Index Vakbarát Hírportál

A valaha volt legerősebb csoportba került a magyar válogatott

2020. november 13., péntek 12:58

A magyar labdarúgó-válogatott csütörtök este hihetetlen végjátékban legyőzte Izlandot a Puskás Arénában, és ezzel kijutott a 2021-es Európa-bajnokságra. Azt már lehetett tudni, hogy a párharc győztese a francia, német, portugál hármas mellé kerül, amelyet már a negyedik résztvevő kiléte nélkül is halálcsoportnak tituláltak. De vajon ez minden idők legerősebb csoportja? Utánajártunk.

„Lelőjük a poént: soha nem volt még arra példa, hogy egy adott tornán egy négyesbe kerüljön három olyan ország, amely megnyerte a három korábbi nagy viadalt. Hogy egyértelműsítsük: a világbajnokság, az Európa-bajnokság és a Copa América számít ebbe a kategóriába, az Afrika-, Ázsia- és Óceániai-kupát nem soroltuk ide.

Elmondhatjuk, hogy 

a 2021-es Eb F csoportja egyedülálló, hiszen a franciák a regnáló világbajnokok, a portugálok az aktuális Európa-bajnokok, míg a németek a 2014-es vb-t nyerték meg.

Innentől kezdve már a pontszerzés is bravúr lenne a magyar válogatott számára, persze emlékezhetünk, hogy 2016-ban sem voltak túl vérmes célkitűzéseink, aztán csak megnyertük a csoportot.

 Azért érdemes sorra venni, hogy az ehhez hasonló csoportok sorsa miként alakult a múltban.

2018-as vb, B csoport: Spanyolország, Portugália, Irán, Marokkó

Ebben a négyesben kapott helyet a friss Európa-bajnok Portugália, valamint a 2008-ban és 2012-ben Eb-t, 2010-ben pedig világbajnoki címet nyerő spanyol válogatott. Marokkó 2012-ben nyert Arab Nemzetek Kupáját, amelyet Afrika és Ázsia arab országai számára rendeznek, bár ez nívóban legalább két szinttel lejjebb van. A papírforma végül nem borult, a két európai jutott tovább, de mindkettő elvérzett a legjobb 16 között.

2014-es vb, B csoport: Spanyolország, Hollandia, Chile, Ausztrália

Spanyolország Eb- és vb-címvédőként érkezett a tornára, a 2010-es Mundialon éppen Hollandiát győzte le a fináléban. Chile egy és két évvel később is megnyerte a Copa Américát, akárcsak Ausztrália 2015-ben az Ázsia-kupát. A dél-amerikai ország már ezen a viadalon megcsillantott valamit abból, hogy milyen fényes jövő elé néz, ugyanis Spanyolországot legyőzve Hollandia mögött továbbjutott ebből a kvartettből.

2012-es Eb, C csoport: Spanyolország, Olaszország, Horvátország, Írország

A spanyolok világ- és Európa-bajnokként vettek részt a tornán, abszolút uralták ekkor a világ labdarúgását. Ugyanakkor érdekesség, hogy ebből a csoportból került ki a két finalista, ami reális forgatókönyv lehet a 2021-es Eb-n is.

2006-os vb F csoport: Brazília, Ausztrália, Horvátország, Japán

A brazilok ekkor regnáló világbajnokok és Copa América-győztesek voltak, az ausztrálok megnyerték az utolsó óceániai bajnokságokat, míg Japán Ázsia-kupa-győztesnek mondhatta magát ekkor. Mégis, ha ránézünk erre a négyesre, nem valószínű, hogy eszünkbe jut a „halálcsoport” jelző. Brazília és Ausztrália jutott tovább, de a legjobb négy mezőnyébe egyik sem került be.

1992-es Eb, 2. csoport: Németország, Hollandia, Skócia, Független Államok Közössége

Ebben a csoportban a világbajnok németek az Eb-címvédő hollandokkal csaptak össze, így ahhoz képest, hogy mindössze nyolccsapatos volt a torna, sikerült egy elég erős négyest összesorsolni. (A másikban Dánia, Svédország, Franciaország és Anglia volt érdekelt.) Mindketten tovább is jutottak, aztán a „strandról beeső” dánok először a hollandokat, majd a németeket legyőzve behúzták az Európa-bajnokságot.

1986-os vb, A csoport: Argentína, Olaszország, Bulgária, Dél-Korea

Az elmúlt két vb győztese, Argentína (1978) és Olaszország (1982) került itt egy négyesbe, mindketten továbbmentek, sőt, az argentinok meg is nyerték a világbajnokságot.

1980-as Eb, 1. csoport: NSZK, Csehszlovákia, Hollandia, Görögország

Az előző két Európa-bajnokságot megnyerő ország (NSZK 1972, Csehszlovákia 1976) mellé még „beesett” az elmúlt két világbajnoki döntő vesztese (Hollandia 1974, 1978). A görögök kissé kívülállónak érezhették magukat. A nyugatnémetek és a csehszlovákok jutottak tovább, előbbiek be is húzták a kontinenstornát.

1970-es vb, 3. csoport: Brazília, Anglia, Csehszlovákia, Románia

Ebben a kvartettben összefutott a címvédő (Anglia) és a kettővel korábbi győztes (Brazília), valamint azok a csehszlovákok, akiket a brazilok legyőztek az 1962-es fináléban. A brazilok és az angolok mentek tovább, a dél-amerikai ország végül be is gyűjtötte harmadik vb-címét.

Nincs könnyű helyzetben tehát a magyar válogatott, de ezt eddig is tudtuk. Az viszont örömre adhat okot, hogy két mérkőzést is hazai pályán játszik Marco Rossi csapata, akkor már remélhetőleg nézők előtt. A pontos menetrendet itt találja.

(Borítókép: A magyar labdarúgó-válogatott játékosai az Izland elleni mérkőzésen a Puskás Arénában. Fotó: Czerkl Gábor / Index)

Rovatok