Index Vakbarát Hírportál

Szoboszlai Dominik: Gondoltam, csak ellövöm már 20-ról az utolsó percben

2020. november 13., péntek 07:21

A magyar labdarúgó-válogatott 2–1-re legyőzte Izlandot csütörtökön este a Puskás Arénában, így kijutott a jövő évi Európa-bajnokságra. A találkozó után meghatottan és természetesen boldogan értékeltek a magyar főszereplők.

„Nehezen indult a meccs, az első 15-20 percben nem igazán találtuk a helyünket” – mondta a mérkőzés utáni sajtótájékoztatón a kispadon a koronavírusos Marco Rossit helyettesítő Cosimo Inguscio.

Nagyobb volt a nyomás rajtunk, mint Walesben, tisztában voltunk vele, ha most itt nem nyerünk, nincs több lehetőség a javításra. Ez talán néhány futballistára bénítólag hatott, de félidőben szerencsére rendeztük a sorokat, tudtuk, min kell javítani, és a hajrában óriásit harcolva megfordítottuk az eredményt.

Félidőben ráadásul, mint kiderült, virtuálisan Marco Rossi is jelen volt az öltözőben. „Marcóval folyamatosan tartottuk a kapcsolatot, szünetben a játékosokhoz is szólt, de a cseréket, illetve minden taktikai dolgot egyeztettünk. Rendkívüli helyzet volt ez, nagyon boldogok vagyunk, hogy ennek ellenére sikerrel vettük az utolsó akadályt és kijutottunk az Eb-re.”

Inguscio újságírói kérdésre elárulta, gyakorolták a büntetőket, hiszen adott esetben 11-es párbaj is dönthetett volna a kijutásról, de örült, hogy végül nem az orosz ruletten dőlt el a meccs.

Ebben pedig a 92. percben győztes gólt szerző Szoboszlai Dominiknek elévülhetetlen érdemei voltak, így emlékezett vissza a mindent eldöntő találatra a Salzburg középpályása: „Négyen voltak előttem, szerencsére Sallai a bal oldalamon elvitt egy embert, előttem pedig középen megnyílt az út, így ritmusváltással megindultam a kapu felé.

Aztán gondoltam, 20-ról csak ellövöm már az utolsó percbeN. Hála Istennek, bement.

Végig küzdöttünk, hittünk a fordításban, és megérdemelten nyertük meg a találkozót. Most még nem igazán tudom szerintem felfogni, mekkora dolgot értünk el, egyébként is egy érzelmi hullámvasút volt az utóbbi pár nap a számomra, onnantól kezdve, hogy eleinte úgy tűnt, el sem jöhetek a válogatotthoz, egészen odáig, hogy a gólommal kijutottunk."

A magyar csapat első gólját Loic Nego szeretze a 88. percben – érdekesség, hogy a 2016-os Európa-bajnokság csoportmeccsén Marseille-ben szintén ekkor egyenlített Bernd Storck csapata. A MOL Fehérvár játékosa így értékelt a lefújást követően. 

Nagyon boldog vagyok, hogy itt lehetek és Magyarországot képviselhetem. Hosszú ideje élünk itt a családommal, itthon érzem magam, és rendkívül büszke vagyok arra, amit most közösen elértünk. Végig hittünk egymásban, a stáb is, a játékosok is, és hiába volt rajtunk nagy a nyomás, megbirkóztunk vele.

Gulácsi Péter nagyot hibázott az izlandiak góljánál, és természetesen hálás a társaknak, akik feledtetni tudták a bakit. „Egy csapat vagyunk, küzdünk egymásért, de nem volt könnyű meccs ez a számomra, főleg lelkileg nem a bekapott gól után. Összességében megérdemelten nyertünk, mert végig kontrolláltuk a találkozót, több helyzetünk is volt, de 80 percig cikáztak a gondolatok a fejemben, hiába próbáltam kizárni a hibámat, nehéz volt nem gondolni rá. Meg kell köszönnöm a srácoknak, hogy a végén ha drámai módon is, de sikerült a fordítás.

Életemben nem kaptam ilyen gólt, egyszerűen kicsúszott a labda a kezemből. Persze, mondhatjuk, hogy kapus vagyok, történhet ilyen, de pont ezen a meccsen, pont ilyen körülmények között nem történhet.

Az egyenlítés után kicsit azért fellélegeztem, a győztes gólt követően pedig bennem is felszabadultak az érzelmek. Látszik, hogy ez a csapat nagyon egyben van, nagyon örülök, hogy ott lehetünk az Eb-n.”

A csapat kapitánya, Szalai Ádám bízik abban, hogy a jelenlegi nehéz helyzetet valamelyest feledtetni tudták ezzel a győzelemmel. „Az elmúlt hónapok eredményei azért már utaltak arra, hogy sikeresek lehetünk, ettől függetlenül nehezen találom a szavakat egy ilyen fordítás után. Félelmetes, ami ebben a csapatban benne van, ahogy az utolsó pillanatig küzdünk, és ahogy aztán egy már-már világsztár szintű társunk eldönti az összecsapást. Büszke vagyok, hogy én is a tagja lehetek ennek a válogatottnak, kicsit kárpótol az utóbbi kemény hónapokért. 

A mérkőzés előtt beszéltünk róla, hogy a 2020-as év vélhetően a koronavírus miatt lesz emlékezetes az embereknek. Az volt a célunk, hogy más emlékkel, egy sokkal pozitívabbal is megajándékozzuk a drukkereket ebben a nehéz időszakban, boldog vagyok és remélem, hogy több millió magyarnak okoztunk most örömöt.”

Rovatok