Index Vakbarát Hírportál

Mekkora veszélyben vannak a sorozatterhelés miatt a futballisták?

2020. november 14., szombat 17:52

A futballistákat képviselő nemzetközi érdekvédelmi szervezet szerint a labdarúgók egészsége a koronaírus-járvány okozta rendkívüli helyzetben a sorozatterhelés miatt fokozott veszélynek van kitéve. A FIFPro közleményt adott ki a napokban ezzel kapcsolatban, amelyben felhívta a figyelmet a problémákra, és ötpontos javaslattal állt elő, amellyel csökkenthető a játékosok sérülésének kockázata. A magyar válogatott korábbi, az NB I.-es Budafok jelenlegi csapatorvosával, dr. Szilágyi Györggyel beszélgettünk a témában.

A FIFPro tájékoztatásában leszögezi,

mindennél fontosabb, hogy a tavaszi teljes leállás után újra beindult a sportélet, ez azonban komoly lelki és fizikai terheket jelent a futballistáknak,

akiknek mindezzel vélhetően 2022-ig kell szembenézniük. A szervezet szerint a kialakított versenynaptár azonban – főleg a 2021-re halasztott Európa-bajnokságot, valamint a 2022-es katari világbajnokságot figyelembe véve – nem kellően megfontolt.

A megfelelő pihenés hiánya miatt a labdarúgók már most is fáradtságban szenvednek, amely komoly sérülésekhez vezethet. 

Márpedig a futballisták iránti gondoskodás kötelességének a legfontosabb elvnek kell lennie

a koronavírus-járvány idején végrehajtott sürgősségi versenynaptár teljes időtartama alatt.

A FIFPro a világjárvány gyorsan változó és kiszámíthatatlan jellege ellenére 

határozottan támogatja a futballipar azon erőfeszítéseit, hogy a csapatok továbbra is játszani tudjanak, ám a megfelelő terhelés és regeneráció mellett.

 A szervezet ezért megfogalmazott egy ötpontos javaslatot:

A témával kapcsolatban felkerestük a magyar labdarúgó-válogatott korábbi csapatorvosát, dr. Szilágyi Györgyöt, aki 226 mérkőzésen ült a nemzeti csapat kispadján, jelenleg pedig az NB I-es Budafok orvosi szaktanácsadója. A sportszakorvos az alábbiakat mondta az Indexnek.

A szezon előtt és közben is folyamatosan figyelik a játékosokat, de természetesen a két időszakban végzett vizsgálatok eltérnek egymástól. Az alapvető koreográfia a bajnokságokat megelőzően a futballisták teljes fizikális és biológiai felmérése, valamint annak kiértékelése. Ezeknek köszönhetően aztán meghatározzák a csapatok azt a fajta protokollt, amely alapján a játékosok a maximális, pozitív teljesítményt tudják nyújtani.

A fizikális felmérést talán nem kell magyarázni, de mit jelentenek pontosan a biológiai vizsgálatok?

A biológiai rész két legfőbb eleme a labor- és élettani vizsgálat. Utóbbinál a kardiális, tehát a keringési protokoll különösen fontos. Ezek szívcentrikus mérések, 12 elvezetéses, valamint terheléses EKG segítségével, illetve szívultrahanggal. Kiemelt még az úgynevezett izometriai protokollt, ami annyit jelent, hogy a felmért és kiértékelt vizsgálatok eredményeinek birtokában olyan tervet készítenek a csapatok a játékosokra egyénileg lebontva, hogy a futballisták csupán minimális sérülést szenvedjenek a szezonban.

De mondok még egy érdekességet. Sokszor kérdezték már tőlem, hogy fizikálisan miért jobbak a külföldi játékosok, a Barcelona, a Real Madrid, a Bayern München futballistái a magyaroknál?

Egyszerű a válasz: a profiknál, az igazi profiknál már a kezdet kezdetén, ifjúsági korban elvégzik az izombiopsziát.

Ennek lényege, hogy az izomrostokat vizsgálják, amelyeknek minőségéből és biológiai tulajdonságaiból meg tudják állapítani, hogy az adott játékosnál a jövőben milyen izometriai teljesítményt várhatnak.

A felkészülést kiveséztük, mi a helyzet a szezon közben?

Ott lépnek be a történetbe a szakemberek, a fizioterapeuták, fitneszedzők stb., akik a biológiai és fizikai tényezők segítségével ugyancsak egyénileg lebontva készítik el az edzésterveket. A FIFPro javaslatai közül leginkább talán a négyhetes felkészülés a legfontosabb, 

ahol nem is igazából az idő számít, hanem az idő hasznos felhasználása.

Hogy akár edzőtáborban, akár máshol hogyan használják fel ezt az időszakot az izomzat, a keringés, a technika, az emésztés, az étkezés, vagy éppen a testsúly szempontjából – ezek mind alapvető szükségletek. Ha ezek a rendben vannak, ha a felkészülés tökéletes, akkor a teljesítménnyel sem lesz gond a pályán. Csökken a sérülésveszély, komplett állapotban van az izomzat. 

Ami még fontos, folyamatosan az egész szezonban, azok a táplálékkiegészítők és a vitaminok.

Ezt persze ne úgy képzeljük el, hogy odavisszük a kulacsot a játékosnak, hogy igyál, ez nem így megy. Be kell állítani pontosan, hogy mikor, milyen típusú folyadékból mennyi a javasolt adag.

Akkor túlzók a labdarúgókat képviselő érdekvédelmi szervezet meglátásai?

A topkluboknál, sőt a legtöbb nyugati csapatnál pontosan úgy működnek a dolgok, ahogyan elmondtam, ebből „táplálkoznak” az edzők, a játékosok és az egyesületek. Lehet persze fáradtságról beszélni, és sűrű versenynaptárról, de ha megnézünk egy mérkőzést, a futballisták a 70. és a 80. percben is úgy pörögnek, teljes hőfokon égve, ahogy kell...

Akkor végezetül beszéljünk Jürgen Klopp és Pep Guardiola kritikájáról, akik közösen bírálták az angol szövetséget, amely a FIFA szabályalkotó testületének javaslata ellenére nem engedélyezte a Premier League-ben az öt cserelehetőséget. Valós hátrány ez az angol csapatoknak?

Ez nem az orvos asztala, az edző feladata, hogy hogy cserél.

A versenynaptárat, a szezon menetrendjét már nyáron megkapták a klubok. Ha profi a stáb, amely a csapat mellett dolgozik, akkor abból előre össze tudja úgy állítani a programot, hogy ez ne jelentsen hátrányt.

Ha többet kell dolgozni, akkor többet dolgoznak, ha jobban oda kell figyelni a regenerációra, akkor jobban odafigyelnek rá. Persze a jelenlegi egy kivételes helyzet, a koronavírus-járvány miatt kieshetnek hosszabb-rövidebb időre játékosok, de ezt egy Liverpool- vagy egy Manchester City-szintű csapatnak tudnia kell kezelni.

(Borítókép: Joshua Kimmich sérülése a Dortmund-Bayern München Bundesliga rangadón. Fotó: Martin Meissner/Pool/AFP)

Rovatok