Index Vakbarát Hírportál

A FIFA elhalasztotta a klubvilágbajnokságot

2020. november 17., kedd 18:06

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) döntése szerint az eredetileg kiírt decemberi időpont helyett február 1. és 11. között kerül sor Katarban a labdarúgó-klubvilágbajnokságra.

A kontinensek legjobb klubcsapatainak tornáját a koronavírus-járvány miatt nem lehet az év utolsó hónapjában megrendezni. 

Jelenleg ugyanis a hét résztvevőből mindössze kettő kiléte biztos, Európát a Bajnokok Ligája-győztes Bayern München, míg a házigazda Katart a bajnok al-Duhail képviseli.

A kupasorozatok folyamatos csúszása miatt az ázsiai BL fináléját december 19-én, a CONCACAF zóna BL-döntőjét pedig december 22-én rendezik, míg a dél-amerikai Libertadores Kupának csak január végén lesz meg a győztese.

A 2020-as klub-vb a szokott rendszerben zajlik majd és hét csapat vesz részt rajta. A nemzetközi szövetség (FIFA) a jövő évtől változtatott volna a lebonyolításon, korábbi tervei szerint 2021 nyarán Kínában 24 klub lépett volna pályára a trófeáért, a járvány azonban közbeszólt, mivel a 2020-as Európa-bajnokságot és a Copa Americát is jövő nyárra kellett halasztani. A bővített tornára egy évvel később sem lesz idő, mivel 2022 novemberében rendezik meg a világbajnokságot Katarban, ami miatt az az évi versenynaptár már szinte betelt a nyárra is.

A döntés értelmében így 

továbbra is a Barcelona marad az egyetlen csapat, amely egy naptári éven belül hat trófeát nyert (2009),

mert bár idén ez a Bayern Münchennek is sikerülhetett volna, a halasztással maximum 2021-ben győzhet Hansi Flick alakulata.

Rovatok