Index Vakbarát Hírportál

A törökök legyőzésével közelebb kerültünk a 2022-es vb-hez is

2020. november 19., csütörtök 10:03

A magyar labdarúgó-válogatott szerda este 2–0-ra legyőzte Törökországot a Puskás Arénában, ezzel megnyerte csoportját a Nemzetek Ligája B-divíziójában, és feljutott a legjobbak közé. Ami (talán) még ennél is fontosabb, hogy a 2022-es világbajnokság felé is tett egy nagy lépést. Sőt, a 2024-es németországi Európa-bajnokság felé is.

Ahogy arról beszámoltunk, Magyarország legyőzte Törökországot, míg Szerbia Oroszországot, így minden feltétel teljesült, csoportelső lett Marco Rossi csapata, és feljutott az A-divízióba a Nemzetek Ligájában. Ami azonban ennél is fontosabb, hogy újabb két pótselejtező felé tettünk nagy lépést – és mint a mellékelt ábra mutatja, a magyar válogatottnak fekszik, ha pótselejtezőn kell kijutnia egy világversenyre, hiszen a 2016-os és a 2020-as Európa-bajnokságra is (egyedüliként) így váltotta meg jegyét.

Kezdjük a 2022-es vb-selejtezőkkel.

Tudni kell, hogy Nemzetek Ligáját összekapcsolták a 2022-es katari világbajnokság európai selejtezőjével, ami 2021 márciusában kezdődik – a sorsolást december 7-én tartják, a magyar válogatott az előzetes kalkulációk alapján a harmadik kalapba kerül. Az biztos, hogy Európából csak 13 csapat juthat ki a vb-re az 55-ből.  A világbajnokság selejtezőjében 10 európai csoport lesz, ahol a 10 csoportgyőztes közvetlenül kijut a világbajnokságra. További három hely sorsa forog kockán a pótselejtezőn. A 10 második helyezetthez csatlakozik az UEFA Nemzetek Ligájából az összesített rangsor alapján az a két legjobb csoportgyőztes, amely nem jutott ki a világbajnokságra, vagy nem jutott be a második fordulóba, vagyis nem végzett a vb selejtezős csoportja első vagy második helyén. A 12 (10+2) csapatot három ágra sorsolják, áganként négy csapatot. A selejtező lebonyolítása pont olyan lesz, mint most volt az Eb pótselejtezőjén:

A fent említett összesített rangsor alapján kerül ki tehát két csapat a Nemzetek Ligájából a pótselejtezőben. A végleges lista pedig így alakult:

1. Franciaország, 2. Belgium, 3. Olaszország, 4. Spanyolország, 5. Wales, 6. Ausztria, 7. Csehország, 8. MAGYARORSZÁG.

A képlet egyszerű: ahhoz, hogy a magyar válogatott pótselejtezőt játszhasson a 2022-es világbajnokságért, a Nemzetek Ligája rangsorában előtte végzett 7 csapatból 6-nak első vagy második helyen kell zárni vb-selejtezős csoportjában. Így Marco Rossi csapata biztosan pótselejtezőt vívhatna, függetlenül attól, hogyan zárja a vb-selejtezőt.

Valljuk be, az A-divízió négy csoportelsőjének minden bizonnyal nem okoz gondot az egyenes ági kijutás, míg a Wales, Ausztria, Csehország trióból két együttesnek kellene odaérnie a csoportja első vagy második helyére.

Ez sem tűnik lehetetlen küldetésnek. Ezen feltételek teljesülése mellett a magyar válogatott újra nekifuthatna egy pótselejtezőnek, és 1986 után kvalifikálhatná magát ismét világbajnokságra.

Az Eb-pótselejtező sincs messze

Ha azt feltételezzük, hogy nem változik a Nemzetek Ligája lebonyolítása a 2024-es németországi Európa-bajnokság előtt, akkor a magyar válogatott szerdai sikerével nagy lépést tett egy újabb pótselejtező felé. Mert ahogy a mostani A-ligás selejtezős helyre befutott a tök utolsó Izland, és a négy pótselejtezős helyből csak egyet használtak ki az A-liga csapatai,

ÍGY GYAKORLATILAG A NEMZETEK LIGÁJA KÖVETKEZŐ KIÍRÁSÁBAN 6 VERESÉGGEL IS A PÓTSELEJTEZŐS HELY KÖZELÉBE KERÜLHETNÉNK.

Arról nem is beszélve, hogy mivel a selejtezős helyeket alulról töltik fel, így várhatóan – papíron – gyengébb csapatokat kapnánk a pótselejtezőben, mert a B- és C-ligából töltenék fel a csapatokat, ha nem lenne négy A-ligás nem kijutó a 2024-es Eb-re.

(Borítókép: a magyar válogatott a törökök elleni siker után. Fotó: Czerkl Gábor/Index)

Rovatok