Index Vakbarát Hírportál

Messi és C. Ronaldo is jelölt az Év játékosa díjra

2020. november 25., szerda 10:52

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) közzétette az Év legjobb játékosainak listáját. A szavazás szerdán kezdődik, a díjátadó pedig december 17-én lesz Zürichben. Az év női és férfi futballistája mellett díjazzák a legjobb kapusokat és edzőket is, valamint átadják a Puskás-díjat – mutatjuk az összes kategória jelöltjeit.

A FIFA honlapján december 9-ig lehet szavazni arra a tizenegy játékosra, akik esélyesek idén az Év labdarúgója címre – a listát a nemzetközi szövetségi szakmai bizottsága állította össze. Fontos, hogy nemcsak újságírók és szakértők szavazhatnak, hanem a szurkolók is leadhatják voksukat. A szavazatok alapján kerül ki a legjobb három futballista, akik közül a díj nyertesét a FIFA szakmai zsűrije választja ki. A legjobbak 11 fős listáján ott van többek között Lionel Messi, Cristiano Ronaldo és Robert Lewandowski is.

A legjobb kapusok hatos listáján Alisson, Thibaut Courtois, Keylor Navas, Manuel Neuer, Jan Oblak és Marc-André ter Stegen kapott helyet. A legjobb edzők között Marcelo Bielsa, Hans-Dieter Flick, Jürgen Klopp, Julen Lopetegui és Zinédine Zidane.

A Puskás-díjra – amelyet az év legszebb góljának szerzője kap – többek között André-Pierre Gignac, Szon Hung Min, Luis Suárez, valamint az a Zlatko Junuzovic pályázik, aki Szoboszlai Dominik szöglete után lőtt hatalmas gólt. A Puskás-díjat 2019-ben – első magyarként – Zsóri Dániel kapta a Ferencváros ellen ollózott találatáért. A Puskás Ferencről elnevezett díjra a FIFA által felkért korábbi futballisták és a szurkolók szavazhatnak, a nemzetközi szövetség honlapján. 

A Puskás-díjra jelölt gólokat a FIFA hivatalos Youtube-csatornáján tekinthetik meg ide kattintva.

A legjobb női labdarúgók között Marozsán Dzsenifer, az Olympique Lyon magyar származású futballistája is ott van. A német válogatott játékosnak négy klubtársa is felkerült a listára.

A jelöltek megnevezésénél a FIFA a 2019. július 20. és a 2020. október 7. közötti időszakot vette figyelembe, a pályán nyújtott teljesítményt mellett a futballisták és edzők pályán kívüli magatartását is számításba vették. A szavazásban a szurkolók mellett a FIFA-tagállamok szövetségi kapitányai, a válogatott csapatkapitányai és minden országból egy-egy szakíró vesz részt. Magyarországot Marco Rossi és Szalai Ádám mellett a Nemzeti Sport képviseli. Mind a négy fél szavazata 25 százalékot nyom a latba, darabszámtól függetlenül – azaz a szurkolók összes voksa ugyanannyit ér, mint a szövetségi kapitány, a csapatkapitány és a szakújságíró egy-egy szavazata. 

Az Év női játékosa-díj jelöltjei

Az Év férfi játékosa-díj jelöltjei

Az Év női kapusa-díj jelöltjei

Az Év férfi kapusa-díj jelöltjei

Az Év női futballban dolgozó edzője-díj jelöltjei

Az Év férfi edzője-díj jelöltjei

(Borítókép: Lionel Messi a 2019-es FIFA díjátadó gálán. Fotó: Marco Bertorello/AFP)

Rovatok