Index Vakbarát Hírportál

Nagyobb a demencia kockázata a női labdarúgóknál

2020. november 25., szerda 12:12

A Glasgow-i Egyetem legújabb kutatása szerint a visszavonult labdarúgók esetében ötször nagyobb eséllyel fordul elő Alzheimer-kór vagy másfajta súlyos agyi károsodás. Bár jóval kevesebb női futballistát vizsgáltak ki, mégis nagyobb a kockázat a fizikai és fiziológiai különbségek miatt. A Kelet-angliai Egyetem egyik orvosa, Michael Gray tovább folytatja tanulmányát – írja a Guardian.

Tudjuk, hogy a korábbi profi labdarúgóknál nagyobb a demencia kockázata. Ez összefüggésben van a labda ismételt fejjel való érintésével. Keveset tudunk arról, hogy a női játékosokra ez miként hat, de úgy véljük, náluk még nagyobb esély van a demencia kialakulására. Fizikai és fiziológiai különbségek vannak a férfi és női labdarúgók között, ez pedig igencsak befolyásoló tényező. Jelenleg nincs tudomásunk arról, hogy ezek az eltérések pontosan mivel járhatnak. Épp ezért arra ösztönözzük a korábbi amatőr és profi női játékosokat, hogy vizsgáltassák ki magukat, ezzel is segítve a projektünket.

– idézi a Guardian Michael Grayt.

A Kelet-angliai Egyetemen több mint harmincöt korábbi profi labdarúgó vesz részt a kutatásban. Köztük a Norwich két korábbi játékosa, Iwan Roberts és Jeremy Goss, valamint a Crystal Palace volt támadója, Mark Bright. A legújabb technológiával tesztelik a negyven év feletti férfiak és nők kognitív hanyatlásának korai jeleit.

A tesztek bizonyos részeit a saját otthonukból is elvégezhetik a korábbi futballisták. Számítógépen vagy táblagépen keresztül mindössze harminc percet vesz igénybe az évi négy felmérés. Reméljük, hogy még sok éven át nyomon követhetjük ezeket a játékosokat, és idővel bővülni is fog ez a szám

– zárta gondolatait Gray.

Rovatok