Index Vakbarát Hírportál

Marco Rossi: Kerülhettünk volna nehezebb csoportba is

2020. december 7., hétfő 19:37

Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya szerint kerülhettünk volna nehezebb csoportba is a 2022-es katari világbajnokság selejtezőjében. Az olasz szakember tisztában van az erőviszonyokkal, de mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy csapata borítsa a papírformát.

Ezúttal is bebizonyosodott, hogy a sorsolásoknál általában nincs szerencsém, bár tény, hogy kerülhettünk volna nehezebb csoportba is. Szerintem közepesen nehéz hatos tagjai lettünk. A csoportnak egyébként érdekessége, hogy három olasz szövetségi kapitány által irányított válogatott is szerepel benne

 fogalmazott Rossi az MLSZ hivatalos oldalán.

Az angol válogatottal az utóbbi 15 évben kétszer találkoztunk, mindkét alkalommal felkészülési mérkőzésen. Tétmeccset legutóbb 1983-ban vívtunk a „háromoroszlánosokkal”, akkor sem sok sikerrel. Legutóbb az 1962-es chilei világbajnokságon sikerült nyernünk, akkor Tichy Lajos és Albert Flórián is betalált.

Bár mindkét nálunk erősebb csoportellenfelünk csak a harmadik lett a Nemzetek Ligája csoportjában, nem szabad, hogy ez megtévesszen minket, hiszen a legutóbbi vb-n elődöntős angolok jelenleg negyedikek a világranglistán, míg a lengyelek a 19. helyen állnak, ráadásul náluk játszik Lewandowski, aki az egy vb-selejtezősorozatban szerzett legtöbb gól csúcstartója 16 találattal

 mondta az 56 éves szakember. 

A lengyelek ellen az utóbbi nyolc mérkőzésén a magyar csapat csupán egyszer nyert, 2007-ben egy barátságos találkozón. Tétmeccsen 1987-ben sikerült legutóbb győzni a mieinknek, Európa-bajnoki selejtezőn.

Jerzy Brzeczek lengyel szövetségi kapitány szerint az angolok egyértelműen a csoport favoritjai. A 49 éves edző szerint a magyar csapat jó úton jár és érdekes taktikai felállásban futballozik az utóbbi időben.

Albánia szerintem a negyedik kalap erősebb csapatai közé tartozik. Andorra a 151., San Marino pedig az első 200-ban sincs, ugyanakkor pont Andorra kapcsán emlékezhetünk, hogy ezek a kis csapatok borzasztó veszélyesek tudnak lenni, ha nem vesszük őket elég komolyan. Ezúttal sem mi vagyunk a csoportunk favoritjai, azonban az elmúlt hónapokban többször is sikerült felborítanunk a papírformát, és most is mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy erre ismét képesek legyünk!”

 zárta gondolatait a magyar válogatott kapitánya.

Albánia ellen eddig hat meccse van a nemzeti együttesnek, a mérleg pedig egészen tetszetős: öt győzelem, egy döntetlen. A 2010-es vb-selejtezőben oda-vissza nyert a magyar csapat. Andorra ellen is kevés, csak négy mérkőzésünk van, és ki ne emlékezne a 2017-es csúfos vereségre, amelyet most megbosszulhat a válogatott. A többi három mérkőzést egyébként a magyar csapat nyerte. San Marino ellen eddig százszázalékos a mérleg: négy meccs, négy győzelem.

Edoardo Reja, az albánok olasz szövetségi kapitány szerint nem volt szerencséjük a sorsoláskor. Mint említi, a dánok vagy a horvátok csoportjának jobban örült volna. A magyar válogatottról elmondta, jelenleg jól játszanak a mieink, akik nagyon fittek az utóbbi időben és egyre jobb teljesítményre képesek.

A szakember azt is elárulta, hogy felkészülési mérkőzés volt tervben a magyar válogatott ellen, de így most új ellenfél után kell nézniük.

A 10 csoportelső jut ki a katari világbajnokságra, a 10 csoportmásodik pedig a pótselejtezőben folytathatja. Hozzájuk csatlakozik majd két olyan csapat, amely a Nemzetek Ligájában megnyerte csoportját, de a vb-selejtezők során nem végzett az első két helyen – ilyen lehet akár a magyar válogatott is. A playoffban ez a 12 válogatott játszik majd a fennmaradó három európai helyért három ágon, két egymeccses párharcban.

A SELEJTEZŐKET 2021 MÁRCIUSA ÉS NOVEMBERE KÖZÖTT JÁTSSZÁK LE, A PÓTSELEJTEZŐKET 2022 MÁRCIUSÁBAN. 

A katari világbajnokság 2022. november 21-én kezdődik, és december 18-ig tart. Európából 13 csapat jut ki.

2022-ES KATARI VILÁGBAJNOKSÁG EURÓPAI SELEJTEZŐINEK CSOPORTBEOSZTÁSA

A 2022-es világbajnoki selejtezők kalapbeosztása

Rovatok