Index Vakbarát Hírportál

A Milan norvég csodagyereke megszerezte csapatának a csoportelsőséget

2020. december 10., csütörtök 22:54

Az AC Milan Jens Hauge góljával 1–0-ra győzött a Sparta Praha vendégeként az Európa-liga csoportkörének hatodik fordulójában, és mivel a Lille kikapott a Celtic otthonában, Stefano Pioli együttese megnyerte a csoportját. A Dinamo Zagreb betonvédelme európai rekordot döntött.

Az AC Milan még sosem állt fel olyan kezdővel, mint a Sparta Praha elleni találkozón a H-csoportban: négy olyan játékos is helyet kapott, aki a 2000-es években született, név szerint

Lorenzo Colombo, Piere Kalulu, Daniel Maldini és Sandro Tonali.

Hozzájuk képest még az a 21 éves norvég Jens Hauge is veteránnak számít, aki a 23. percben egy remekbe szabott góllal megszerezte a vezetést, ráadásul később ez bizonyult a találkozó egyetlen, azaz győztes találatának.

Mivel a négyes másik találkozóján a Lille 3–2-es vereséget szenvedett a Celtic otthonában, a Milan az utolsó játéknapon előzött és megnyerte a csoportot.

Hauge gólja

A legtöbb kvartettben már az 5. forduló után világos volt a két továbbjutó kiléte és már „csak" a csoportelsőség volt a tét, ez történt a J-csoportban,

ahol a Tottenham 2–0-ra legyőzte a játéknapig listavezető Antwerpet, és behúzta a négyest.

A K-csoportban viszont még nyílt volt a továbbjutás kérdése, a harmadik Feyenoord kétpontos hátrányban látogatott a második Wolfsbergerhez. Győzelem esetén a holland együttes jutott volna tovább, ám az osztrák csapat a 31. percben megszerezte a vezetést, sőt, meg is őrizte a lefújásig, így ott lesz a legjobb 32 között, míg a Feyenoord szerény 5 ponttal búcsúzott.

Ugyanebben a csoportban a Dinamo Zagreb elképesztő rekordot döntött, ugyanis a csoportkör első 527 percében nem kapott gólt,

mielőtt a CSZKA Moszkva a 6. forduló 77. percében betalált ellenük, a Dinamo azonban így is 3–1-re nyert. Korábban a Manchester United és a Juventus indította 482, illetve 479 perces (2004) kapott gól nélküli sorozattal a csoportkört a BL-ben, míg az El-ben senki sem hozott össze ehhez hasonló eredményt.

Meggyőző teljesítménnyel, 16 ponttal abszolválta a csoportkört a német Hoffenheim, amely az utolsó fordulóban 4–1-re nyert otthon a belga Gent ellen, amely 0 ponttal zárt.

G-csoport:
Leicester City–AEK Athén 2–0 (2–0)
Braga–Zorja Luganszk 2–0 (0–0)

A csoport végeredménye:
1. Leicester City 13 pont
2. Braga 13 pont
3. Zorja Luganszk 6 pont
4. AEK Athén 3 pont

H-csoport:
Sparta Praha–AC Milan 0–1 (0–1)
Celtic–Lille 3–2 (2–1)

A csoport végeredménye:
1. AC Milan 13 pont
2. Lille 11 pont
3. Sparta Praha 6 pont
4. Celtic 4 pont

I-csoport:
Makkabi Tel-Aviv–Sivasspor 1–0 (0–0)
A Villarreal–Qarabag találkozót elhalasztották, mert az azeri csapatnál számos játékos elkapta a koronavírust.

A csoport állása:
1. Villarreal 13 pont/5meccs
2. Makkabi Tel-Aviv 11 pont
3. Sivasspor 6 pont
4. Qarabag 1 pont/5meccs

J-csoport:
Tottenham–Antwerp 2–0 (0–0)
Ludogorec–LASK Linz 1–3 (0–0)

A csoport végeredménye:
1. Tottenham 13 pont
2. Antwerp 12 pont
3. LASK 10 pont
4. Ludogorec 0 pont

K-csoport:
Dinamo Zagreb–CSZKA Moszkva 3–1 (2–0)
Wolfsberger AC–Feyenoord 1–0 (1–0)

A csoport végeredménye:
1. Dinamo Zagreb 14 pont
2. Wolfsberger AC 10 pont
3. Feyenoord 5 pont
4. CSZKA Moszkva 3 pont

L-csoport:
Hoffenheim–Gent 4–1 (2–0)
Liberec–Crvena zvezda 0–0

A csoport végeredménye:
1. Hoffenheim 16 pont
2. Crvena zvezda 11 pont
3. Liberec 7 pont
4. Gent 0 pont

Pontegyenlőség esetén az egymás elleni eredmény rangsorol.

Az Európa-liga 32 közé jutott csapatai:

csoportelsők:
AS Roma (olasz), Arsenal (angol), Bayer Leverkusen (német), Glasgow Rangers (skót), PSV Eindhoven (holland), SSC Napoli (olasz), Leicester City (angol), AC Milan (olasz), Villarreal (spanyol), Tottenham Hotspur (angol), Dinamo Zagreb (horvát), Hoffenheim (német)

csoportmásodikok:
Young Boys (svájci), Molde (norvég), Slavia Praha (cseh), Benfica (portugál), Granada (spanyol), Real Sociedad (spanyol), Braga (portugál), Lille (francia), Makkabi Tel-Aviv (izraeli), Antwerp (belga), Wolfsberger (osztrák), Crvena zvezda (szerb)

A BL-ből átkerült:
Dinamo Kijev (ukrán), Ajax Amsterdam (holland), Krasznodar (orosz), Manchester United (angol), Club Brugge (belga), Salzburg (osztrák), Sahtar Donyeck (ukrán), Olimpiakosz Pireusz (görög)

A sorsolást hétfőn tartján Nyonban.

Rovatok