Index Vakbarát Hírportál

Tarolt a Bayern és a Liverpool a FIFA-gálán, Szon nyerte a Puskás-díjat

2020. december 17., csütörtök 20:39

Robert Lewandowskit, a Bayern München lengyel támadóját választották az Év játékosának a 2020-as FIFA-gálán, míg csapattársa, Manuel Neuer lett az Év kapusa a Nemzetközi Labdarúgó-szövetségnél. Az Év edzője-díjat viszont nem Hansi Flick, hanem honfitrása, a Liverpool trénere, Jürgen Klopp nyerte el.

A járványhelyzet miatt ezúttal virtuális vendégek előtt rendezték a gálát Zürichben, amely Gianni Infantino FIFA-elnök videoüzenetével és köszöntésével kezdődött.

Az első díjazott a Manchester United támadója, Marcus Rashford lett, akinek közösségi és jótékonysági munkájáért ítélték oda a FIFA Foundation Awardot.

Másodikként a legjobb női kapust díjazták, aki a francia válogatott és a BL-győztes Olympique Lyon játékosa, Sarah Bouhaddi lett.

Őt a legjobb férfi kapusnak választott Manuel Neuer követte, aki a Bayern Münchennel idén öt trófeát (Bundesliga, Német Kupa, Bajnokok Ligája, Német és Európai Szuperkupa) is elhódított. A szavazáson Alisson Beckert és Jan Oblakot előzte meg.

Ezt az év legszebb találatának járó Puskás-díj átadása követte, amelyet tavaly Zsóri Dániel nyert el. Idén Szon Hungmin végtelen szólója, Luis Suárez látványos sarkazása és Giorgian De Arrascaeta fantasztikus ollózása jutott a legjobb háromba,

közülük pedig a Tottenham dél-koreai támadójának Burnley elleni gólját találták a legszebbnek.

Következett az edzői díjak átadása, amelyben Arséne Wenger segédkezett. A női csapatokat irányító trénerek közül Sarina Wiegmann, a holland női válogatott szövetségi kapitánya érdemelte ki a trófeát, míg

a férfiak mezőnyében meglepetésre nem a Bayernt az előző szezon közben átvevő és aztán mindenkit elsöprő Hans-Dieter Flick lett a győztes,

hanem a Liverpoollal először Premier League-et nyerő Jürgen Klopp. A harmadik jelölt a Leeds Unitedet a PL-be visszajuttató Marcelo Bielsa volt. A végeredményen egyébként mindhárom szakember láthatóan meglepődött. Klopp lett az első olyan edző, aki kétszer is megkapta ezt az elismerést.

A trénerek után a legsportszerűbb futballista elismerése következett, aki egy fiatal olasz játékos, Mattia Agnese lett, aki január 26-án egy ifi-mérkőzésen megmentette az ellenfél egyik játékosának életét, kiérdemelve ezzel a Fair Play-díjat.

Az Év szurkolójának Marivaldo Francisco da Silvát, a brazil Recife fanatikusát választották meg, aki több mint 60 kilométert sétál csapata minden egyes hazai mérkőzésére, mivel másképp nem tud oda eljutni.

Ezt követően kihirdették az év női és férfi álomcsapatát is.
A nőké:

A férfiaknál három Bayern- és három Pool-játékos is bekerült a legjobb 11-be, Thiago Alcântara pedig mindkét csapatban megfordult, elmondható, hogy erről a két csapatról szólt az idei díjátadó.

A következő perceket a november 25-én elhunyt Diego Armando Maradona, valamint a december 9-én elhunyt Paolo Rossi emlékének szentelték, majd jött az Év játékosa-díjak virtuális átadása.

2020 legjobb női játékosának az angol Lucy Bronze-t választották, aki a Lyonnal Bajnokok Ligáját nyert, azóta pedig a Manchester Cityhez igazolt. A szavazáson korábbi csapattársát, Wendie Renardt, valamint Pernille Hardert utasította maga mögé.

Ami a férfiak kategóriáját illeti, ez volt az, ahol volt egy toronymagas favorit. Robert Lewandowski mindent megnyert 2020-ban a Bayern Münchennel, miközben ipari mennyiségben termelte a gólokat, szám szerint 55-öt lőtt,

a BL-ben, a Bundesligában és a Német Kupában is gólkirály lett. 

A France Football – talán kicsit elhamarkodottan – deklarálta, hogy idén a koronavírus-járvány miatt nem ítéli oda senkinek az Aranylabdát, így a lengyel csatár ezzel vigasztalódhat, és azzal, hogy megelőzte a másik két finalistát, az összesen 11 Aranylabdával büszkélkedő Lionel Messi, Cristiano Ronaldo párost. A díjat ráadásul egyedül ő vehette át személyesen, ugyanis Gianni Infantino meglepte a serleggel.

A 2020-as FIFA-gála díjazottjai

Legjobb játékos: Robert Lewandowski (Bayern München)

Legjobb női játékos: Lucy Bronze (Olympique Lyon/Manchester City)

Legjobb kapus: Manuel Neuer (Bayern München)

Legjobb női kapus: Sarah Bouhaddi (Olympique Lyon)

Legjobb edző: Jürgen Klopp (Liverpool)

Legjobb női edző: Sarina Wiegmann (holland válogatott)

Puskás-díj: Szon Hungmin (Tottenham Hotspur)

FIFA Fair Play-díj: Mattia Agnese (Ospedaletti)

Az év szurkolója: Marivaldo Francisco da Silva

Az év női csapata: Christiane Endler – Lucy Bronze, Wendie Renard, Millie Bright – Delphine Cascarino, Barbara Bonansea, Verónica Boquete, Megan Rapinoe – Vivianne Miedema, Tobin Heath, Pernille Harder

Az év férfi csapata: Alisson Becker – Trent Alexander-Arnold, Virgil van Dijk, Sergio Ramos, Alphonso Davies – Joshua Kimmich, Kevin De Bruyne, Thiago Alcântara – Lionel Messi, Robert Lewandowski, Cristiano Ronaldo.

Rovatok