Index Vakbarát Hírportál

Kiütéssel nyerte a Manchester United a rózsák háborúját

2020. december 20., vasárnap 19:27

A Manchester United hazai pályán 6–2-re kiütötte a Leeds Unitedet az angol élvonalbeli labdarúgó-bajnokság 14. fordulójában, ezzel feljött a harmadik helyre a tabellán.

A Manchester United szempontjából álomszerűen kezdődött a mérkőzés: a második perc elején az ellenfél térfelén szerzett labdát a házigazda, Bruno Fernandes készítette le lövésre Scott McTominaynek, aki középről, 18 méterről kilőtte a bal alsót, a kapus mozdulni sem tudott a lövésére. Alig egy perccel később jött az újabb gól: Anthony Martial ugratta ki pazarul McTominayt, aki átvette a labdát, majd hét méterről, a bal oldalról a hosszú alsóba helyezett. 

A skót középpályásnak három perc kellett a két gólhoz – minden idők leggyorsabbjaként duplázott a Premier League-ben.

A Manchester United egyébként 16 év után találkozott ismét a Leeds Uniteddel a Premier League-ben, két gólt egy mérkőzésen legutóbb (2002 márciusában) Ole Gunnar Solskjaer tudott szerezni az angol polgárháború után rózsák háborújának is nevezett párharcban – a korábbi norvég futballista most épp a Manchester United menedzsere.

A 20. percben egy levágódó labdát Bruno Fernandes lőtt a jobb alsóba 11 méterről, majd a 37. percben még tovább növelte előnyét a Manchester United Victor Lindelöf révén – a svéd védő több mint egy év után talált be ismét a Premier League-ben, 2019. december elseje óta ez volt az első kaput találó kísérlete, rögtön gól is született belőle.

Még a szünet előtt Liam Cooper révén szépíteni tudtak a vendégek. A Leeds United játékosa immár mind a négy angol profi ligában szerzett gólt: a PL-ben ez volt az első találata, a Championshipben szintén a Leeds United színeiben volt eredményes (nyolcszor is), a harmadik ligában a Carlisle, a negyedikben a Chesterfield játékosaként talált be.

A fordulás után is folytatódott a gólgyártás: a 66. percben Daniel James volt eredményes McTominay pazar kiugratása után, hét méterről lőtt a kapus lábai között a hálóba. A walesi szélsőnek nagy áttörés volt ez, hiszen 2019 augusztusa óta először szerzett gólt. Az elmúlt időszakban többször is arról cikkezett az angol sajtó, hogy a Manchester United kölcsönadná őt, James azonban határozottan jelezte: maradni és bizonyítani szeretne. 

Néhány perccel később Anthony Martialt vágták fel a tizenhatoson belül, amiért büntetőt ítélt a játékvezető. A végrehajtó nem is lehetett más, mint Bruno Fernandes: a portugál középpályás a szokásos ugrása után magabiztosan lőtt a bal alsóba. A szépségtapaszt Stuart Dallas tette fel: a Leeds United játékosa 18 méterről tekert hatalmas gólt a bal felsőbe, beállítva ezzel a 6–2-es végeredményt.

A két csapat együttes xG-mutatója (várható gólok) 5.78 volt a mérkőzésen, a legmagasabb ebben a szezonban.

A Manchester United győzelmével feljött a harmadik helyre a tabellán, ráadásul eggyel kevesebb meccset játszott, mint az előtte álló Leicester City – ha azt is behúzza, második lehet, és két pontra megközelítheti a címvédő Liverpoolt. Ha már Liverpool: az MU szerezte eddig a második legtöbb gólt (28) a Premier League-ben a listavezető vörösök (36) mögött, a Leeds United pedig a legtöbbet (30) kapta az eddigi 14 forduló alatt.

A Leicester négy év után nyert újra a Tottenham vendégeként

A vasárnap délutáni mérkőzésen a Leicester City 2–0-ra nyert a Tottenham Hotspur otthonában.

Az első félidő hosszabbításában Jamie Vardy büntetőből volt eredményes, majd a második felvonás elején James Maddison talált be, ám ezt a játékvezető les miatt nem adta meg. A végeredmény az 59. percben Toby Alderweireld öngóljával alakult ki.

A Leicester legutóbb 2016 januárjában tudott győzni a Tottenham otthonában, azóta egy döntetlen mellett háromszor kikapott.

PREMIER LEAGUE
14. FORDULÓ
Brighton–Sheffield United 1–1
Tottenham–Leicester 0–2
Manchester United–Leeds United 6–2

KÉSŐBB
20.15: West Bromwich–Aston Villa

(Borítókép: gólt ünnepelnek a manchesteriek a Leeds United elleni bajnokin. Fotó: Clive Brunskill/AFP)

Rovatok