Index Vakbarát Hírportál

A „kis Kocka” : Mindenki ellen a Fradinak szurkolnék, kivéve a Barçát

2020. október 20., kedd 16:55 | három éve frissítve

Ifjabb Kocsis Sándor, a legendás Kocka egyetlen fia nehezen tudja elképzelni, hogy ne a Barcelona nyerje meg a kedd esti, Ferencváros elleni labdarúgó Bajnokok Ligája-csoportmérkőzést a Camp Nou Stadionban, de azt mondja, Barça-kötődése ellenére sem fájna a szíve, ha mégis pontot vagy pontokat szereznének a zöld-fehérek.

„Igazából nem sokat tudok a mai Ferencvárosról annak ellenére, hogy tavaly láttam őket játszani az Espanyol elleni az Európa-ligában. Az azonban nem volt mérvadó, az Espanyol sehol nincs Messiékhez képest, az ő játékosaiknak folyton a labdán a szemük, a Barçában meg olyan klasszisok játszanak Xavi és Iniesta óta, akik mindig felemelt fejjel, már a következő lehetőséget keresve veszik át a labdát”– mondta lapunknak a 64 éves sportember, aki ugyan sohasem futballozott az ötszörös BEK/BL-győztes csapatában, de harmincéves koráig, amíg egy sérülés visszavonulásra nem kényszerítette, alsóbb osztályú gárdákban remek labdarúgónak számított.

Ifjabb Kocsis Sándor már nem Magyarországon született, egész életét Barcelonában élte le, és 34 éve tagja az Agrupación Veteranos egyesületnek, gyakorlatilag a  Barça öregfiúk csapatának, ahol egészen a közelmúltig maga is rúgta a labdát. Naprakész a gránátvörös-kékek csapatából, és pontosan tudja, hogy voltak már szebb napjai is a legendás klubnak.

Nehéz idők járnak a Camp Nouban, ezek az átmenet hónapjai, talán évei, de ez nem azt jelenti, hogy ne a Barça lenne a ma esti összecsapás esélyese. Azt jósolom, hogy a Fradi beáll védekezni, végig a vendégtérfélen pattog majd a labda, s csak idő kérdése lesz, hogy a katalánok begyötörjék a labdát a hálóba. Persze a futballban bármi megtörténhet, de meg lennék lepve, ha nem így alakulna a mérkőzés forgatókönyve.

Az FC Barcelona csapatában 75 hivatalos mérkőzésen 42 gólt szerző „Aranyfej” (Cabeza de Oro) fia igazán nehéz helyzetben van, amikor arról kell beszélnie, melyik csapathoz húz a szíve, de azért nem tér ki a válasz elől.

Édesapám 1946 és 1950 között a Ferencváros csillaga volt, minden idők – szerintem – legerősebb csatársorában, a Budai, Kocsis, Deák, Mészáros, Czibor ötös fogatban, és azt is pontosan tudom, hogy hiába kényszerítették később erőnek erejével a Honvédba, haláláig Fradi-drukker maradt – hangsúlyozta a »kis Kocka«. – Ami engem illet, a világ összes csapata ellen a Fradinak szurkolnék, az egyetlen kivétel a  Barça. Egész életemet itt éltem le,  Barça-drukker vagyok, de nem lennék szomorú akkor sem, ha a Fradi kiharcolná a döntetlent, esetleg győzne”.

A katalánok – és a hatszoros aranylabdás Lionel Messi – gyengébb formájáról, a Getafe elleni hét végi 1–0-ás vereségről is megvan a véleménye az 1954-es svájci világbajnokság gólkirálya fiának.

Barça, de még egy botladozó  Barça  is túlságosan jó csapat a Fradinak. De bár ne lenne igazam, hiszen – mint mondtam – a futball olyan játék, amelyben bármi előfordulhat. Elég csak az 1954-es vb-döntőre gondolni”  – idézte fel édesapja, egyszersmind önmaga legfájóbb emlékét a „kis Kocka”.

Rovatok