Index Vakbarát Hírportál

„Az alvó óriás” – a BBC a Ferencvárost méltatta

2020. október 20., kedd 12:10

A klub, amely egykor nagy megbecsülésnek örvendett Európában, türelmesen kivárta, amíg újra kivívja helyét a kontinens legjobbjai között – így indítja a BBC a Bajnokok Ligájába 25 év után visszatérő Ferencvárosról szóló bemutató anyagát. A brit közmédia a zöld-fehérek múltjáról és jelenéről is írt, valamint Orosz Pál vezérigazgatóval is interjút készített.

Mint ismert, a Ferencváros a Barcelonával, a Juventusszal és Szerhij Rebrov vezetőedző korábbi csapatával, a Dinamo Kijevvel került egy csoportba a Bajnokok Ligájában – a szerint a magyar bajnok szempontjából ez az „álomsorsolás”. A brit portál kiemeli, hogy

az FTC az egyetlen csapat a Bajnokok Ligája csoportkörében, amely a selejtező első fordulójából indulva eljutott a főtábláig.

A BBC emlékeztet, hogy a 2000-es években csődközeli állapotban volt a klub, az elmúlt esztendőkben azonban az új vezetőség újjáépítette az egyesületet, amelynek életében óriási lépés a Bajnokok Ligája-szereplés.

A koronavírus miatt a klubszékházban néztük a sorsolást, és imádkoztunk érte, hogy nagy neveket kapjunk. Visszatértünk 25 év után, természetes, hogy jó csapatokkal akarunk megmérkőzni. Vezetőedzőnknek, Szerhij Rebrovnak is különleges lesz a Dinamo Kijev ellen meccselni. A magyar futball ünnepe ez

– mondta a BBC-nek Orosz Pál, aki hozzátette: édesapja játszott 1965-ben az FTC-ben, amikor a zöld-fehér együttes legyőzte a Juventust a Vásárvárosok Kupájának döntőjében. A Barcelonával ugyanakkor először találkozik a nemzetközi porondon a Fradi.

Különböző szinten vannak a klubok. Ezek a csapatok még csak most kezdik a szereplésüket, mi pedig már elértük a célunkat azzal, hogy itt vagyunk a csoportkörben. Ők meg akarják nyerni a sorozatot, más célokért küzdenek.

A BBC feleleveníti, hogy a Ferencváros a legutóbbi két idényben magyar bajnok lett, útja pedig a Djurgardenen, a Celticen, a Dinamo Zagreben és a Moldén át vezetett a BL-főtábláig. A brit közmédia nosztalgiázik az 1950-es évekről is, és azt írja: „az Aranycsapatnak meg kellett volna nyernie az 1954-es világbajnokságot”.

Orosz Pál hangsúlyozza: az olyan klubok, mint a Juventus, a Barcelona, a Liverpool vagy a Manchester City nemzetközi brandekké váltak, képtelenség velük felvenni a versenyt egy magyar klubnak – a vezérigazgató szerint a lemaradás 40-50 év.

Fontos a szereplésünk a magyar labdarúgásnak, és természetesen a klubnak is, hiszen tudjuk, hogy jó úton haladunk. A legutóbbi idényben csoportkörösök voltunk az Európa-ligában, és egy gólra voltunk a továbbjutástól. Ebben a szezonban a Bajnokok Ligájában kerültünk főtáblára, amitől tíz éve még nagyon messze voltunk. Lépésről lépésre haladunk, évről évre építkezünk

– zárta gondolatait Orosz Pál a BBC cikkében.

(Borítókép: az FTC játékosai ünnepelnek a Molde elleni BL-selejtezőn. Fotó: Kisbenedek Attila / AFP)

Rovatok