Index Vakbarát Hírportál

A járvány miatti vésztervet állandósíthatja az UEFA a BL-ben

2020. október 21., szerda 11:33

A koronavírus miatt a 2019–2020-as idény Bajnokok Ligája-nyolcaddöntőiből többet zárt kapuk mögött játszottak le, a negyeddöntőtől pedig semleges pályán, egy mérkőzésen dőlt el a továbbjutás. A Guardian szerint az UEFA pozitívnak értékelte a pandémia miatt bevezetett vésztervet, és 2024-től már ebben a rendszerben bonyolíthatja a Bajnokok Ligáját.

Ez a döntés nemcsak a Bajnokok Ligájára vonatkozna, hanem az Európa-ligát is érintené – írja a The Guardian. Bár az előző szezonban a koronavírus-járvány miatt szükségszerű döntés volt a nyolcaddöntők után semleges pályán, visszavágó nélkül lebonyolítani a tornákat, mégis rendkívül látványosnak és nézettnek bizonyultak az UEFA főtitkárhelyettese szerint.

Tudjuk, hogy rengeteg olyan dolgot figyelembe kell venni, mint a versenynaptár, a szervezeti korlátok, a rajongók érdekei, a gazdasági vonatkozások. Ezekről mindenképpen beszélni fogunk az elkövetkezendő üléseinken, és megvizsgáljuk a lehetőségeket. Az egymérkőzéses kiesési rendszer nyilvánvalóan kedvez az érzelmeknek és a bizonytalanságnak. Remek visszajelzést kaptunk a kluboktól, a televíziós társaságoktól, valamint a szurkolóktól is. A körülmények miatt kellett így alakítanunk a lebonyolítást, de a végeredmény mindenki számára kielégítő volt. A futballközösség együtt dolgozott: a nemzeti szövetségekkel, a ligákkal, és a klubokkal való közös munka és szándék nélkül semmi sem valósult volna meg

– idézi a Guardian Giorgio Marchettit.

A Bajnokok Ligája 2019–2020-as idényének záró szakaszát Lisszabonban tartották, míg az Európa-liga utolsó mérkőzéseinek Köln, Duisburg, Düsseldorf, Gelsenkirchen adott otthont. A női BL végjátékát Bilbaóban és San Sebastiánban bonyolították le, az UEFA Ifjúsági Ligát pedig Svájcban.

Az európai futball irányító testületét a televíziós társaságokkal kötött szerződések akadályozzák abban, hogy már ebben a szezonban megvalósíthassa a fent említett tervet. 2024-től viszont elképzelhető, hogy a negyeddöntőket és az elődöntőket egy összecsapás fogja eldönteni, és egy országban (semleges helyszínen) rendezik az úgynevezett nyolcas döntőt.

Rovatok