Index Vakbarát Hírportál

Legkevesebb két és félmilliárdos jegybevételtől esik el a Fradi

2020. december 2., szerda 09:53

A Fradi negyedszázad után szerepel újra a Bajnokok Ligájában, nem csoda, hogy a hírre azonnal őrült harc indult a jegyekért. Mondhatni, amilyen nehéz volt kivívnia a Ferencváros futballcsapatának a BL- csoportkörbe jutást, olyan nehéz volt a szurkolóknak jegyet szerezniük az olasz Juventus, az ukrán Dinamo Kijev és a spanyol Barcelona elleni hazai találkozókra. 

Kezdődött azzal, hogy a koronavírus-járvány miatt a Groupama Aréna befogadóképességének harmadára korlátozták az értékesíthető belépők mennyiségét, így oda nagyjából 6600-an fértek volna be. Ezt látva áttették a meccsek színhelyét a Puskás Arénába, ahova háromszor annyian mehettek volna, ha nem jön az újabb szigorítás, amely immár zárt kapuk mögé kényszerítette a mérkőzéseket. Hiába áldoztak tehát a szurkolók tíz- vagy akár százezreket is azért, hogy láthassák kedvenceiket, ezt a lehetőséget elbukták.

Az különösen sokat vesztett, aki lecsúszott a jegyekről, és kéz alatt vette meg a Juvét erősítő Cristiano Ronaldo vagy a Barcában futballozó Lionel Messi látványával kecsegtető belépőket, hisz volt, aki az aukciósoldalon majdnem kétszázezret kért a háromalkalmas bérletért. Arról nem is beszélve, hogy az argentin szupersztár végül nem is jött Budapestre. 

Hogy miért lehettek feketézők, arra könnyű a válasz: az FTC-nek mintegy 5 és fél ezer szezonbérletese van, akiknek elővásárlási joguk volt. De ők is csak az UEFA szponzorai, a vezetőedző és a játékosok családtagjai, a szakmai stáb és a csapatok mellett dolgozók után juthattak jegyhez. Utánuk következtek  az FTC legendás sportolói, olimpiai, világ- és Európa-bajnokai, illetve a klub támogatói, vendégei. A legvégén kullogtak a sima szurkolói kártyások, akik önmagukban is megtöltötték volna a stadiont.

Mindazonáltal a nézők „csak” az élményt bukják, a jegyek árát visszakapják. A Ferencvárosnak viszont komoly érvágás a zárt kapu.  Ha nincs a pandémia, a legrangosabb klubsorozat négy selejtezőkörére oda-vissza vágós rendszerben, nézők előtt került volna sor. A Blikk számításai szerint összesen 400 millió forinttal kalkulálhatott volna a klub a svéd Djurgarden, a skót Celtic, a horvát Dinamo Zagreb és a norvég Molde ellen.

Az ukrán Dinamo Kijevet (2–2) a Groupama Arénában fogadta az FTC, a korlátozás miatt 200 millió forinttal lehetett kevesebb a jegybevétel. Az olasz Juventus (1–4) vendégjátéka a Puskás Arénában mínusz 700 milliót eredményezett,

a Barcelona elleni mai (december 2-i) budapesti találkozó pedig már üres stadionban zajlik,

ami 1,05 milliárdos kiesést jelent, mivel a Puskás Aréna 67 ezer főt képes befogadni, és a két összecsapásra jó eséllyel minden belépőt eladtak volna. Ha mindezt összeadjuk, 2,42 milliárd forintos jegybevétel-elmaradást látunk, ami a Fradi becsült tízmilliárdos éves költségvetésének az egynegyede. Ha pedig még az átlagjegyek többszörösébe kerülő VIP-belépőkkel is kalkulálunk, akkor a futballklub kára akár ennek a duplája is lehet.

(Borítókép: Trenka Attila / Index)

Rovatok