Index Vakbarát Hírportál

A Liverpool még romjaiban is Liverpool

2021. február 16., kedd 22:51 | három éve frissítve

Azt mondják, a sebzett oroszlán nagyon veszélyes vad. Hát, a Premier League bajnoki címéről „hivatalosan” is lemondó, és egyik vereséget a másik után elszenvedő Liverpool mostanában tényleg sebzett nagyvad, de a jelek szerint még ebben az állapotában is nagyon jó csapat. Kedd este legalábbis ezt bizonyította, amikor 2–0-ra legyőzte az RB Leipziget a labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének első meccsén. A visszavágó március 10-én lesz, és nem kizárt, hogy az is a Puskás Arénában.

A „hazaiaknál” hiányzott a kezdőcsapatból Willi Orbán, ellenben Gulácsi Péter természetesen ott állt a Leipzig kapujában. A Bild Zeitung helyszíni munkatársa elárulta, hogy szerinte Orbán túlságosan lassú lenne a villámgyors Liverpool-csatárok ellen, és Julian Nagelsmann vezetőedző ezért ültette a kispadra a magyar válogatott kulcsjátékosát. Utólag kiderül, lehet, hiba volt.

A „vendégeknél” a Schalkétól a múlt héten igazolt török Ozan Kabak volt az egyik belső védő, mellette párban az amúgy középpályás csapatkapitány, Jordan Henderson, mivelhogy a három „főállású” középhátvéd, Virgil van Dijk, Joe Gomez és Joel Matip egyaránt kidőlt az egész szezonra. Tehát a szlovén Slavko Vincic játékvezető sípjelére így kezdtek a csapatok:

RB Leipzig: Gulácsi – Mukiele, Upamecano, Klostermann – Haidara, Adams, Kampl, Angelino – Dani Olmo, Sabitzer – Nkunku.

Liverpool: Alisson – Alexander-Arnold, Kabak, Henderson, Robertson – Thiago, Wijnaldum, Jones – Szalah, Firmino, Mané. 

A csatársort leszámítva erősen tartalékosan állt ki a 2019-es Bajnokok Ligája-győztes Liverpool a Puskás Aréna békeidőben 67 ezres, de most a koronavírus-járvány miatt üresen tátongó betonkaréjában a BL-nyolcaddöntő első mérkőzésére, és az a faramuci helyzet állt elő, hogy hiába volt Jürgen Klopp menedzser legénysége a Premier League címvédője, továbbá hatszoros BEK/BL-győztes, mégis – az aktuális formákat tekintve – az RB Leipzig volt a találkozó esélyese. Egyébként most először találkozott a két csapat európai kupasorozatban.

A Bild újságírójától megtudtuk, hogy Szoboszlai Dominik lovaglóizom-sérülése a vártnál lassabban gyógyul, és március elejénél-közepénél előbb nem számítanak a húszéves klasszis játékára. A lipcseiek egyébként a napokban közölték, hogy a fiatal középpályás már egyéni edzésmunkát végez. 

Aztán elkezdődött a mérkőzés, és ahogy azt borítékolni lehetett, a játék a Leipzig térfelén folyt. Egészen a 4. percig, amikor Angelino megiramodott a bal szélen, rárajzolta a labdát az előrevetődő Dani Olmo fejére, és a fejes a jobb kapufa tövéről vágódott keresztbe a gólvonal előtt. Hatalmas helyzet volt, Alisson vetődött, de nem érte el a labdát. 

Aztán NordiMukiele és Amadou Haidara is sárga lapot kapott. A 15. percben MohamedSzalah ugrott ki a jobbösszekötő helyén, spiccel még bele tudott pöckölni a labdába, de Gulácsi remekül futott ki, zárta a szöget, és a vállával tisztázott, majd tíz másodperccel később Roberto Firmino nehéz szögből az oldalhálóba lőtt. 

A félidő felénél 62:38 volt a labdabirtoklás aránya az angolok javára.

A 32. percben felforrósodott a levegő. Gulácsi messzire kifutva tisztázott Sadio Mané elől, de a labda Andrew Robertson elé pattant, aki a kezdőkörből ráívelte, a magyar kapus kétségbeesetten futott vissza, de nem érte el a labdát, amely centikkel a léc fölött a háló tetejére hullott. Közben Gulácsi bezuhant a hálóba, egy kicsit meg is sérült, de kétperces ápolás után folytatni tudta a játékot. 

A 36. percben Firmino gólt fejelt, de a labda előzőleg már túlszállt az alapvonalon. A félidő végére 58:42-re módosult a labdabirtoklási arány, de még mindig a vörösök javára, gól viszont nem esett.

Az újrakezdés után Cristopher Nkunku rögtön vezetéshez juttathatta volna a Lipcsét, a csatár lefutotta Jordan Hendersont, de közeli lövésébe Alisson bele tudott ütni, szöglet lett a helyzet vége. 

Az 53. percben Marcel Sabitzer, a Leipzig csapatkapitánya remek labdával ugratta ki Szalah-t, a gond csak az, hogy az egyiptomi az ellenfél csatára. Szalah megköszönte az átadást, majd a tehetetlen Gulácsi mellett a bal sarokba gurított, 0–1. 

Ha az első liverpooli gólt hatalmas védelmi hiba előzte meg, akkor mit mondjunk a másodikról? Ezúttal Mukiele vétette el csúnyán a labdát, Mané besétálhatott Gulácsi kapujának előterébe, majd lazán a hálóba lőtt, 0–2. Vajon megfordult-e Nagelsmann edző fejében, hogy talán jobb lett volna Willi Orbánt játszatni?! Mindenesetre a 64. percben a magyar válogatott védő váltotta Mukielét a védelemben. 

Ezt követően már a német csapat játszott fölényben, de helyzetig nem nagyon jutott el, a Liverpool rutinosan őrizte kétgólos előnyét. Hogy mi döntött az angolok javára ezen a meccsen? A nagyobb rutin, és a magabiztos helyzetkihasználás. No persze azt se hagyjuk figyelmen kívül, hogy ekkora hibák, mint amilyeneket Sabitzer és Mukiele elkövetett, ezen a szinten nem férnek bele. És vajon Nagelsmann nem hibázott, amikor Orbán helyett Mukielét jelölte a kezdőbe?

De bizony, a történtek legalábbis ezt mutatták. 

A másik keddi nyolcaddöntőn a Paris Saint-Germain idegenben győzte le 4–1-re a Barcelonát.

BAJNOKOK LIGÁJA
NYOLCADDÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉS
RB Leipzig–Liverpool 0–2
Gól: Szalah (53.), Mané (58.)

Borítókép: AFP / Fotós: Kisbenedek Attila

Rovatok