Index Vakbarát Hírportál

Giroud győztes gólt ollózott, a Bayern gálát rendezett Rómában

2021. február 23., kedd 22:56

Kedden két meccsel folytatódtak a Bajnokok Ligája nyolcaddöntői. Az Atlético Madrid–Chelsea találkozó a várakozásoknak megfelelően szoros és kemény csatát hozott, amelyen Olivier Giroud szépségdíjas gólja döntött a vendégek javára, míg a Lazio–Bayern München mérkőzésen a címvédő bajorok 42 perc alatt lezártak minden kérdést, végül 4–1-re győztek.

Atlético Madrid–Chelsea

A Bukarestben rendezett mérkőzés legelején komoly bajba kerülhetett volna az angol együttes, és nem csak azért, mert Mason Mount már az első percben sárgát kapott, amivel eldőlt, hogy a visszavágót kihagyja. Édouard Mendy ugyanis rosszul vett át egy hazaadást, de szerencséjére Luis Suárez nem tudott élni a váratlan, de annál nagyobb lehetőséggel.

Az első 15 perc végére felpörögtek az események, az egyik oldalon Thomas Lemar maradt le egy kicsivel Suárez passzáról, a másikon Timo Werner volt az, aki nem tudott beleérni Mount beadásába.

Ezután a mezőnymunka dominált, az Atlético teljesen feladta a labdabirtoklást, de a Chelsea nem tudott komolyabb helyzeteket kidolgozni, bár egyszer Jan Oblaknak résen kellett lennie Werner éles szögből érkező lövésénél. A félidő utolsó lehetősége a spanyolok előtt adódott, de miután Suárez megjátszotta Ángel Correát, már nem kapta vissza a labdát, mert a Chelsea védői tisztáztak előle.

A második játékrész első fele sem hozott izgalmasabb pillanatokat, voltak olyan percek, amikor kis túlzással több volt a szabálytalanság, mint a pontos passz. 

Aztán a 68. percben, mondhatni a semmiből megszerezte a vezetést a Chelsea a korábbi Puskás-díjas Olivier Giroud fantasztikus ollózásával, ám az asszisztens azonnal beintette a lest, Felix Brych pedig érvénytelenítette a gólt.

Majd hosszas videózás következett, ami után Brych a középkörre mutatott, azaz megadta a francia csatár gólját, mert kiderült, hogy nem volt les, ugyanis egy védőtől került hozzá a labda.

Diego Simeone cserékkel próbálta felrázni a csapatát, de az Atléti képtelen volt megújulni a maradék 20 percben, és nem jött össze az egyenlítés, úgyhogy az argentin mester elszenvedte első „hazai" vereségét a BL egyenes kieséses szakaszában a madridiak kispadján, és továbbra is tart a csapat hullámvölgye.

A Chelsea viszont Thomas Tuchel és Lőw Zsolt érkezése óta a nyolcadik meccséből a hatodikat nyerte meg és kedvező helyzetből várhatja a második mérkőzést.

Lazio–Bayern München

Kiválóan kezdte a találkozót a rengeteg sérült miatt némileg tartalékosan érkező Bayern München, ugyanis Robert Lewandowski révén már a 9. percben megszerezte a vezetést. Mateo Musacchio nagyon röviden adta haza a labdát Pepe Reinának, amire a lengyel gólvágó lecsapott, elvitte a kapus mellett, majd estében az üres kapuba továbbított.

Negyed órával később növelte előnyét a címvédő. Leon Goretzka löbbölte oda a labdát az élete első BL-meccsén kezdő Jamal Musialának, a három nap múlva nagykorúvá váló angol középpályás pedig a tizenhatos vonaláról tökéletesen lőtte ki a jobb alsó sarkot. 

Ezzel egyrészt ő lett a legfiatalabb bayernes, másrészt a legfiatalabb angol, aki eredményes tudott lenni a sorozatban.

És még nem volt vége az első félidei Bayern-hengernek. A 42. percben Kingsley Coman iramodott meg a bal odalon, a tizenhatoson belülre érve csinált egy cselt, majd kapura lőtt. Ezt még védte Reina, de a kipattanó pont Leroy Sané elé került, aki könnyedén megszerezte a bajorok harmadik gólját, valamint minden bizonnyal a továbbjutást is eldöntötte.

A második félidőben folytatta a kivégzést a címvédő: Coman indította Sanét, ő végignyargalt a Lazio térfelén, a tizenhatoson belül beforgatott egy védőt, majd középre adott, az érkező Alphonso Davies helyett azonban a menteni igyekvő Francesco Acerbiről került a labda Reina kapujába.

A Lazio becsületére váljon, hogy 0–4-nél sem adta fel a meccset, aminek szépítés lett a jutalma. Luis Alberto remek ütemben ugratta ki Joaquin Correát, az argentin középpályás átverekedte magát a müncheni védelmen, majd a tehetetlen Manuel Neuer mellett 10 méterről a kapuba gurított.

A folytatásban a Bayern nem erőltette a gólszerzést, míg a Lazio igyekezett csökkenteni a hátrányát, de az utolsó percekben már mindkét csapat inkább csak a hármas sípszót várta. A müncheniek tehát esélyeshez méltón kezdték az egyenes kieséses szakaszt és aligha foroghat veszélyben a továbbjutásuk a visszavágón.

BAJNOKOK LIGÁJA, NYOLCADDÖNTŐ
ELSŐ MÉRKŐZÉSEK
Atlético Madrid (spanyol)–Chelsea (angol) 0–1 (0–0)

Gól: Giroud (68.)

Lazio (olasz)–Bayern München (német) 1–4 (0–3)
Gól: Correa (49.), illetve Lewandowski (9.), Musiala (24.), Sane (42.), Acerbi (47., öngól)

Rovatok