Index Vakbarát Hírportál

A Tottenhamé a Premier League legjobb párosa

2021. január 2., szombat 15:20

A Tottenham hazai pályán 3–0-ra legyőzte a Leeds Unitedet az angol labdarúgó Premier League 17. fordulójában.

Ellentétes előjelekkel várták a csapatok a mérkőzést: a Tottenham sorozatban négy nyeretlen bajnoki után igyekezett visszatalálni a helyes útra, míg a Leeds United két egymást követő győzelem és clean sheet után próbálta tovább nyújtani sorozatát. Két ellentétes játékfilozófia találkozott: a José Mourinho irányította Spurs mélyen visszahúzódó, kontrákra épít, míg Marcelo Bielsa együttese a magasan elkezdett, nagy intenzitású letámadásra.

Az első percekben mindkét csapat előtt adódtak lehetőségek, ám egyik kapusnak sem kellett nagyobb bravúrt bemutatnia. A 29. percben megszerezte a vezetést a Tottenham. Steven Bergwijnt buktatták a tizenhatos vonalánál, a játékvezető a videobíró segítségével büntetőt ítélt. A végrehajtó Harry Kane volt, aki hidegvérrel a kapu közepébe bombázott. (1–0)

Az angol válogatott csatár egyedülálló rekordot állított fel: ő lett az első a liga történetében, aki mind a 30 csapat ellen betalált, amelyik ellen pályára lépett. 

Szűk negyedórával később egy gólpasszt is betett a közösbe Harry Kane: a jobb oldalról tekerte középre a labdát, a rövidnél érkező Szon Hung Min pedig öt méterről a hálóba pörgetett. A dél-koreai szélsőnek ez volt a 100. gólja a Tottenham színeiben, Kane-nek pedig a 20. kanadai pontja idén (10 gól, 10 gólpassz), amivel máris utolérte önmaga előző szezonbeli teljesítményét. (2–0)

De ami még ennél is fontosabb rekord: Kane és Szon ebben a szezonban eddig 13 gólt hoztak össze, amivel beállították a legeredményesebb duó (Alan Shearer, Chris Sutton, 1994–1995, Blackburn) csúcsát – úgy, hogy még az idény felénél sem járunk...

A félidőben tehát 2–0-ra vezetett a Spurs, és alig pár perc telt el a második játékrészből, amikor növelte előnyét a házigazda. Az 50. percben Szon kanyarított középre egy szögletet, Toby Alderweireld fejesét Meslier kapus már csak a gólvonal mögül tudta kipaskolni. (3–0)

Bielsa megelégelte csapata szenvedését, a 61. és a 65. perc között hármat is cserélt. Az új játékosok hoztak némi lendületet a Leeds United játékába, ám a vendégek nem tudták feltörni a remekül záró Tottenham védelmét. A hazaiak győzelmükkel feljöttek a harmadik helyre a tabellán, a Leeds United maradt a 11.

Hír még a Premier League-ből, hogy a vasárnapi Burnley–Fulham mérkőzést elhalasztották, mivel a londoniaknál több játékos is koronavírusos.

ANGOL PREMIER LEAGUE
17. FORDULÓ
Tottenham–Leeds United 3–0 
Crystal Palace–Sheffield United 2–0
Brighton–Wolves 3–3
West Bromwich Albion–Arsenal 0–4

VASÁRNAP JÁTSSZÁK
15.15: Newcastle United–Leicester City
17.30: Chelsea–Manchester City

PÉNTEKEN JÁTSZOTTÁK
Manchester United–Aston Villa 2–1

EvertonWest Ham 01

(Borítókép: Harry Kane és Szon Hung Min pacsizik a Leeds United elleni bajnokin. Fotó: Andy Rain/AFP)

Rovatok