Index Vakbarát Hírportál

Precedenst teremtett és óriási vitát váltott ki a Man. City gólja

2021. január 27., szerda 12:58

Precedenst teremtett múlt héten szerdán a Manchester City–Aston Villa angol bajnoki (2–0) első gólja. Bernardo Silva találata, pontosabban az azt megelőző Rodri-gólpassz, heves vitákat váltott ki, ugyanis a spanyol középpályás lesről visszalépve szerzett labdát és ugratta ki portugál csapattársát.

A futball legvitatottabb szabálya, a lesről szóló, így szigorúbb értelmezést kapott.

Történt ugyanis, hogy egy felívelt labdát az Aston Villa védője, Tyrone Mings kezelt le, mielőtt a lesről visszafutó Rodri leszerelte.

A partjelző nem intett lest, mivel Mings egy Manchester City-játékos által előrevágott labdát vett át, vagy ahogy a szabálykönyv fogalmaz, „szándékosan játszotta meg a labdát”. Jon Moss játékvezető a videóbíróval konzultálva érvényesnek ítélte meg a gólt.

A szabálykönyv értelmezésében Moss játékvezető jó döntést hozott, ám a mérkőzés után diskurzus indult arról, hogy Rodri szerelése „nem volt fair” Mingsszel szemben, aki nem is láthatta őt – írja a Guardian. A Profi Mérkőzéseket Vezető Bírók Bizottsága (PGMOB) így új iránymutatást adott ki a játékvezetőknek, hogyan járjanak el hasonló esetekben.

Amikor a lesen helyezkedő játékos azonnali kontaktusba kerül egy ellenfelével, aki szándékosan megjátssza a labdát, a játékvezetőnek ezt kell előtérbe helyeznie, és ezáltal lest ítélni, mivel a lesről érkező játékos befolyásolta ellenfelének a labda megjátszására irányuló mozdulatát – idézi a Guardian a PGMOB új iránymutatását.

Továbbá fontos kiemelni, hogy abban az esetben, ha Rodri nem szerelte volna Mingset, hanem csak elé pattant volna a labda, nem lett volna szabálytalan. Hasonló szituáció történt szombaton, az Aston Villa Newcastle United elleni vezető góljánál, amikor Fabian Schärtől pattant a labda az amúgy lesen álló Ollie Watkins elé.

A 2020–2021-es szezon elején a játékvezetők kaptak egy útmutatót a kezezéssel kapcsolatban, ami szintén rengeteget vitatott szabály a labdarúgásban. Arra ösztönözték a bírókat, hogy a „természetellenes kéztartás” mellett vegyék figyelembe azt is, hogy a játékos mozgása közben „várható volt-e, hogy az adott tartásban lesz a karja”.

A lesre és kezezésre vonatkozó szabályokat is frissítette a labdarúgás szabályhozó testülete (IFAB) még a szezon előtt, a cél „a támadójáték szellemének erősítése” volt.

Ennek ellenére máig hétről hétre születnek vitatható döntések.

Rovatok