Index Vakbarát Hírportál

Lionel Messi elképesztő összeget fizet a spanyol államnak

2021. február 11., csütörtök 15:52

Január végén az El Mundo szellőztette meg Lionel Messi szerződésének részleteit, amely szerint a Barcelona argentin klasszisa négy év alatt több mint 555 millió eurót keres.

Mindez egyben azt is jelenti, hogy a 33 éves támadó a legtöbbet adózók közé tartozik Spanyolországban. Az El Periódico de Catalunya most kiszámolta, hogy 2017-es szerződéshosszabbítása óta 370 millió euró (kb. 127 milliárd forint) adót kellett fizetnie a gránátvörös-kékek csapatkapitányának.

A legnagyobb tétel a 275 milliós jövedelemadó.

Ez körülbelül annyi, mint 120 ezer átlagos spanyol állampolgár négyévnyi jövedelemadója.

Messi ezen felül további adóterhek megfizetésére is köteles. Az arculati jogokból befolyó bevételből sem keveset kell adóznia (ebben a négyéves periódusban ez 83 millió euró), továbbá a barcelonai fizetése – amely évi 70 millió euró – után körülbelül 35-40 milliót adózik a klub.

Érdekesség, hogy Katalóniában annak, aki 300 ezer eurónál többet keres egy évben, ötven százalék jövedelemadót kell fizetnie. A nagyjából 200 kilométerrel északabbra fekvő Andorrában a jövedelemadó adókulcsa csupán tíz százalék, nem véletlen, hogy több infuelnszer, youtuber és sportoló tette át székhelyét az utóbbi időben országba. Messi mindenesetre nehezen tudna megmagyarázni egy költözést.

A hatszoros aranylabdás futballista szerződése az idény végén lejár. Hogy lesz-e újabb kontraktus, nagyban függ a hamarosan esedékes elnökválasztástól is.

Rovatok