Index Vakbarát Hírportál

A diktátorhoz ment a fizetése, kirúgták a „koreai Ronaldót”

2021. február 18., csütörtök 06:01

Bizarr történet járta körbe a nemzetközi sportsajtót: a Cristiano Ronaldóhoz hasonlított észak-koreai futballistával, Han Kwang Szonggal szerződést bontott katari klubja, mivel a vád szerint a labdarúgó felvette fizetését, amit azonnal tovább is utalt Kim Dzsong Un észak-koreai diktátornak.

Han Kwang Szong pályafutása mesébe illően kezdődött: hazájában nevelkedett, majd 2017-ben került Olaszországba, a Cagliari akadémiájára. Még ebben az esztendőben debütált az első csapatban, a Palermo ellen 3‒1-re megnyert idegenbeli bajnokin – ezzel ő lett az első észak-koreai futballista, aki bemutatkozott a Serie A-ban. Igaz, sok sót nem evett meg Szardínián, háromszor is kölcsönadta klubja. Kétszer a Perugiának, egyszer a Juventusnak.

A torinóiak második csapatába 2019 szeptemberében került, fél év alatt 20 mérkőzésen egy gólt és két gólpasszt jegyzett.

Tehetséges, fiatal támadóként az olasz sajtó már Cristiano Ronaldóhoz hasonlította, olyannyira, hogy „észak-koreai Ronaldónak” kezdték el becézni.

Január másodikán a Juventus 3,5 millió euróért végleg szerződtette az akkor 21 éves támadót, majd egy héttel később kétszer ennyiért eladta a katari al-Duhailnak.

Már a Juventushoz való szerződésével is megszegte a nemzetközi szabályokat: az ENSZ Biztonsági Tanácsának 2017-es határozata alapján a külföldön munkát vállaló észak-koreai állampolgároknak két év elteltével haza kell térniük. Han Kwang Szong nem sokkal a határidő előtt írt alá a torinói klubhoz, így gyors továbbértékesítése nem hatott meglepetésként.

Új csapata alapemberként számított rá, 14 bajnokin öt góllal segítette bajnoki címhez az al-Duhailt, amellyel az Ázsiai Bajnokok Ligájában is játszott. A pályán nyújtott teljesítményével nem volt tehát gond, a szerződésbontás mögött mélyebb okok állnak: sajtóhírek szerint fizetését Kim Dzsong Un észak-koreai diktátornak kellett továbbítania.

Fizetése java részét, ha nem az egészet, az észak-koreai rezsim kapta meg – mondta a Sun megkeresésére Ramon Pacheco Pardo, a londoni King's College nemzetközi kapcsolatokért felelős professzora. – A játékos csak annyit tarthat meg járandóságából, amennyi elegendő számára a mindennapi költségek fedezésére. Fizetését minden bizonnyal az észak-koreai rezsim nukleáris programjára költik.

Han Kwang Szong a hírek szerint havi 167 ezer dollárt keresett Katarban, kapott autót és lakást is a klubtól, valamint első osztályú repjegyeket Dohából Észak-Koreába, hogy bármikor haza tudjon látogatni. Az orosz RT információi szerint a fiatal futballista szerződésének része volt, hogy nem utalhat pénzt Észak-Koreába. Ramon Pacheco Pardo szerint a rezsim gyakran kreatív eszközöket használ az ilyen szerződések kijátszására, és Kim Dzsong Un közelről követte Han pályafutását, az ő engedélye nélkül nem is nyilatkozhatott a labdarúgó.

Az al-Duhail nem kívánta fenntartani a kínos szituációt, így szerződést bontott az észak-koreai támadóval.

(Borítókép: Han Kwang Szong az al-Duhail színeiben. Fotó:   Simon Holmes /  Nur Photo / Getty Images Hungary)

Rovatok