Index Vakbarát Hírportál

Cristiano Ronaldo és Lionel Messi után itt az új csodaduó!

2021. február 18., csütörtök 13:54

A Bundesligában botladozó Dortmund nagy lépést tett a Bajnokok Ligája negyeddöntője felé, mivel a nyolcaddöntő első felvonásán a duplázó és egy gólt előkészítő Erling Haaland vezérletével 3–2-re nyert a Sevilla vendégeként. A 20 éves norvég futballista lassan minden meccsén átad valamilyen rekordot a múltnak.

LABDARÚGÓ BAJNOKOK LIGÁJA
NYOLCADDÖNTŐ, ELSŐ MÉRKŐZÉS
Porto–Juventus 2–1 (1–0)
gólszerzők: Taremi (2.), Marega (64.), illetve Chiesa (82.)

Sevilla–Dortmund 2–3 (1–3)
gólszerzők: Suso (7.), de Jong (84.), illetve Haaland (27., 43.), Dahoud (19.)

A BL-idény legjobbja – pedig csak öt meccset játszott eddig

Erling Haaland már nyolc gólnál (és egy gólpassznál) jár az idényben, a kilenc kanadai pontja pedig Kylian Mbappét (5+3) megelőzve a legjobb mutató a BL jelenlegi kiírásában – pedig sérülés miatt csupán öt meccsen léphetett pályára...

Mbappé motiválta – az új CR–Messi csata?!

Könnyen lehet, hogy az elmúlt bő évtized Cristiano Ronaldo–Lionel Messi csatározását az Erling Haaland–Kylian Mbappé versenyfutás válthatja fel, mindkét futballista korát meghazudtoló számokat produkál, remeklésük mellett pedig nem lehet szó nélkül elmenni. Ahogyan a portugál és az argentin motiválta egymást a folytonos javulásra, úgy igaz ez Haalandnál.

Amikor láttam, hogy Mbappé triplázott Barcelonában, az ajándék motivációt adott nekem, úgyhogy köszönöm neki

– mondta Haaland a mérkőzést követő interjújában.

Same energy. * pic.twitter.com/QktPZbMQJw

— FootballFunnys (@FootballFunnnys) February 17, 2021

Avagy a méltán népszerű Jordan-mémmel – személyes ügynek vette Mbappé remeklését

Haaland after seeing Mbappe get his hattrick yesterday... pic.twitter.com/reZmzJzHXZ

— FootballFunnys (@FootballFunnnys) February 17, 2021

A meccs legjobbja

A whoscored.com oldal statisztikái szerint két gólja mellett két kulcspassza, ebből egy asszisztja, egy sikeres csele és labdaszerzése volt a Sevilla otthonában, a 8,9-es értékelés pedig a hét második legjobb mutatója – természetesen Mbappé (10) mögött.

24 éve nem látott Dortmund-siker

A fekete-sárgák a sevillai összecsapást megelőzően legutóbb 1996 októberében nyertek Spanyolországban, akkor az Atlético Madridot 1–0-ra győzték le a fővárosban. Abban a kiírásban végül a Dortmund lett a BL-győztes...

55 percenként szerez gólt a BL-ben

Döbbenetes ütemben szerzi Haaland a BL-gólokat, 13 fellépéséből csak kétszer maradt gólképtelen, a Liverpool (Alisson) és a PSG (Keylor Navas) tudta egy-egy meccsen hatástalanítani, összesen már 18 találatnál jár. Eddig összesen 990 percet játszott az elitsorozatban, ami azt jelenti, hogy átlagosan 55 percenként szerez gólt...

Goles de Håland en sus 13 partidos de #UCL

***
*
**
*
*
*(Liverpool/Alisson)
**
*(PSG/Keylor)
*
*
**
**
**

1 gol cada 55 minutos con 20 años en la competición de clubes más difícil del mundo.

— MisterChip (Alexis) (@2010MisterChip) February 17, 2021

Soha senki sem kezdett még ilyen jól

De még csak a kanyarban sincs senki, hiszen az eddigi legjobb Harry Kane-nek is kellett 22 mérkőzés a 18. BL-gól megszerzéséhez, Ruud van Nistelrooynak pedig 24, ezzel már csak a harmadik. Leírjuk még egyszer, Haalandnak 13 összecsapásra volt ehhez szüksége.

Ronaldo, Zidane már jócskán mögötte

Nem kis formátumú legendákat előz meg az örökrangsorban csupán 13 találkozóval a háta mögött: Michael Ballack 16-ig jutott, Zinédine Zidane, Ronaldo és Adriano 14-ig, Carlos Tévez 13-ig, Radamel Falcao pedig 12-ig. Erling Haaland 20 évesen már mindegyiküket lehagyta!

Már csak Mbappé előzi meg

Már ami a 21. születésnap előtt szerzett találatokat illeti, hiszen a francia futballista 19-szer volt eredményes a jeles nap előtt, Haaland pedig most 18-nál jár ugyebár. A ranglista harmadik helyére Karim Benzema fér fel 12 találattal.

* - Most goals before 21st birthday in the @ChampionsLeague:

19 - Kylian Mbappé
18 - @ErlingHaaland (+2)
12 - Karim Benzema#UCL #SEVBVB

— Gracenote Live (@GracenoteLive) February 17, 2021

Már csak Solskjaer van előtte

Ez pedig már a nemzeti rangsor, amit a norvégoknál a Manchester United trénere vezet 19 góllal, a második helyen John Carew és Haaland áll holtversenyben 18-cal.

Maakay rekordját átadta a múltnak

Haaland előtt Roy Makaay tartotta a csúcsot: neki tíz meccs kellett ahhoz, hogy új klubjában (Bayern München) eljusson tíz BL-találatig. A Salzburgból érkező hórihorgas norvégnak hét összecsapás is elég volt ehhez Dortmundban.

10 - Erling Haaland has scored 10 Champions League goals in just seven appearances for Borussia Dortmund, the quickest a player has ever reached 10 goals for a team in the competition, breaking Roy Makaay's record with Bayern Munich (10 games, between 2003 - 2004). Machine. pic.twitter.com/quQJearNfh

— OptaJoe (@OptaJoe) February 17, 2021

Az elmúlt másfél év mérlege: 64 meccs, 69 gól...

A leedsi születésű fiatalember a 2019–2020-as idényben robbant be a nemzetközi köztudatba, salzburgi góltermelésének az lett a következménye, hogy már a télen elhalászta a Dortmund, ahol ugyancsak serényen iratkozott fel az eredményjelzőre. Az előző évadban 40 tétmérkőzésen 44 gólig és tíz gólpasszig jutott, a mostani kiírásban pedig 24 tétmérkőzésen szerepelt, 25 gól és hét gólpassz a mérlege, így a 2019–2020-as idény kezdete óta 64 összecsapáson 69 gól és 17 gólpassz a mutatója. Mondhatni nem rossz...

Borítókép: Quality Sport Images / Getty Images Hungary

Rovatok