Index Vakbarát Hírportál

Drámai meccsen bukott el a Juve, történelmi Dortmund-siker

2021. március 9., kedd 23:48

Kedden este a Juventus–Porto és a Dortmund–Sevilla BL-nyolcaddöntő visszavágóival folytatódott a legrangosabb európai kupasorozat. Izgalmakban egyik meccsen sem volt hiány, a Dortmund 2–2-es döntetlennel harcolta ki a továbbjutást, a torinóiak viszont óriási meglepetésre kiestek, hiába nyertek ugyanis 3–2-re, több, idegenben szerzett góllal a portugálok készülhetnek a negyeddöntőre.

Juventus–Porto 3–2 (0–1, 2–1), hosszabbítás után

A torinóiak a Bajnokok Ligája előző kiírásában nagy meglepetésre a torna ugyanezen szakaszában, a nyolcaddöntőben búcsúztak a Lyon ellen. A Porto elleni párharc első felvonását ezúttal is elveszítették, így 2–1-es hátrányból kellett volna kivívniuk a továbbjutást.

Alaposan be is kezdett Andrea Pirlo csapata, Álvaro Morata a 3. percben teljesen üresen fejelhetett az ötösről, Agustín Marchesín azonban óriási bravúrral kitolta a léc alól a próbálkozást. Nem váratott magára sokáig a portugál válasz sem, szinte a következő vendégtámadásból előbb Merih Demiral blokkolt egy ígéretes lövést a kapu torkából, a kipattanót pedig Mehdi Taremi a kapufára csúsztatta.

A 18. percben aztán nagy bajba került a Juve, Demiral ugyanis a 16-oson belül szabálytalankodott Taremivel, Björn Kuipers játékvezető pedig büntetőt ítélt. 

A 11-est Sergio Oliveira magabiztosan a kapu jobb oldalába lőtte, a balra vetődő Wojciech Szczesnynek nem volt esélye hárításra.

A találat érezhetően megfogta Cristiano Ronaldóékat, a Porto ugyanis kis híján azonnal növelte az előnyét, a lengyel kapusnak kétszer is védenie kellett. Morata viszont a 27. percben újra ziccerbe került, ám kiszorított helyzetből Marchesínt lőtte telibe. A félidő hajráját aztán megnyomták a hazaiak, beszorították ellenfelüket a kapuja elé, sorra végezhették el a szögleteket, ám egyenlíteniük nem sikerült.

A hátrány ellenére Pirlo nem változtatott a szünetben, ezt pedig meghálálták a pályán lévők, hiszen a 49. percben Federico Chiesa lőtte ki a bal felső sarkot Ronaldo remek lekészítése után. Az 54. percben ráadásul Taremi óriási butasága után nagy bajba kerültek a vendégek: 

a támadó sípszó után, sárga lappal a birtokában, dühből lőtt el egy labdát, amiért megkapta a másodikat, így idő előtt mehetett zuhanyozni.

Az emberelőnyt gyorsan kihasználta a Juve, Chiesa a 63. percben Juan Cuadrado remek beadását fejelte be, ebben a pillanatban pedig hosszabbításra állt a párharc. Az olasz támadó aztán a 82. percben mennybe mehetett volna, ám nagy helyzetben ezúttal önző volt, és passz helyett Marchesínbe lőtt.

Az ötperces hosszabbítás első pillanataiban Arthur Melo adott remek labdát Moratának, aki ezt a ziccerét már a kapuba lőtte, ám a kiugratás pillanatában centikkel ugyan, de lesen volt, így nem adták meg a találatot. 

A 93. percben Cuadrado lehetett volna a hős, remekül indult meg befelé a jobb szélről, majd lőtt, ám a keresztlécet trafálta telibe, így jöhetett a ráadás.

Amelynek első félideje inkább hasonlított egy UFC-összecsapáshoz, mint egy focimeccshez, durva belépők szakították meg a játékot, 15 perc alatt három sárga lapot is ki kellett osztania Kuipersnek.

A második negyedóra szerencsére már a játékról szólt, és a 115. percben úgy tűnt, a Porto pontot tehet a továbbjutás kérdésére, Oliveira távoli szabadrúgása ugyanis a szétrebbenő sorfal között utat talált a későn induló Szczesnyi kapujába. 

A Juve azonban szinte rögtön válaszolt, Adrien Rabiot szöglet utáni fejes gólja tette teljesen nyílttá az utolsó pillanatokat.

Több találat azonban nem esett, így a Juve nagy meglepetésre sorozatban másodszor esett ki a nyolcaddöntőben.

Dortmund–Sevilla 2–2 (1–0)

A játéknap másik meccsén a Borussia kényelmes helyzetből várhatta a dortmundi visszavágót, hiszen a duplázó Erling Haaland vezérletével idegenben győzött 3–2-re Edin Terzic alakulata. A spanyolok egy korai Lucas Ocampos lövéssel jelezték, nem mondtak le a továbbjutásról, Marwin Hitz azonban a helyén volt. 

A folytatásban is a Sevilla akarata érvényesült, a hazaiak az első negyedórában nem igazán tudtak kijönni a saját térfelükről. Leginkább Suso okozott problémát, a spanyol lövései és beadásai is rendre veszélyt jelentettek, a vezető gól azonban nem akart megszületni. Illetve mégis, azt azonban a 35. percben szinte a semmiből a Dortmund szerezte! 

Egy védelmi hibát és egy gyors labdaszerzést követően Marco Reus hozta kihagyhatatlan helyzetbe Haalandot, aki természetesen nem hibázott, és közelről a sevillai kapuba lőtt.

A 20 éves norvég támadó hatodik idei BL-meccsén a kilencedik gólját szerezte, a mostani találat ráadásul történelmi volt: 

minden sorozatot figyelembe véve zsinórban 34. meccsén lőtt gólt a Dortmund, ezzel pedig új klubrekordot állítottak fel a sárga-feketék, soha egyetlen csapatnak sem sikerült még ez a bravúr.

Szünet előtt még egy távoli lövéssel próbálkoztak a vendégek, ám Fernando próbálkozása elzúgott a kapu mellett, így 1–0-s hazai előnnyel vonulhattak pihenőre a csapatok.

A második félidő szürreális jelenettel indult, Haaland ugyanis a 48. percben ismét betalált. 

Visszanézték azonban az esetet, és úgy ítélték meg, hogy szabálytalankodott a találat előtt a védőjével, viszont egy azt megelőző szituációban vele szemben láttak faultot, így büntetőt kapott a Dortmund.

Haaland ezt kihagyta, ám a VAR jelzése után újrarúghatta, mivel Jasszin Bono túl hamar lépett el a gólvonalról. Az ismétlést már nem hibázta el a norvég, így ha egészen különleges körülmények között is, de megszületett a második hazai találat.

A csatárnak ez volt a 20. gólja a Bajnokok Ligájában, ehhez 14 mérkőzésre volt szüksége, amely abszolút rekord, ráadásul legutóbbi négy BL-meccsén egyaránt duplázott, erre sem volt képes rajta kívül korábban senki más.

Julen Lopetegui együttese azonban nem adta fel, a 69. percben pedig visszajött a remény: Emre Can buktatta Luuk de Jongot a büntetőterületen belül, így a Sevilla is 11-est kapott. Juszuf En-Nesziri a jobbra vetődő Hitz helyére, középre bombázta a labdát, így szépítettek a vendégek. 

A 84. percben Mahmoud Dahoud zárhatta volna le a párharcot, ám egy szép hazai akció végén a középpályás lövését Bono nagy bravúrral hárította. A hajrában mindent megtett a fordításért a spanyol csapat, ám végül csak az egyenlítés jött össze: En-Nesziri a 95. percben fejelt a kapuba egy beadást, másra azonban nem maradt idő.

A Dortmund így 5–4-es összesítéssel továbbjutott, és várhatja ellenfelét a legjobb nyolc között. 

LABDARÚGÓ BAJNOKOK LIGÁJA
NYOLCADDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ
Dortmund–Sevilla 2–2 (1–0)
gólszerzők: Haaland (35., 54.), illetve En-Nesziri (69. – büntetőből, 90+6.)
Továbbjutott a Dortmund, 5–4-es összesítéssel.

Juventus–Porto 3–2 (0–1, 2–1), hosszabbítás után
gólszerzők: Chiesa (49., 63.), Rabiot (117.) illetve Oliveira (19., 115.)
kiállítva: Taremi (54.)
Továbbjutott a Porto 4–4-es összesítéssel, több, idegenben szerzett góllal.

(Borítókép: Marco Bertorello/AFP)

Rovatok