Index Vakbarát Hírportál

A City és a Real magabiztosan jutott tovább a BL-ben

2021. március 16., kedd 22:56

Újabb visszavágókkal folytatódott a Bajnokok Ligája nyolcaddöntője, a Real Madrid az Atalantát, a Manchester City a Mönchengladbachot fogadta – utóbbi mérkőzést ezúttal is a budapesti Puskás Arénában rendezték. Nem történt meglepetés összesítésben a spanyol és az angol csapat is növelte előnyét egyaránt kétgólos győzelemmel, így magabiztosan jutottak tovább a legjobb nyolc közé.

Real Madrid–Atalanta 3–1 (1–0)

Zinédine Zidane csapata az odavágón egy korai kiállításnak köszönhetően közel 75 percig emberelőnyben futballozott, amelyet végül csak a hajrában tudott gólra váltani, Ferland Mendy távoli lövésének köszönhetően.

Az olaszok jobban kezdték a visszavágót, már a 3. percben megszerezhették volna a vezetést, ám Luis Muriel centerezését Robin Gosens nem találta el jól, így Thibaut Courtois könnyedén hárított. Az első negyedórában a Real érezhetően átadta a kezdeményezést a vendégeknek, akik azonban újabb helyzetet nem tudtak kialakítani a hazai kapu előtt, a madridiak pedig a 20. perctől átvették az irányítást.

Olyannyira, hogy a 26. percben már ők kerülhettek volna előnybe, Karim Benzema remek labdáját azonban Vinícius Jr. a bevetődő Berat Djimsitibe lőtte. A 34. percben viszont  egy óriási védelmi hibát kihasználva már örülhettek: 

az Atalanta kapusa, Marco Sportiello nemes egyszerűséggel odapasszolta a labdát Luka Modricnak, aki a középen üresen érkező Benzemát hozta kihagyhatatlan helyzetbe, a francia pedig az üres kapuba gurított, megszerezve ezzel 70. gólját a Bajnokok Ligájában.

A félidő hajrájában távoli lövésekkel próbálkoztak az olaszok, nem jártak azonban sikerrel, így 1–0-s eredménnyel mehettek pihenőre a csapatok.

A második játékrész ordító Real-helyzettel indult, Vinícius szlalomozott át a védőkön, ám miután a nehezét már megcsinálta, Sportiello és a kapu mellett is elpasszolta a labdát. Ami azonban késik, nem múlik, az 58. percben Rafael Tolói buktatta a tarthatatlan Viníciust a 16-os vonalán, amiért a játékvezető büntetőt ítélt. 

A 11-est Sergio Ramos váltotta gólra, a lényegi kérdéseket ezzel le is zárta Zidane csapata.

Ennek ellenére nem álltak le a madridiak, Benzema szerezhetett volna újra gólt, Lucas Vazquez remek beadását követő fejesét azonban először Sportiello védte bravúrral, az ismétlést pedig a kapufára bólintotta a francia támadó.

A 83. percben aztán egy nagyszerű szabadrúgásnak köszönhetően halványan ugyan, de visszajöttek a vendég remények, Muriel tekert 23 méterről Courtois kapujába. Sokáig azonban nem örülhettek az olaszok, két perccel később ugyanis egy szép támadás végén Lucas Vázquez állította vissza a kétgólos különbséget.

Az eredmény a folytatásban már nem változott, így a Real kettős győzelemmel, 4–1-s összesítéssel ment tovább a legjobb nyolc közé.

Manchester City–Mönchengladbach 2–0 (2–0)

A két csapat a nyolcaddöntő visszavágóját az első meccshez hasonlóan ezúttal is a Puskás Arénában vívta az Angliát érintő beutazási korlátozások miatt. Pep Guardiola együttese nem tétovázott, a 12. percben Kevin de Bruyne bődületesen nagy távoli bombájával megszerezte a vezetést, gyakorlatilag végleg lezárva a párharcot. 

Nem kellett sokat várni a következő találatra sem, a 18. percben Ilkay Gündogan duplázta meg a manchesteriek előnyét, aki Phil Foden remek kiugratása után használta ki higgadtan a ziccerét. Összesítésben ekkor már 4–0 volt az állás, ez a félidő folytatására rá is nyomta a bélyegét, a City magabiztosan tartotta a labdát, a Borussia pedig nem akart még jobban kinyílni, egy esetleges kiütést kockáztatva.

A második játékrész ott folytatódott, ahol az első abbamaradt, Guardiola pedig sorozatban cserélte le a kulcsembereit, Rodri, Joao Cancelo, Gündogan, Ruben Dias és Bernardo Silva helyett azonban olyan nevek érkeztek a pályára, mint Fernandinho, Olekszandr Zincsenko, Raheem Sterling, Aymeric Laporte és Sergio Agüero...

Igazán komoly helyzet a hajráig egyik kapu előtt sem adódott, az utolsó percekben aztán még Rijad Mahrez két ziccert is kihagyott, így az eredmény nem változott. 

A City magabiztos 4–0-s összesítéssel jutott a negyeddöntőbe.

LABDARÚGÓ BAJNOKOK LIGÁJA
NYOLCADDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ
Real Madrid–Atalanta 3–1 (1–0)
gólszerzők: Benzema (34), Sergio Ramos (60.), Lucas Vazquez (85.), illetve Muriel (83.)
Továbbjutott a Real Madrid, 4–1-s összesítéssel.

Manchester City–Mönchengladbach 2–0 (2–0)
gólszerzők: de Bruyne (12,) Gündogan (18.)
Továbbjutott a Manchester City 4–0-s összesítéssel.

 (Borítókép: Pierre-Philippe Marcou/AFP)

Rovatok