Index Vakbarát Hírportál

A Chelsea és a Bayern jutott utolsóként a BL negyeddöntőjébe

2021. március 17., szerda 23:06

A Bajnokok Ligája utolsó két nyolcaddöntőjének visszavágóján a Chelsea az Atlético Madridot, a Bayern München pedig a Laziot fogadta. A londoniak hazai pályán is lenullázták Diego Simeone együttesét, ezúttal 2–0-ra nyertek, a címvédő pedig 2–1-re múlta felül az olasz alakulatot.

Chelsea–Atlético Madrid 2–0 (1–0)

A londoniak Olivier Giroud szenzációs góljával meglepetésre megnyerték a párharc első felvonását, így kedvezőbb helyzetből várhatták a visszavágót. Ennek megfelelően a Bukarestben játszott mérkőzéshez képest már az első perctől sokkal támadóbb felfogásban futballozott Diego Simeone együttese, felesleges kockázatot azonban egyik csapat sem vállalt, így az első negyedóra a tapogatózás jegyében telt.

Utána viszont átvette a játék irányítását a Chelsea, amely azonban a saját kapuja előtt két 11-esgyanús esetet is megúszott hátul, egy remek kontrából viszont a 34. percben még kedvezőbb helyzetbe került: 

Kai Havertz ugratta ki a bal szélen Timo Wernert, aki elrobogott, majd a középen érkező Hakim Zijeshez centerezett, a marokkói támadó pedig értékesítette a ziccert.

Az Atlético próbált gyorsan válaszolni, Joao Felix megpattanós lövéséből pedig meg is lett volna rá az esély, ám Édouard Mendy a helyén volt. Az első játékrészben több említésre méltó esemény nem történt, így 1–0-s hazai vezetéssel vonulhattak pihenőre a csapatok.

A második félidőt is a Chelsea kezdte veszélyesebben, Zijes távoli lövésénél Jan Oblaknak kellett nagyot nyújtóznia. Simeone cserékkel próbált frissíteni, Moussa Dembélé, Mario Hermoso és Ángel Correa állt be.

Félórával a vége előtt aztán próbáltak nagyobb sebességi fokozatra kapcsolni a spanyolok, be is szorították az angolokat a kapujuk elé, a londoni védők azonban rendre tisztázták a beíveléseket és a centerezéseket.

A 82. percben aztán szinte kilátástalan helyzetbe került az Atlético, Sztefan Szavics könyökölt oda egy szöglet előtt Antonio Rüdigernek, a játékvezető pedig kiállította a szerb hátvédet. A hajrát így könnyedén végiggurigázta Thomas Tuchel együttese, igaz, Mendynek a hosszabbításban még nagy bravúrral hárítania kellett egy közeli Joao Felix löketet. 

A hab a tortán azonban még hátra volt, a 94. percben a csereként pályára lépő Emerson Palmieri egy kontra végén megforgatta a kést az Atléticóban, kapásból lőtte ki a bal alsó sarkot.

A Chelsea 2–0-ra nyert, így 3–0-s összesítéssel biztosította helyét a negyeddöntőben.

 

Bayern München–Lazio 2–1 (1–0)

A címvédő már az első mérkőzésen eldöntötte a lényegi kérdéseket, hiszen Rómában nyert 4–1-re, formalitássá téve ezzel a visszavágót. Ennek ellenére Hansi Flick szinte a legerősebb csapatát küldte pályára a második meccsre is, a legnagyobb sztárok közül egyedül Manuel Neuer és Alphonso Davies kapott pihenőt, Alexander Nübel állt a kapuban, balhátvéd poszton pedig Lucas Hernández kezdett.

Meglepetésre azonban az első igazán komoly lehetőség a vendégek előtt adódott, Luis Alberto emelte a labdát Szergej Milinkovics-Szavicshoz, aki kapura csúsztatott, David Alaba azonban fejjel blokkolt, vélhetően góltól megmentve ezzel csapatát.

A bajorok a 31. percben jutottak el először nagyobb helyzetig, abból viszont rögtön büntető lett: Leon Goretzkát lökte meg Francesco Acerbi egy szögletet követően, a VAR segítségével pedig a játékvezető 11-est adott.

A labda mögé természetesen Robert Lewandowski állt, aki a jobbra vetődő Pepe Reina mellett a kapu bal oldalába lőtt. 

Innentől még magabiztosabban gurigáztak a hazaiak, akik szünetig meg is tartották egygólos előnyüket, összesítésben pedig már 5–1-re vezettek.

A magabiztosság a második játékrészre is kitartott, gyakran percekig eldugták a labdát a bajorok, a Lazio pedig érezhetően elengedte a párharcot, csak túl akartak esni az utolsó félidőn. Lewandowski a 66. percben kis híján megduplázta csapata előnyét, lövése azonban a kapufán csattant. 

A 73. minutumban azonban megszületett a második Bayern-találat, a csereként beálló Eric Chupo-Moting lőtt gólt Alaba mesteri passza után.

A 82. percben a becsületgólt azért megszerezték az olaszok, Marco Parolo fejelt Nübel kapujába, ám a párharcban egy pillanatig sem forgott veszélyben a németek továbbjutása, akik végül 6–2-es összesítéssel léptek a legjobb nyolc közé.

LABDARÚGÓ BAJNOKOK LIGÁJA
NYOLCADDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ
Chelsea–Atlético Madrid 2–0 (1–0)
gólszerzők: Zijes (34), Emerson (94.)
Továbbjutott a Chelsea 3–1-s összesítéssel.

Bayern München–Lazio 2–1 (1–0)
gólszerzők: Lewandowski (33.), Chupo-Moting (73.), illetve Parolo (83.)
Továbbjutott a Bayern München 6–2-s összesítéssel.

(Borítókép: Ben Stansall/AFP)

Rovatok