Index Vakbarát Hírportál

Közbeszól a vírus, Lewandowski nélkül Londonban a lengyelek?

2021. március 18., csütörtök 10:40

Németországban továbbra is érvényes a koronavírus-járvány mutációi miatt hozott beutazási rendelet, amely szerint bizonyos országokból úgy lehet csak beutazni, hogy a megérkezést követően tíz napot karanténban tölt az illető.

Ezért kellett korábban Budapesten játszania az RB Leipzignak és a Borussia Mönchengladbachnak is a Bajnokok Ligájában. Mindkét német együttes angol ellenféllel találkozott, előbbit a Liverpool, utóbbit a Manchester City ejtette ki. Ha a németek elutaztak volna Nagy-Britanniába, visszaérkezésükkor kötelező karantén várt volna rájuk.

A közelgő világbajnoki selejtező mérkőzések nem kis fejvakarást okozhatnak a szövetségi kapitányoknak, ugyanis jelen állás szerint elképzelhető, hogy a mieink csoportjában Robert Lewandowski nem lép pályára Anglia ellen március 31-én.

Két nappal ezelőtt a cseh válogatott szövetségi kapitánya hirdetett keretet, Jaroslav Silhavy négy, Bundesligában futballozó játékost hívott meg, ők azonban Csehországban nem lépnek majd pályára, csupán az idegenbeli észtek elleni meccsen szerepelnek március 24-én. Három nappal később kénytelenek kihagyni a Belgium elleni hazai mérkőzést, illetve az ezt követő idegenbeli, Wales elleni találkozót.

Hasonló cipőben járnak a lengyelek, akik Magyarország ellen kezdik a selejtezősorozatot a Puskás Arénában, később Andorrát fogadják, majd Anglia következik Londonban – könnyen lehet, hogy a német élvonalban szereplő Robert Lewandowski és Krzysztof Piatek nélkül.

Franciaországban szerdán döntöttek arról, hogy a klubok nem engedik el játékosaikat Európán kívüli vb-selejtezőre. A jövő héten nemcsak az öreg kontinensen, hanem Észak- és Közép-Amerikában, valamint a karibi térségben is selejtezőket rendeznek. Dél-Amerikában elhalasztották a márciusi mérkőzéseket, akárcsak az ázsiai találkozók nagy részét.

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) tavaly októberben úgy határozott, hogy a klubok nem kötelesek elengedni játékosaikat a válogatottba akkor, ha a futballistának az utazás során bárhol, bármikor legalább öt napot karanténban kellene lennie a helyi járványügyi előírások miatt. Ez a szabály eredetileg 2020 végéig volt érvényes, a FIFA azonban április végéig meghosszabbította azt.

Rovatok