Index Vakbarát Hírportál

Nagyot küzdött, de kikapott az U21-es válogatott a németektől

2021. március 24., szerda 22:55

Megkezdte szereplését az U21-es magyar labdarúgó-válogatott a részben hazai rendezésű Európa-bajnokságon, Gera Zoltán csapata a csoportkör első meccsén Németországgal találkozott Székesfehérváron. A fegyelmezett és szervezett védekezés a 60. percig eredményre vezetett, utána viszont a németek három gólt szerezve végül magabiztos, 3–0-s győzelmet arattak.

A nemzeti csapat egykori kiválóságának helyzete nem egyszerű, pozitív koronavírus-tesztek és egyéb sérülések miatt nyolc meghatározó játékost kell nélkülöznie a kontinensviadalon. A szövetségi edző az alábbi kezdőt küldte pályára a németek ellen: 

Bese Balázs – Bolla Bendegúz, Balogh Botond, Mocsi Attila, Deutsch László – Kata Mihály, Mezei Szabolcs – Palincsár Martin, Szendrei Norbert, Kiss Tamás – Szőke Adrián.

A rivális együttesben az RB Salzburg támadója, Mergim Berisha szintén a kezdősípszótól a pályán volt, a Dortmund szupertehetsége, Youssoufa Moukoko azonban némi meglepetésre csak a kispadon kapott helyet.

Német fölénnyel indult a találkozó, már a magyar térfélen letámadott Stefan Kuntz alakulata, jól zárt azonban a védelem, így komoly nélkül zajlott az első tíz perc. A 11.-ben aztán egy távoli lövéssel veszélyeztetett Niklas Dorsch, a labda nem sokkal a jobb alsó sarok mellett hagyta el a játékteret.

A folytatásban is maradt támadásban az előző U21-es torna ezüstérmese, a magyar csapat erejét felemésztette a védekezés, támadásokat nem igazán sikerült vezetnie. 

A szervezettségre és a fegyelmezettségre azonban nem lehetett panasz, hiába nyomtak a németek az egész első félidőben, ziccerig nem jutottak és Besét sem tették próbára.

A játék képe a második játékrészben sem változott, német fölény, helyzetek nélkül. A 60. percben Gera Zoltán változtatásra szánta el magát, Szőke és Palincsár helyére Hinora Kristóf és Bíró Bence érkezett.

Sajnos szinte még pályára sem léptek, hátrányba került a magyar csapat, egy szép beadás után Lukas Nmecha fejelt védhetetlenül a kapuba.

A találat még magabiztosabbá tette a riválist, nem sokkal később Besének kellett nagy bravúrt bemutatnia Arne Maier lövésénél, a 66. percben azonban megszületett a második német találat, egy centerezés után Bote Baku duplázta meg az előnyt.

Kuntz csapata sajnos ezután sem lassított, két bődületes felső léc után a 73. percben a harmadik gólt is megszerezte, Baku volt jókor, jó helyen egy kipattanót követően és végleg lezárta a mérkőzést.

Bár a hajrában mindent megtett a magyar csapat a becsületgólért, sajnos nem jött össze, így végül a végső győzelemre is esélyes Németország 3–0-ra diadalmaskodott.

A csoport másik meccsén Hollandia a románokkal találkozott és bár korán előnybe került, végül 1–1-es döntetlen lett a végeredmény.

U21-ES EURÓPA-BAJNOKSÁG

CSOPORTKÖR, 1. FORDULÓ, A-CSOPORT

Németország–Magyarország 3 0 (0 0)

Székesfehérvár, zárt kapuk mögött v.: Guillermo Cuadra Fernandez (spanyol)

gólszerzők: Nmecha (61.), Baku (66., 73.)

sárga lap: Szőke (46.), Kiss T. (58.)

Németország: Dahmen – Vagnoman, Pieper, Schlotterbeck, Raum (Jakobs 67.) – Baku, Dorsch (Janelt 75.), Maier (Özcan 75.)  L. Nmecha, Burkardt (Krüger 67.), Berisha (Klimowicz 75.)

Magyarország: Bese B. – Bolla, Balogh B., Mocsi, Deutsch L. – Kata, Mezei (Kovácsréti 78.)  Palincsár (Hinora 60.), Szendrei N., Kiss T. (Skribek 78.)  Szőke (Bíró B. 60.)

(Borítókép: Illyés Tibor/MTI)

Rovatok