Index Vakbarát Hírportál

Súlyos vereséggel búcsúzott az Eb-től az U21-es válogatott

2021. március 30., kedd 19:49

Utolsó csoportmeccsét is lejátszotta a magyar U21-es labdarúgó-válogatott a részben hazai rendezésű Európa-bajnokságon. Az már korábban eldőlt, hogy Gera Zoltán csapata búcsúzik a kontinensviadaltól, a keddi ellenfélnek, Hollandiának azonban mindenképpen győznie kellett, ha életben akarta tartani továbbjutási esélyeit. Sajnos ki is jött a találkozón a két csapat közti különbség, a hollandok 6–1-re nyertek, így a magyar együttes a negyedik helyen zárt a kvartettben.

A nemzeti csapat szövetségi edzője az alábbi kezdőnek szavazott bizalmat: 

Bese Balázs – Varju Benedek, Mocsi Attila, Huszti András, Mezei Szabolcs – Skribek Alen, Hinora Kristóf, Kata Mihály, Bárány Donát, Bolla Bendegúz – Bukta Csaba.

A hollandoknál ott volt a pályán az RB Leipziget erősítő Justin Kluivert, valamint az egyik legnagyobb tehetségnek kikiáltott Myron Boadu is.

Tíz percet kellett várni az első lehetőségre, amely a narancsmezesek előtt adódott: Kluivert jobb oldali centerezését az Oranje kapitánya, Dani de Wit próbálta kapásból kapura lőni, de szerencsére óriási luftot rúgott.

A válasz sem maradt el, sőt, Mocsi adott nagyszerű labdát Skribeknek, aki egyedül törhetett kapura, a lövés pillanatában azonban beérte őt a védője a 16-oson belül így a budafoki szélső próbálkozása a bal oldali kapufa mellett hagyta el a játékteret.

A folytatásban átvette az irányítást a holland csapat, beszorította a magyar együttest a saját térfelére és többször Bese bravúrjaira volt szükség. 

A félidő hajrájában aztán góllá érett a nyomás, egy szép kiugratás után De Wit vezethette zavartalanul a labdát a magyar kapura és higgadtan a rövid alsó sarokba passzolt.

Az előny ellenére némi meglepetésre a hollandok edzője, Erwin van de Looi hármat is cserélt a szünetben és elégedetten nyugtázhatta, hogy csapata ott folytatta a meccset, ahol az első játékrészben abbahagyta:

Cody Gakpót buktatta Mócsin a büntetőterületen belül, a játékvezető pedig 11-est ítélt.

A labda mögé Boadu állt, aki nagy erővel a balra vetődő Bese helyére bombázott. Sajnos a folytatásban sem állt le a rivális – érthető okból, hiszen számukra a minél több lőtt gól jelentette a biztos továbbjutást. Az 58. percben meg is szerezték a harmadikat, Gakpo jó 20 méterről laposan lőtt a magyar kapuba.

Nem sokkal később viszont szinte a semmiből összejött a szépítés Gera Zoltán együttesének, egy kezezés után mi is büntetőt kaptunk, amelyet Bolla értékesített magabiztosan.

Sokáig azonban nem örülhettünk, egy sakk-mattra kijátszott támadás végén ugyanis Gakpo állította vissza a két csapat közti háromgólos különbséget. A hajrára teljesen elfáradt a magyar csapat, ezt kihasználva pedig a hollandok két újabb gólt szereztek: 

egy szöglet után Sven Botman fejelt Bese kapujába, a 89. percben pedig Brian Brobbey adta meg a kegyelemdöfést.

A magyar válogatott 6–1-re kikapott, így három vereséggel búcsúzott az Európa-bajnokság további küzdelmeitől.

A mérkőzést követően a csapat kapitánya, Bolla Bendegúz éles kritikát fogalmazott meg néhány csapattársával kapcsolatban:

Gera Zoltán szövetségi edző a találkozó utáni online sajtótájékoztatón azt mondta, hogy fájó vereséget szenvedtek, mert ugyan egy jobb csapattól kaptak ki, de a hat kapott gól sok. Hozzátette: szétestek a végére, sokat hibáztak játékosai, amit az ellenfél könyörtelenül kihasznált.

Összességében sok tapasztalatot szereztek a játékosok és az edzői stáb is. A játékosok hozzáállása mindvégig rendben volt, egyedül az utolsó meccs vége nem tetszett

– értékelte együttese összteljesítményét a szakember, aki kérdésre elmondta, hogy a szövetség értékeli majd az Eb-t, az ő jövője ezután dől el.

(Borítókép: Kovács Tamás/MTI)

Rovatok