Index Vakbarát Hírportál

A következő idényben már lesz videobíró az NB I-ben is

2021. március 31., szerda 16:41

A 2021–2022-es idénytől kötelező lesz a magyar élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban a videobírós rendszer használata, derül ki a Magyar Labdarúgó-szövetség hivatalos dokumentumtárából – szúrta ki a Nemzeti Sport Online.

Csányi Sándor MLSZ-elnök még januárban beszélt arról, hogy határoztak a VAR bevezetéséről. Mint mondta, a bírók oktatása elkezdődött, de a koronavírus-járvány miatt félbe kellett szakítani.

Vági Márton főtitkár akkor elmondta, ha minden jól alakul, júliustól, azaz a 2021–2022-es idénytől már lesz videobíró az NB I-ben is. Az Index kérdésére bővebben is kifejtette a VAR bevezetésének körülményeit.

A mobilkocsis rendszert választottuk, a kamerák és egyéb eszközök kihelyezése nem állandó. Egy szolgáltatótól vesszük igénybe az eszközöket, aki az Antenna Hungária kameráinak képét használja, s ezek a televíziós közvetítések miatt amúgy is ott vannak. Nem egy horrorköltség ez, de ki kell fizetni. Ennek a díja a csapatoknak a nevezési díjába bele van kalkulálva, klubonként egy szezonra ez hozzávetőlegesen 17 millió forintot jelent. Az alapító költségeket, úgymint a játékvezetők felkészítése és oktatása, az MLSZ állja.

A megjelent dokumentumban közzétett szabály szerint m inden élvonalbeli sportszervezetnek telepítenie kell a stadionjában a VAR-rendszert a nemzetközi előírásoknak megfelelően.

Az NB I következő idénye július 30-án kezdődik és május 15-én véget. Ha a futball szabályalkotó testülete (IFAB) meghosszabbítja azt a határozatot, miszerint a koronavírus-járvány miatt továbbra is lehetséges az öt cserelehetőség, úgy a magyar élvonalban is marad a mérkőzésenkénti öt csere (három játékmegszakítással).

(Borítókép: BSR Agency / Getty Images Hungary)

Rovatok