Index Vakbarát Hírportál

Sporttörténelem: először vezet női bíró profi meccset Angliában

2021. március 31., szerda 15:50

Rebecca Welch lesz az első női bíró, aki profi futballmérkőzést vezet Angliában. A 37 éves játékvezetőnő jövő hétfőn a negyedosztályú Harrogate Town‒Port Vale-meccsen fújja a sípot – jelentette be az Angol Labdarúgóliga (EFL) hivatalos oldalán.

Egy másik női játékvezető, Amy Fearn 2010-ben fújta a sípot a másodosztályú (Championship) Coventry‒Nottingham Forest bajnoki második félidejében, miután a mérkőzésre kijelölt bíró megsérült az első játékrészben.

Rebecca Welch lesz az első női bíró, aki egy teljes találkozót vezet. Welch az elmúlt három évben a félprofinak számító ötödik ligában (National League) dolgozott, valamint vezette a női FA-kupa döntőjét is a Wembley-ben. Nemrégiben bekerült az UEFA elit játékvezetői közé.

Még mindig nem fogtam fel. Szombaton kaptam a hírt, de még mindig a felhők fölött lebegek. Nagyon szerencsés vagyok, hogy megkaptam ezt a lehetőséget. Nem gondoltam volna, amikor 11 évvel ezelőtt elkezdtem, hogy profi férfimérkőzést vezethetek. Egy szélmalomharcnak tűntek az elmúlt esztendők, és most karrierem eddigi legnagyobb meccsére készülök – mondta a Sky Sportsnak Rebecca Welch.

A mérkőzések egyelőre zárt kapusak Angliában a koronavírus-járvány miatt, az újranyitási terv szerint május 17-től térhetnek vissza fokozatosan a nézők.

(Borítókép: Rebecca Welch. Fotó: Adam Davy / PA Images / Getty Images Hungary)

Rovatok