Index Vakbarát Hírportál

Egymásnak estek a csapattársak, mindkettőt kiállították

2021. április 2., péntek 15:08

Napra pontosan 16 évvel ezelőtt a Newcastle United és az Aston Villa feszült egymásnak az angol élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban, és bár két patinás együttesről van szó, a 3–0-s vendégsiker önmagában még nem biztos, hogy elérte volna az ingerküszöböt. Az már inkább, hogy a hazaiak két játékosát azért állították ki, mert összeverekedtek egymással a pályán...

Ami a meccs érdemi alakulását illeti, a már az 5. percben előnybe kerülő Aston Villa a 73. és a 80. percben is betalált büntetőből, a Newcastle-ből a 73. percben kiállították a csereként pályára lépő Steven Taylort, majd jött a 82. perc, amikor futballpályán ritkán látható eseménysor zajlott le: Lee Bowyer és Kieron Dyer egymásnak esett, és mindkettejüket kiállították.

A bunyó

A „szarkákat” 1999 és 2007 között szolgáló Dyer később kifejtette a bunyó hátterét – no nem mintha ez sokat javított volna a helyzet megítélésén.

Ment a meccs, jött felém, hogy adjam neki a labdát, de másnak passzoltam. Öt perccel később megint jött, megint másnak passzoltam, ő pedig kifakadt, hogy sosem passzolok neki. Azt feleltem, hogy »azért nem passzolok neked, mert alapvetően sz.r vagy«. Rengeteg káromkodás hangzott el, aztán egyszer csak elveszítette a fejét. Megkérdezett, hogy mit mondtam, amire azt feleltem, hogy »hallottad«. Amikor felém közeledett, azt hittem, hogy megragad vagy ellök majd, amikor jött az ütés, először arra gondoltam, hogy többet kellene gyúrnia, mert erőtlenek voltak az ütései. Aztán, hogy nem hiszem el, hogy ezt csinálja 50 ezer ember előtt

– elevenítette fel az eseményeket később Dyer, akit meglepett a kiállítása.

Nem tudtam, hogy kiállíthatnak azért, mert a saját csapattársaddal verekszel, úgyhogy amikor megkaptam a pirosat, akkor megdöbbentem. Engem küldtek le először, úgyhogy megvártam a játékoskijáróban, hogy elégtételt vegyek. Odajött, aztán két nagydarab gyúrónk a földre nyomott bennünket, de még akkor is próbáltuk egymást eltalálni. Ott ültünk utána az öltözőben, köztünk a személyzettel, én meg arra gondoltam, hogyan tudnék a közelébe férkőzni. Aztán meghallottuk a hármas sípszót, jöttek be a csapattársak. Boumsong azt mondta, hogy »ha bunyózni akartok, most tegyétek meg«. Én akartam, bosszúra vágytam. Aztán Souness [a csapat akkori menedzsere – a szerk.] jött, hogy ha verekedni akarunk, akkor mindkettőnket elver. Utána Alan Shearer érkezett, és sosem láttam még ilyen idegesnek. Teljesen feldúlt lett, önzőnek és szégyenteljesnek nevezett minket. Tudta, hogy hárommeccses eltiltást kapunk, így lemaradunk az FA-kupa elődöntőjéről.

A Manchester United elleni FA-kupa-elődöntőt 4–1-re bukta el két héttel később az együttes.

(Borítókép: Még az ellenfél is próbálta szétválasztani a verekedőket – Laurence Griffiths / Getty Images Hungary)

Rovatok