Index Vakbarát Hírportál

A Szivárványcsaládokért Alapítvány nem ért egyet Petry Zsolt kirúgásával

2021. április 7., szerda 12:20

A Szivárváncsaládokért Alapítvány is megszólalt a nagy port kavaró Petry Zsolt-ügyben.

Kedden megírtuk, hogy a német élvonalban szereplő Hertha BSC futballcsapat azonnali hatállyal szerződést bontott kapusedzőjével, a korábbi válogatott Petry Zsolttal a Magyar Nemzetnek adott interjúja miatt. A berlini klub nem szakmai okokra hivatkozva menesztette Petryt, indoklásuk szerint a Hertha elkötelezett az olyan értékek mellett, mint a sokszínűség és a tolerancia, ezek pedig nem voltak megtalálhatók Petry nyilatkozatában, amelyet nyilvánosan, a Hertha alkalmazottjaként tett.

Petry az interjúban azért kritizálta a magyar válogatott és az RB Leipzig kapusát, Gulácsi Pétert, amiért nyilvánosan kiállt a szivárványcsaládok és az emberi jogok mellett. Ezen kívül az európai bevándorláspolitikát is élesen bírálta, mindezt úgy, hogy előtte nem egyeztetett a klub sajtóosztályával.

Erre reagált ma a Szivárványcsaládokért Alapítvány, amely Facebook-oldalán fejezte ki nemtetszését a Hertha döntésével szemben.

Nem örülünk annak, hogy Petry Zsolt elveszítette az állását. Nem tudjuk, hogy mi szerepelt a szerződésében, és azt is fontos lenne tisztán látni, hogy mit hagytak ki a vele készült interjúból, ami miatt pontosítást kért a Magyar Nemzettől.

De azt gondoljuk, mindenkinek joga van ahhoz, hogy elmondhassa a véleményét. “A család az család” kampány éppen azért indult, hogy beszélgessünk annak a sok-sok magyar családnak a helyzetéről, akiket megbélyegeznek és hátrányosan érintenek a tavaly karácsony előtt elfogadott törvénymódosítások. A párbeszédhez pedig az is hozzátartozik - sőt, sokszor épp attól lesz igazán hasznos - ha időnként nem értünk egyet a másikkal.

Azt is megemlítik, hogy nagyon szívesen beszélgetnének Petry Zsolttal többek között arról, hogy ebben hinni szerintük nem politikai megnyilvánulás, hanem emberi jogi kérdés, ők pedig szeretnének ezen a téren párbeszédet kezdeményezni.

Dárdai Pál korábbi segítője azóta többször is elnézést kért a nyilatkozatáért, amelyet már a megjelenés után is szeretett volna módosítani.

(Borítókép: Petry Zsolt a Hertha edzésén. Fotó: Getty Images.)

Rovatok