Index Vakbarát Hírportál

Hivatalos: Budapest telt házas Eb-meccseket rendez

2021. április 9., péntek 17:22

Az Európai Labdarúgó-szövetség hivatalos honlapján hozta nyilvánosságra, hogy nyolc város – köztük Budapest – biztosan nézők előtt rendez mérkőzéseket a nyári Európa-bajnokságon. Az UEFA közlése szerint Magyarország egyedüliként vállalta, hogy a járványügyi intézkedések betartása mellett telt házas meccsekre kerülhet sor a Puskás Arénában. München, Dublin, Bilbao és Róma április 19-ig kapott haladékot a döntésre és a végleges terv prezentálására.

Az UEFA közleményében kiemelte: köszönetét fejezi ki a tagszövetségeknek, valamint a nemzeti és helyi hatóságoknak, amelyek szorosan együttműködnek az UEFA-val a szurkolók biztonságos visszatérése érdekében. Az európai szövetség az egészségügyi világszervezettel, a WHO-val is együttműködik annak érdekében, hogy csökkenteni tudja a koronavírus-világjárvány jelentette kockázatokat – tájékoztatott az mlsz.hu.

Nyolc rendező város már megerősítette, hogy a járványhelyzet, valamint a helyi átoltottság előrelátható júniusi-júliusi alakulása alapján a stadionja várhatóan mekkora kapacitással fogadhat szurkolókat:

Ezzel szemben München, Róma, Dublin és Bilbao április 19-ig kapott haladékot az UEFA-tól, hogy bejelentse végső döntését a szurkolók beengedését illetően.

Az UEFA arról már döntött, hogy minden stadionban a szurkolóknak egy-egy 30 perces periódus áll majd rendelkezésükre a belépésre, és a létesítmények teljes területén kötelező lesz a maszkviselés.

A külföldi mérkőzésekre elutazó szurkolóknak be kell tartaniuk az adott országok határátlépésre vonatkozó korlátozásait és szabályait (ideértve a karanténszabályokat is). A rendező országok jellemzően nem adnak felmentést ezen szabályozások alól a jeggyel rendelkező szurkolóknak, három rendező város – Baku, Budapest és Szentpétervár – azonban bejelentette, hogy a hatóságok különleges eljárásokat léptethetnek életbe annak érdekében, hogy megkönnyítsék az országba történő beutazást.

A Budapestre elutazó külföldi állampolgárok az országba történő belépést megelőző öt napban két negatív Covid-teszttel vagy hat hónapnál nem régebbi megbetegedést igazoló dokumentummal léphetnek be az országba.

A mérkőzéseken való részvétel továbbra is önkéntes: azok a szurkolók, akik szeretnék visszaváltani korábban megvásárolt jegyeiket, április 22-én 18.00 óráig tehetik meg az UEFA hivatalos jegyértékesítési felületén, ez esetben az UEFA a teljes vételárat visszatéríti számukra.

Szintén hazánkat, a Szurkolói Klub tagjait érintő hír, hogy az Európa-bajnoki részvételt novemberben kiharcoló válogatottak (Magyarország, Észak-Macedónia, Skócia és Szlovákia) számára az UEFA májustól fenntartja az újabb jegyértékesítési kör lehetőségét.

(Borítókép: A Puskás Aréna nézők nélkül. Fotó: Ilyés Tibor / MTI)

Rovatok