Index Vakbarát Hírportál

A bajnoki cím nem kérdés, de ki fog kiesni az NB I-ből?

2021. április 16., péntek 14:22

Öt forduló van még hátra az OTP Bank Liga 2020/21-es szezonjából, és bár a Ferencváros bajnoki címét már semmi és senki nem veszélyezteti, a bennmaradásért óriási harc várható az utolsó játéknapokon. Megvizsgáltuk a tabella végén veszélyben lévő csapatok hátralévő meccseit és esélyeit.

DIÓSGYŐR

A Diósgyőr szezonok óta a tűzzel játszik, eddig azonban rendre megúszta a kiesést. Most alighanem már csak a csoda segíthet a borsodiakon, hiszen Zoran Zekics alakulata 23 ponttal a sereghajtó 12. helyen áll, és hat egység a lemaradása a 10., már bennmaradó pozícióban álló ZTE-hez képest. 

A már-már kilátástalan játék mellett a statisztika is a DVTK ellen szól, 2016 óta ugyanis egyetlen csapat sem tudta meghosszabbítani ÉLVONALBELI tagságát, amelynek 26 forduló után két pontnál nagyobb volt a hátránya a 10. helyhez képest, most hétvégén pedig ugye már a 29. következik...

Méghozzá talán az utolsó szalmaszál, mert a szintén kieső helyen álló Budafok otthonába látogat majd a Diósgyőr pénteken este, amely ha nem győz a BMTE Arénában, alighanem végleg elbúcsúzhat bennmaradásról szőtt álmaitól. Utána ugyanis az ezüstérem várományosa, a Puskás Akadémia látogat Miskolcra, majd egy kisvárdai túra után az Újpest és a Fehérvár elleni hazai meccsekkel zárul az idény, és vélhetően egy időre a DVTK NB I-es szereplése is.

Az Index tippje: 5 meccsen kb. 6 pont, 12. hely.

BUDAFOK

Csizmadia Csaba főként magyar játékosokra épülő együttese sok szurkoló szimpátiáját kivívta az országban, ettől függetlenül a Promontor utcaiaktól is bravúr kell, ha meg akarják hosszabbítani NB I-es tagságukat. A budafokiak helyzete azért közel sem olyan kilátástalan, mint a Diósgyőré, 27 pontot gyűjtöttek, és kettővel vannak lemaradva a Zalaegerszeg mögött.

Ami pedig lényeges, a BMTE sorsa abból a szempontból mindenképpen saját kezében van, hogy mindhárom közvetlen riválisával játszik még, ráadásul a Diósgyőr és a Honvéd ellen hazai környezetben, a ZTE ellen idegenben.

Ezenkívül még a dobogóért harcoló Paksra utazik a gárda, az utolsó fordulóban pedig a Pancho Arénában szerepel, ami abból a szempontból előnyös lehet, hogy addig vélhetően a felcsútiak bebiztosítják ezüstérmüket, így számukra nem lesz igazán tétje a találkozónak.

Könnyen lehet azonban, hogy sportszerűsége okozza majd a Budafok vesztét, hiszen több csapattal ellentétben, amikor koronavírustól tizedelt ellenfele, a Honvéd jelezte halasztási szándékát, a klub vezetése belement, az újra kiírt találkozót pedig 2–1-re elveszítette. Tavasszal a piros-feketéket is elérte a Covid, meghatározó játékosok nélkül kellett harcolnia az utóbbi időben, ez pedig az eredményeken is meglátszott: legutóbbi öt meccsükön mindössze két gólt és csak egy pontot szereztek. 

A hajrára viszont elvileg mindenki felépült és bevethető, így reménykedni mindenképpen érdemes a drukkereknek. Akiben pedig igazán bízhatnak, az Kovács Dávid, a csapat kapitánya első élvonalbeli szezonjában már 10 gólnál jár, akárcsak Nikolics Nemanja, vagy Myrto Uzuni és negyedik helyen áll a góllövőlistán.

Az Index tippje: 5 meccsen kb. 10 pont, 1011. hely.

ZTE

Bár NB I-es tapasztalat hiányában sem végzett rossz munkát Boér Gábor a csapat élén, a vezetőség úgy látta, a bennmaradáshoz szükség lesz a rutinra, így néhány fordulóval ezelőtt menesztette a fiatal szakembert, és az egyesület egykori kedvencét, a zalaegerszegiek NB I-es történelmének legeredményesebb játékosát, Waltner Róbertet ültette a kispadra. Hogy ez volt-e a kulcs a bennmaradáshoz, az hamarosan kiderül, mindenesetre a zalaiak sorsolása kedvező, így a kék-fehérek is bizakodhatnak: 

bár a Paks és a Puskás Akadémia ellen idegenben nem ők lesznek az esélyesek, otthon a Budafokot és a Kisvárdát megverhetik, a zárónapon pedig a Szusza Ferenc Stadionban sem elképzelhetetlen a sikerük.

Ha már a Budafoknál szóba került a sportszerűség, a zalaiak is hasonló cipőben járnak, ők éppen a lila-fehérek ellen bólintottak rá a halasztásra, amikor a Megyeri úton tombolt a világjárvány, majd kaptak ki tőlük 3–2-re a később megrendezett találkozón.

Az Index tippje: 5 meccsen kb. 10 pont, 1011. hely.

BUDAPEST HONVÉD

A kispestieknél is edzőváltás történt szezon közben, Pisont István helyét Horváth Ferenc foglalta el, az egykori válogatott támadónak pedig talán még kecskeáldozatra sem lesz szüksége benn tartania csapatát az élvonalban. A Honvéd ugyanis négy ponttal előzi meg a Zetét és hattal a Budafokot, így a tabella hátsó régiójából messze a legkényelmesebb helyzetből várhatja a véghajrát. Hátradőlnie persze nem szabad a piros-feketéknek, már csak azért sem, mert a sorsolása rendkívül nehéz az utolsó öt fordulóban, sorrendben: 

Fehérvár (otthon), Paks (idegen), Mezőkövesd (otthon), Budafok (idegen), Ferencváros (otthon).

Az otthon alatt továbbra is albérletet értünk, hiszen ebben a szezonban még nem foglalhatta vissza a Bozsik Stadiont a csapat, amely az MTK pályáján, a Hidegkúti Nándor Stadionban játssza hazai meccseit.

Az Index tippje: 5 meccsen kb. 6 pont, 69. hely.

Az Újpest azzal, hogy hat forduló alatt 10 pontot szerzett, gyakorlatilag páholyban érezheti magát, nyolc pontra távolodott el a Budafoktól, ráadásul a bajnoki hajrára az is erőt adhat a lila-fehéreknek, hogy bejutottak a Magyar Kupa döntőjébe, ahol majd a MOL Fehérvár ellen szállnak harcba az aranyéremért.

Melyik két csapat esik ki az NB I-ből?

  • 657
    Diósgyőr
  • 559
    Budafok
  • 204
    ZTE
  • 43
    Újpest
  • 39
    Budapest Honvéd

Szerintünk tehát a DVTK helyzete reménytelen, a népes és lelkes diósgyőri szurkolótábor a következő szezonban csak a másodosztályban buzdíthatja a kedvenceket, a másik kieső pedig a Budafok–ZTE párosból kerül majd ki – az április 20-ai, egymás elleni csata sorsdöntő lehet a bennmaradás szempontjából.

(Borítókép: Czeglédi Zsolt / MTI)

Rovatok