Index Vakbarát Hírportál

A napokban fenekestül felfordulhat a világfutball

2021. április 18., vasárnap 16:27 | három éve frissítve

A The New York Times értesülései szerint a közeljövőben bejelenthetik a legújabb európai labdarúgó-elitliga megalapítását. A bajnokság létrejötte alapjaiban rengetné meg az európai és a világfutballt, ugyanis a legnagyobb csapatok egy önálló bajnokságot hívnának életre, ezzel egy időben pedig elhagynák az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) égisze alá tartozó sorozatokat. Az UEFA több európai szövetséggel közös közleményben támadta meg az ötletet.

A lap úgy tudja, a szóbeli megállapodás már megszületett az alapító együttesek között, amelyek között ott van Olaszországból a Juventus és az AC Milan, Spanyolországból a Real Madrid és a Barcelona, Angliából pedig a Manchester United és a Liverpool. 

Összesen 12 klub egyezett már bele valamilyen módon a részvételbe, az emítetteken kívül az Internazionale, a Chelsea, az Arsenal, a Manchester City, a Tottenham és az Atlético Madrid is elkötelezte már magát (egyes források szerint a ManCity még hezitál).

Az ötletgazdák legalább 20 csapatra duzzasztanák a létszámot, jelenleg a Bayern Münchent és a Dortmundot győzködik nagy erőkkel.

A koncepció rendkívül hasonlít a férfi kosárlabda-Euroligáéhoz, amely szintén zárt és „meghívásos alapon” működik, a legnagyobb klubok licenszet vásárolhatnak, és csak 1-2 hely kiadó minden évben.

Ez a labdarúgó-szuperligában 16 alapcsapattal és 4, selejtezőből bejutóval működne. Két tízcsapatos csoporttal kezdődne a torna, ezekből 4-4 jutna be a rájátszásba.

A találkozókat hétköznap rendeznék, az utolsó szakasz viszont hétvégére esne.

Ez óriási változásokat hozhat a futballvilágban, az UEFA és a nemzeti bajnokságok is brutális pénzektől eshetnek el, hiszen a televíziós társaságok pont azokért a csapatokért fizetnek vaskos összegeket, amelyek most ki akarnak szakadni.

Az UEFA és a FIFA is tud a folyamatokról, és meg is kezdődött a fenyegetőzés. 

Aleksander Ceferin, az UEFA elnöke kijelentette, hogy a klubokat nemcsak a nemzetközi porondról, de hazájuk bajnokságából is ki fogják zárni, míg Gianni Infantino, a FIFA első embere a játékosokat tiltaná ki a labdarúgó-világbajnokságról.

Az ötlet nem új keletű, az eseményeket viszont felgyorsította a koronavírus-járvány és az általa okozott gazdasági válság, amely több klubot is megrendített. A szervezet minden együttesnek 350 és 425 millió euró közötti összeget fizetne a csatlakozásért, ami jelen helyzetben bármilyen csapatnak jól jönne.

A közvetítési jogokat a villámsebességgel növekedő DAZN birtokolná, a financiális hátteret pedig a JPMorgan Chase biztosítaná – egyelőre 6 milliárd dollárral. A tervezet szerint a sorozat 2022-ben indulna.

17:40, FRISSÍTÉS: Az UEFA közleményben határolódik el

Az UEFA, a FIFA, a spanyol, az angol és az olasz liga, valamint ezen országok szövetségei közös közleményt adtak ki, amelyben leszögezik: nem hódolnak be a szuperligának, egységesek maradnak, és természetesen mindenhonnan kizárják azokat a klubokat, amelyek csatlakozni akarnak.

A közlemény köszönetet mond azon német (Bayern München, Borussia Dortmund) és francia (PSG) csapatoknak, amelyek elutasították a kezdeményezést. A már említett szervezetek mindent meg fognak tenni annak érdekében, hogy a szuperliga meghiúsuljon, emellett teljes mértékben elítélik a „szakadárokat”, akik ezekben a nehéz időkben is kizárólag a saját érdekeiket tartják szem előtt.

Rovatok