Index Vakbarát Hírportál

Nem lehetnek válogatottak a szuperligás játékosok

2021. április 19., hétfő 15:07

Drasztikus bejelentést tett az UEFA elnöke, Aleksander Ceferin: a Szuperligában induló klubok játékosai nem szerepelhetnek a nemzeti válogatottakban.

Az egyik leghitelesebb sportújságíró, az olasz Fabrizio Romano szerint az UEFA első embere, Aleksander Ceferin egyértelműen elítéli a Szuperligát és azokat a csapatokat, amelyek az új sorozatban indulnak, az Európai Labdarúgó-szövetség pedig az egyesületek játékosait eltiltja a válogatottban való szerepléstől.

Mindannyian ellenezzük ezt a nonszensz kezdeményezést. Azok a futballisták, akik ebben a zárt ligában akarnak játszani, nem vehetnek részt sem az Európa-, sem a világbajnokságon.

A Szuperligát hat angol – Manchester United, Arsenal, Liverpool, Tottenham Hotspur, Chelsea, Manchester City –, három olasz – Juventus, AC Milan, Internazionale – és három spanyol – Real Madrid, FC Barcelona, Atlético Madrid – sztárklub hozta létre, elsőszámú vezetője pedig Florentino Perez, a Real Madrid elnöke lett.

Az UEFA azt is bejelentette, hogy elfogadta a Bajnokok Ligája reformjára vonatkozó javaslatot, így a sorozat 2024-től már az új formátumban zajlik majd. 

Eszerint a jelenlegi 32 helyett 36 gárda szerepel majd a kontinens legrangosabb klubsorozatában, a négycsapatos csoportokat pedig egy nagy tabella váltja fel, így a jelenlegi hat helyett tíz találkozót játszik majd minden résztvevő különböző ellenfelekkel.

Az első nyolc automatikusan a nyolcaddöntőbe jut, a 9-24. helyezettekre pedig rájátszás vár a 16 közé kerülésért.

Aleksander Ceferin, a szervezet elnöke az európai Szuperliga létrehozását „kapzsiságtól vezérelt” néhány klub „szégyenteljes kezdeményezésének” nevezte, illetve úgy fogalmazott, hogy a lépés „a labdarúgás szerelmeseinek arculköpése”.

(Borítókép: Bánkúti Sándor / Index)

Rovatok