Index Vakbarát Hírportál

Florentino Pérez a szuperligát akarta védeni, azonnal lebukott, hogy hazudik

2021. április 20., kedd 08:52

Továbbra is az újonnan létrehozott Európai Szuperliga szolgáltatja a főtémát a labdarúgás világában, a spanyol El Chinguirito csatornának pedig végre megszólalt az új szervezet (és a Real Madrid) elnöke, Florentino Pérez is. Pechjére hamar leleplezték, hogy nem mond igazat.

A sportvezető elmondása szerint a sorozatot azért hozták létre, hogy megmentsék a futballt. Az UEFA ugyan egy ideje próbálkozik a Bajnokok Ligája reformjával, de Pérez azt mondja, egyrészt átláthatatlan (akárcsak maga a szervezet működése), másrészt nem generál elég bevételt. Az elnök úgy gondolja, hogy a koronavírus-járvány okozta válság felgyorsította a folyamatokat, a klubok hatalmas veszteségeket kénytelenek elkönyvelni, a szuperliga pedig megoldást jelenthet a kieső összegek pótlására. Azt nem tagadja, hogy elsősorban a nagy csapatok járnak jól, de szerinte ebből a teljes futball profitálhat majd, hiszen a gazdagabbak több játékost tudnak venni a kisebbektől, akikhez így szintén juthat a pénzből.

Szeretne leülni tárgyalni az UEFA-val és a FIFA-val is, és nem is érti, a két szövetség miért dühös jelenleg. Azt állítja, arról szó sem lehet, hogy a BL-ben még állva maradt három (Manchester City, Chelsea, Real Madrid), valamint az El-ben még érdekelt két (Manchester United, Arsenal) leendő szuperligás csapatot kizárnák.

Amennyiben mégis így történne, úgy a Paris Saint-Germain nyerné a Bajnokok Ligáját, mivel a francia sztárklub nem csatlakozott a kezdeményezéshez. Pérez a PSG-ről elmondta, hogy nem is hívták meg őket, és a két német óriással, a Bayern Münchennel és a Borussia Dortmunddal sem tárgyaltak.

Nem sokkal később azonban a német Der Spiegel olyan dokumentumokat mutatott be, melyek ennek az ellenkezőjét bizonyítják.

Az iratok tanúsága alapján a Bayern és a Borussia 30-30, a PSG pedig 14 nap gondolkodási időt kapott, miután első körben elutasították a csatlakozási felkérést.

Ez már csak azért is érdekes, mert az elnök rendszeresen az átláthatósággal kampányol, amelyet egyrészt hiányol az UEFA-tól, másrészt a szuperliga részéről garanciát vállalt rá.

Pérez nem zárja ki, hogy már 2021-ben elinduljon a sorozat, de ehhez meg kell nyugodnia az európai szövetségnek. Későinek találja a BL 2024-es reformját, szerinte addigra már csődbe mennek a nagy klubok.

A játékvezetésről annyit említett, hogy természetesen használni fogják a VAR-t vagy annak továbbfejlesztett verzióját.

(Borítókép: Florentino Pérez. Fotó: Getty Images.)

Rovatok