Index Vakbarát Hírportál

Ősi riválisa ellen érhet újra csúcsra a Ferencváros

2021. április 20., kedd 14:16

Legnagyobb ellenfele, az Újpest ellen szerezheti meg történelme 32. bajnoki címét a Ferencváros csapata. A magyar labdarúgó-bajnokság 229. derbije következik kedden este, amelyen még akkor is Szerhij Rebrov együttese a toronymagas esélyes, ha két forduló óta képtelen bebiztosítani az újabb aranyérmét. Felidéztük a közelmúlt legemlékezetesebb egymás elleni párharcait.

A két csapat eddigi 228 találkozójából 108-szor a zöld-fehérek ünnepelhettek a lefújás után, az újpestiek 61-szer nyertek, 58 mérkőzés pedig döntetlennel zárult. A közelmúltban viszont nem termett sok babér a IV. kerületieknek a derbiken:

legutóbb 2015 decemberében verték meg a Fradit, azaz több mint öt éve.

 Akkor Mbaye Diagne fejese döntött, ráadásul a találkozót a Groupama Arénában játszották.

A Ferencváros akkori keretéből mára csupán Dibusz Dénes maradt hírmondónak, akinek azóta viszont szinte csak sikerélménye van az Újpest ellen, ráadásul több meccsen az ő hatalmas bravúrjai is kellettek az FTC győzelméhez.

Hazai pályán 2016 szeptemberében veszített pontokat utoljára a Fradi az ősi rivális ellen, egy remek mérkőzésen. Marco Djuricin a 10. percben a hazaiakat juttatta előnyhöz, amelyre viszont a vendégek három góllal válaszoltak. A Fradi azonban nem adta fel, és Leandrónak, valamint egy öngólnak köszönhetően végül 3–3-as döntetlenre mentette a találkozót.

A tabellán elfoglalt helyezéstől függetlenül egyébként rendre szoros meccset játszott egymással a két gárda – nyilván a rangadó hangulata semmihez sem fogható, és talán ez még akkor is igaz, ha a koronavírus miatt ezúttal sem lehetnek ott a szurkolók a lelátón.

Az idei szezon a kivételt erősítő szabály a fenti tézis alól, hiszen az Üllői úton Rebrov alakulata Tokmac és Somalia góljával nyert 2–0-ra októberben, a Szusza Ferenc Stadionban pedig február elején 4–0-ra kiütötte a több sebből vérző lilákat.

A mostani idényben tehát még gólt sem szerzett az Újpest a Ferencváros ellen, nemhogy pontot vagy pontokat, emiatt talán motiváltabbak lesznek majd Michael Oenning játékosai. Az elszántságból persze a hazaiaknál sem lesz hiány, főleg azok után, hogy a lila-fehérek már hetekkel ezelőtt bejelentették, biztosan nem állnak díszsorfalat a Fradinak abban az esetben, ha az egymás elleni meccsig bebiztosítják bajnoki címüket.

Nem is kell, ha azonban győz az FTC, akkor testközelből figyelhetik majd az aranyérem ünneplését. 

Amely egyébként sorozatban a klub harmadik elsősége lenne, erre pedig 14 éve nem volt példa a magyar élvonalban.

A találkozó 20.00 órakor kezdődik, amelyről az Indexen helyszíni beszámolót is olvashatnak majd.

(Borítókép: Koszticsák Szilárd / MTI)

Rovatok