Index Vakbarát Hírportál

Klopp: A legjobb a Szuperligában? Hogy nem valósult meg

2021. április 23., péntek 19:28

A tizenkét elitklub által kezdeményezett Európai Szuperligával (ESL) kapcsolatban az a legpozitívabb, hogy nem valósult meg – jelentette ki Jürgen Klopp, a Liverpool labdarúgócsapatának vezetőedzője, aki ugyanakkor az európai szövetséget (UEFA) is bírálta a Bajnokok Ligája bővítése miatt.

A vasárnap éjszaka bejelentett terv szerdára összeomlott, amikor az alapító klubok többsége kihátrált a szurkolók, a játékosok, a sportág irányítói és politikusok elítélő nyilatkozatai hatására.

A Liverpool volt az egyike a tervezett ESL alapítóinak, de visszalépett. A német tréner, aki közölte, hogy sem ő, sem a játékosok nem tudtak előzetesen a tervről, hangsúlyozta, most viszont már újra a játékra kell összpontosítani.

Normális, hogy az emberek arról beszélnek, hogyan fogjuk folytatni, de nem egy hét alatt oldódik meg a helyzet

– fogalmazott Klopp a Newcastle United elleni, szombati bajnoki mérkőzést megelőző pénteki sajtótájékoztatón.

Nekünk, mint csapatnak arra kell figyelnünk, amivel foglalkozunk, azaz a labdarúgással. És mi ezt is tesszük.

Hozzátette: hat éve ismeri a tulajdonosokat, tisztában van vele, hogy akadnak pillanatok, amelyekben nem jó döntést hoznak – a mostani biztosan ilyen –, de ez számára nem változtatja meg a dolgokat.

Szeretem azokkal megoldani a problémákat, akiket ismerek.

A vezetőedző, aki már régóta nehezményezi, hogy túlságosan zsúfolt a versenynaptár, ezúttal is kifejezésre juttatta, hogy nem ért egyet az UEFA hétfői döntésével, amellyel 2024-től 32-ről 36 csapatosra bővíti a BL-t, és ezzel megnöveli a mérkőzésszámot.

Nem lehet csak úgy mindig nagyobb versenyt szervezni. Nagyon jó, hogy a Szuperliga már nincs terítéken, de nem nagyszerű az új Bajnokok Ligája sem.

Azzal érvelt, hogy hat csoportmeccs helyett így már tíz lesz csapatonként, ráadásul nem is látni, hogy ezek hova kerülnek majd a naptárban. Emlékeztetett arra, hogy a bővítéssel kapcsolatban soha nem kérdezték meg az edzőket, a játékosokat és a szurkolókat.

Az UEFA nem kérdezett meg bennünket, a Szuperliga sem kérdezett meg bennünket. Mindig csak az van, hogy játsszál többet. Mi az értelme az új Bajnokok Ligájának? A pénz... Fogalmam sincs, hogy boldogulunk majd még több mérkőzéssel.

A húszcsapatosra tervezett Európai Szuperliga alapítói között hat angol, továbbá három-három olasz és spanyol klub volt, ugyanakkor a tervet a legfelsőbb politikai, valamint sportszakmai körökben, a nemzetközi (FIFA) és az európai szövetség részéről is széleskörű ellenérzés fogadta. Szurkolói csoportok szintén éles kritikákat fogalmaztak meg a tervezett sorozattal szemben.

Ezek hatására elsőként kedden este a Manchester City jelentette be hivatalosan, hogy visszalép a szerepléstől, majd szerda hajnalban a Chelsea, aztán az Arsenal, a Liverpool, a Manchester United és a Tottenham Hotspur is kihátrált a kezdeményezésből. Szerda délutánra az Atlético Madrid és az Internazionale lépett vissza, az AC Milan pedig jelezte, hogy megértette a kritikákat és hasonlóan tesz, míg a Juventus ekkor már az ESL megvalósítását bizonytalannak értékelte. Az alapítóklubok közül így csak az FC Barcelona és a Real Madrid nem változtatott hivatalosan az álláspontján a Szuperligát illetően, amelynek a tervek szerint 15 állandó, illetve öt további résztvevője lett volna.

Az UEFA, amely élesen bírálta az ESL-t elindítani szándékozó klubokat, hétfőn jelentette be, hogy elfogadta a Bajnokok Ligája reformjára vonatkozó javaslatot.

(MTI)

Borítókép: Paul Ellis / AFP

Rovatok