Index Vakbarát Hírportál

Álommeló: 34 évesen a Bayern élén

2021. április 28., szerda 06:08

Julian Nagelsmann kedden ötéves szerződést írt alá a német élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban szereplő Bayern Münchennel. A 33 éves vezetőedző sok szempontból rekorder, hamarosan pedig a bajor gigász legfiatalabb trénereként írja be magát a klub történelemkönyvébe. Korábban majdnem búcsút intett a futballnak, most már úttörőként tekintenek rá.

Lipcse valahogy különleges – és mégis elmegyek. Soha nem titkoltam, hogy mindig is érdekelt a Bayern München edzői posztja, és szívesen vállalnám a munkát, ha erre lehetőségem lenne

– fogalmazott a keddi bejelentés után az RB Leipzig honlapjának Nagelsmann.

A német szakember júliusban lesz 34 éves, többek között a bajorok első számú kapusa, egyben csapatkapitánya, Manuel Neuer is idősebb nála a maga 35 évével.

Nagelsmann Landsberg am Lechben született, a 30 ezer főt számláló bajor városban, Münchentől 60 kilométerre. Amint említette, régi vágya volt, hogy a Bayern kötelékében vállaljon munkát, de talán nem gondolta, hogy ilyen korán sor kerülhet a bemutatkozására.

Nagelsmann nevét 2016 előtt szinte alig ismerték. Az év elején lemondott Huub Stevens, a Hoffenheim vezetőedzője, utódja pedig az addig az U19-es csapatot irányító Nagelsmann lett, aki 28 évesen a Bundesliga valaha volt legfiatalabb edzőjeként indult el álmai megvalósításának útján.

Németországban sokak szerint ő az utóbbi évek legnagyobb futballforradalmára. Különböző sérülései miatt 20 évesen felhagyott aktív pályafutásával, és majdnem elbúcsúzott a labdarúgás világától is. Ráadásul a sors sem volt túl kegyes hozzá, ugyanis édesapja ekkoriban lett öngyilkos. 

Nem akartam, hogy közöm legyen a futballhoz, de Augsburgban még érvényes szerződésem volt

– mondta még 2015-ben a Spoxnak adott interjújában Nagelsmann, aki Thomas Tuchel segítőjeként az ellenfeleket térképezte fel 2008-ban.

Nem Tuchel volt a nevelőapám, még ha sokan így is emlegetik. Túl pragmatikus volt a kapcsolatunk ehhez. Természetesen nagyon hálás vagyok neki, amiért felvetette, hogy legyek edző. Rajta keresztül kaptam lehetőséget, hogy az 1860 München U17-es csapatának segédedzője legyek.

A müncheni időszakot aztán a hoffenheimi kitérő követte, Nagelsmann 350 kilométerrel arrébb költözött. Tudta, hogy kockázatot vállal, de akkor már az a cél lebegett a szemei előtt, hogy egy napon vezetőedző legyen. Nem sokkal később már ő irányította az U16-os csapatot, majd amikor a 2012–2013-as idény közben menesztették a felnőttcsapat éléről Markus Babbelt, Frank Kramer segédedzője lett a profiknál – 25 évesen. Tim Wiese, a német válogatott korábbi kapusa ekkor ragasztotta rá a „Baby Mourinho” becenevet.

Habitusa egyébként hasonló a portugáléhoz, nagyon magabiztos, a kritikusok szerint néha már túl arrogáns is. Szeret „pimaszkodni”, a sajtótájékoztatókon egyedi stílust képvisel, ha pedig teheti, gördeszkával jár edzésre. 

2013 nyarán aztán visszatért az utánpótlásba és az U19-es csapat irányítását vette át, nem sokkal később pedig már bajnoki címet ünnepelhetett az együttesével.

Példaképe Pep Guardiola, aki meglátása szerint minden másodpercben jobbá szeretné tenni a csapatát, és még hatgólos előnynél is kiabál a pálya szélén.

2016-ban elérkezett a fordulópont, Nagelsmann átvette az első csapat irányítását, benntartotta a gárdát az élvonalban, az új idényt pedig már innovatív újításokkal kezdte meg az együttes élén. Az akkor még mindig csak 29 éves edző első Bundesliga-trénerként drónokat kezdett el használni a gyakorlásokon, hogy így forradalmasítsa a játékosok elemzéseinek rendszerét.

Dietmar Hopp, a Hoffenheim többségi tulajdonosa 2017-ben úgy nyilatkozott, nincsenek illúziói, pontosan tudja, hogy egy ilyen kvalitású szakembert nem fognak tudni túl sokáig megtartani.

Nagelsmann a 2016–2017-es idényben a negyedik helyen végzett a Hoffenheimmel a bajnokságban, ezzel a klub története első Bajnokok Ligája-csoportkörös szereplésére készülhetett.

2019 nyarától ül az RB Leipzig kispadján, ezen a héten pedig már a 300. mérkőzésére készül edzői pályafutása során. Gulácsi Péteréket egy évvel ezelőtt BL-elődöntőbe juttatta, ha pedig pénteken legyőzik a Werder Brement a Német Kupa elődöntőjében, készülhet a kupadöntőre.

Megköveteli, hogy a támadásépítés hátulról induljon, és akkor is tartsuk a földön a labdát, ha az ellenfél kerül létszámfölénybe vagy agresszívan letámad. (...) Nagyon részletes, alapos és nagy munkabírású edző. Ő tervezi meg a gyakorlásokat, a következő ellenfél játékát is ő elemzi. Emellett nagyon jó kedélyű ember, érződik, hogy életkorban nincs messze tőlünk, ezáltal pozitív hangulatot hozott a csapathoz

– mondta róla a magyar válogatott kapusa egy interjúban a Nemzeti Sportnak.

Néhány évvel ezelőtt a Bayernnél is szóba került a neve, ám a müncheni vezetőség minden bizonnyal még korainak látta a kinevezését. Nem csoda, hiszen olyan rutinos rókák, mint Mats Hummels, Franck Ribéry és Arjen Robben mellett edző legyen a talpán, aki uralni tudja az öltözőt.

Eddig 160 győzelem, 74 döntetlen és 65 vereség a mérlege. Védjegye a stabil védelem és a látványos futball. Az előző idényben a Bayern München mögött a legkevesebb gólt az RB Leipzig kapta, a jelenlegi szezonban pedig a lipcseieké a legjobban védekező csapat.

Érdekesség, hogy Németországban jelenleg három komoly csapat van, amelyeket finoman szólva nem kedvelnek a hétköznapi szurkolók: a Dietmar Hopp által felkarolt Hoffenheim, a Red Bull pénzéből felfuttatott Leipzig és a sorozatban kilencedik bajnoki címét ünnepelni készülő Bayern München. Nos, Nagelsmann számára ez a kör most bezárul.

Egy biztos: Münchenben kevés lesz a hatékony védekezés és a szemrevaló játék. Hétről hétre nyomás alatt kell dolgoznia, trófeákat kell nyernie, hiszen a német rekordbajnoknál a címek a siker fokmérője.

És még valami biztos: Nagelsmann a világtörténelem legdrágább edzője lehet. Sajtóhírek szerint 15 millió eurót fizet érte a Bayern, az összeg pedig bizonyos bónuszokkal később elérheti akár a 25 milliót is. Vezetőedzőért ezelőtt soha nem fizettek még ekkora összeget, a rekordot André Villas-Boas tartja, akiért 2011-ben 15 millió eurót fizetett a Chelsea.

(Borítókép: Picture alliance / Getty Images Hungary)

Rovatok