Index Vakbarát Hírportál

Minden és mindenki a City kezére játszott

2021. május 12., szerda 07:35

Kedden este matematikailag is biztossá vált, amire hetek, sőt hónapok óta mindenki számított: a Manchester City megnyerte a Premier League 2020/21-es szezonját. Pep Guardiola a harmadik bajnoki aranyérmét szerezte meg a csapattal, a klub pedig hetedszer ült fel a szigetország futballtrónjára. Felelevenítjük a legfontosabb mérföldköveket az idényből.

GYENGE KEZDÉS UTÁN DOMINANCIA

Azok után, hogy a Liverpool az előző évadot ellentmondást nem tűrő teljesítménnyel húzta be – 18 pontot vert a Cityre –, az idei szezonban alighanem mindenki azt várta Jürgen Klopp csapatától, hogy ezúttal is harcban lesz majd a PL-trófeáért. A vörösök címvédéssel kapcsolatos álmai azonban hamar szertefoszlottak: 

egyrészt ritkán látható sérüléshullám sújtotta a csapatot, másrészt a kulcsemberek rendkívül ingadozó formát mutattak.

Ősszel azonban egyáltalán nem tűnt úgy, hogy Guardiola alakulata lesz az aranyérem első számú várományosa, már csak azért sem, mert rögtön a második fordulóban hatalmas pofont kapott a Leicestertől, ráadásul hazai pályán: a mesterhármasig jutó Jamie Vardy vezérletével 5–2-re nyertek a rókák az Etihadban.

Ha mindez nem lett volna elég, az újonc Leeds, valamint a West Ham ellen egy-egy döntetlen is becsúszott, José Mourinho pedig a Tottenham edzőjeként ismét borsot tört a katalán mester orra alá, a Spurs 2–0-ra verte Londonban a manchesterieket. November 21-ét írtunk ekkor, és a nyolcadik fordulónál járt a bajnokság, a City a középmezőnyben tanyázott. 

Ám amikor mindenki elkezdte leírni őket, a csapat csattanós választ adott a kétkedőknek: minden sorozatot figyelembe véve egy 28 (!) meccses veretlenségi sorozatot produkált.

A bajnokságban a riválisok botladozása miatt ez a széria természetesen a tabella élére, a BL-ben pedig a legjobb 16 közé repítette a világoskék mezeseket. Azonfelül, hogy a kötelező győzelmeket játszi könnyedséggel abszolválta az együttes – többgólos, olykor kiütéses sikerek –, az ebben az időszakban vívott rangadókon is extra teljesítményt nyújtott.

Bár a városi rivális United otthonában egy gólnélküli döntetlen miatt meg kellett elégednie egy ponttal az Old Traffordon, az akkor épp lejtmenetben lévő Chelsea-t a Stamford Bridge-en intézte el bántóan simán (1–3), február elején pedig a korábban bevehetetlen erődnek számító Anfielden tartottak futball-leckét a Liverpoolnak Guardiola tanítványai – a hazaiak kapusának, a kétszer is hatalmas hibát vétő Alisonnak is köszönhetően.

Egy héttel később a Tottenhamen is bosszút álltak az ekkor ihletett formában futballozó İlkay Gündoğan vezérletével, a német duplája alapozta meg a 3–0-s sima győzelmet. Mielőtt azonban már elkezdhették volna gravírozni a bajnoki serlegbe a City nevét, március 7-én a Manchester United 2–0-ra nyert az Etihadban, megszakítva ezzel a nem mindennapi menetelést.

Vészharangokat kongatni persze felesleges lett volna, a fájó pofon ellenére is magabiztosan vezette a bajnokságot a hetedik bajnoki címére hajtó egyesület. A Premier League mellett pedig nemcsak Angliában, de talán a világon is egyedülálló minőségi keretnek köszönhetően Guardiola a rotálásra is odafigyelt, így három fronton állt még a csapat: mindkét hazai kupában, valamint a Bajnokok Ligájában is.

A Ligakupát sorozatban negyedszer is megnyerték a manchesteriek, a Bajnokok Ligájában pedig Guardiolával első ízben jutottak elődöntőbe, majd a PSG testén keresztül először a klub történetében a fináléba is.

Az időközben Thomas Tuchellel megtáltosodó Chelsea viszont az FA-kupában a legjobb négy között meglepetésre búcsúztatta a sorozatterhelés miatt érezhetően egyre fáradtabb Cityt. Sőt, szombaton a bajnokságban is nyert Manchesterben (1–2), elnapolva ezzel a bajnokavatást. A sérelmekért a BL-döntőben vehet majd revánsot a gárda, hiszen éppen a londoniakkal csap majd össze a fináléban Európa futballtrónjáért.

Kedden este viszont a Leicester megtette azt a szívességet, hogy nyert az Old Traffordon az MU vendégeként (1–2), Angliában így már nem kell izgulni az aranyérem miatt: három fordulóval a vége előtt biztossá vált, hogy Guardiola irányítása alatt harmadszor, az egyesület történetében hetedszer a Manchester City nyerte az angol labdarúgó-bajnokságot.

A SIKER FŐ KOVÁCSAI

Guardiola érdemei természetesen vitathatatlanok, de mit sem érnek az edző utasításai, ha a futballisták nem képesek mindezeket a pályán is megvalósítani. Nos, a manchesterieknél ezen a téren nem volt probléma idén, az viszont talán meglepő, hogy a bajnok egyik, ha nem a legjobb játékosának a korábban már említett Gündoğan bizonyult a szezonban. A 30 éves középpályás 12 góllal vezeti a házi góllövőlistát, januárban és februárban is őt választották a hónap játékosának a PL-ben.

Bár a középpálya másik motorja, Kevin de Bruyne sokszor sérüléssel bajlódott, így is kiosztott 11 gólpasszt, valamint szerzett 5 gólt, így neki is elévülhetetlen érdemei vannak az aranyéremben. Mindenképpen említést érdemel még Phil Foden, akit 20 évesen már most az angol labdarúgás egyik legnagyobb reménységeként emlegetnek. A középpályás 7 góllal, 5 asszisztal és nagyszerű játékkal vette ki a részét a bajnoki címből. 

A támadószekcióból még Rijad Maherzt és Raheem Sterlinget kell kiemelni, a villámgyors algériai és angol szélső ellen kevés csapat talált ellenszert. 

Mit sem érnek azonban a gólok, ha hátul nem stabil az együttes, a City azonban ezen a téren is remekelt. A legkevesebb gólt kapta a bajnokságban, szám szerint 26-ot, Ederson kapuját pedig 18 meccsen nem tudták bevenni az ellenfelek, ami szintén a legjobb mutató a ligában. Ez azonban nemcsak a brazil kapuson, hanem a hátvédeken is múlt, akik közül a két portugál, Rúben Dias és João Cancelo nyújtott kiemelkedőt.

És hogy adózzunk a kor szellemének, mi sem bizonyítja jobban a City dominanciáját, hogy a világ legnépszerűbb futballjátékában, a FIFA aktuális sorozatában a Premier League-szezon csapatába öt játékos került be a bajnok alakulatból: De Bruyne, Gündoğan, Ederson, Dias és Cancelo.

A bajnoki cím és a Ligakupa-siker azonban szinte már-már elvárás a tulajdonosoktól, az együttes akkor teheti igazán emlékezetessé a szezonját, ha május 29-én a hőn áhított BL-trófeát is megkaparintja. Ehhez azonban alighanem a Chelsea-nek is lesz majd egy-két szava.

(Borítókép: Wolfgang Rattay / AFP)

Rovatok