Index Vakbarát Hírportál

Eric Cantona és Roy Keane is halhatatlan lett

2021. május 18., kedd 10:38

Eric Cantona lett a harmadik, Roy Keane pedig a negyedik futballista, akit beszavaztak a Premier League Hírességek Csarnokába.

Eric Cantona, a legendás francia játékos 1992 januárjában érkezett az angol élvonalba (amelyet 1992 nyarán váltott a Premier League), ebben az évben a Leeds Unitedben szerepelt, november végén pedig 1,2 millió fontért megvásárolta a Manchester United.

A vörös ördögökkel öt szezon alatt négyszer (1993, 1994, 1996, 1997) nyert PL-t, 1995-ben viszont nagy szerepe volt abban, hogy a Blackburn Rovers meg tudta előzni a csapatot. Január 25-én ugyanis a Crystal Palace elleni találkozón kiállították, és miközben sétált le a pályáról, nekifutásból beleszállt egy kungfus rúgással a Palace egyik szurkolójába, Matthews Simmonsba. Cantonát a szezon hátralevő részére eltiltották.

A következő két idényre visszatért, 1997-ben azonban némileg váratlanul, 31 évesen bejelentette visszavonulását.

A Premier League-ben 156 találkozón összesen 70 gólt és 55 gólpasszt jegyzett. A beiktatásáról szokása szerint „szerényen” nyilatkozott:

Körülbelül 30 játékos közül lehetett választani. Én különleges vagyok, ezért ha csak egyet szabad beiktatni, én vagyok a jó választás. A többiek is kiválóak voltak, de én kivételes. Meglepődtem volna, ha nem kerülök be.

Roy Keane legalább annyira, de talán még inkább megosztó futballista volt, mint Cantona. A pályán nem ismert kegyelmet, az ellenfelek rettegtek kemény belépőitől. Patrick Vieirával, az Arsenal középpályásával éveken keresztül legendás, vérre menő csatákat vívott a pályán, és alighanem mindenki emlékszik a brutális megmozdulására, amely miatt Alf-Inge Haaland – a csatárzseni, Erling Haaland apja – karrierje véget ért.

De természetesen nem a számos piros lapja miatt iktatták be a Premier League halhatatlanjai közé, hanem azért, mert Cantonához hasonlóan elképesztő hatással volt a Manchester United játékára több mint egy évtizeden keresztül, és nagy részben neki is köszönhető, hogy a „vörös ördögök” sorra nyerték a bajnoki címeket.

 Az ír középpályás 1993-ban szerződött a manchesteriekhez a Nottingham Forresttől, majd Cantona visszavonulását követően ő lett a csapat kapitánya. Védőmunkájával, passzaival kiemelkedett a mezőnyből, nem ismert félelmet, tekintélye pedig megkérdőjelezhetetlen volt. A Unitedet 2005-ig erősítette, akkor összekapott Sir Alex Fergusonnal, a csapat menedzserével, így nem volt maradása Manchesterben.

Összesen 480 mérkőzésen húzta magára a csapat mezét, 51 gólt szerzett, és 12 év alatt hét bajnoki címet, négy FA-kupát, Bajnokok Ligáját, világkupát és négy angol Szuperkupát nyert.

Szerencsés vagyok, hogy beiktattak, ezt kizárólag annak köszönhetem, hogy kiváló futballistákkal játszottam együtt

– mondta Keane.

Cantona lett ezzel a Premier League történetének harmadik, Keane pedig a negyedik halhatatlanja, előttük Alan Shearert és Thierry Henry-t szavazták be a Hírességek Csarnokába.

Rovatok