Index Vakbarát Hírportál

Puskás Ferenc rekordja immár 61 éve megdönthetetlen

2021. május 18., kedd 11:50

Napra pontosan 61 évvel ezelőtt a Real Madrid sorozatban ötödször is felért Európa-csúcsára, Puskás Ferenc pedig egy mai napig megdönthetetlen rekordot állított fel.

Az első négy kiírást megnyerő királyi gárda a Barcelona elleni elődöntőben oda-vissza 3:1-re győzött, az ellenfél pedig a Rangerst 12:4-gyel búcsúztató Eintracht Frankfurt lett az 1960-as BEK-döntőben.

Már a 127 ezres nézőszám is elképesztőnek számított – azóta sem volt az elitsorozatban a glasgow-i Hampden Parkban rendezett finálénál nagyobb tömeg előtt lejátszott döntő –, ehhez pedig még mintegy 70 millió embert hozzácsaphatunk, akik a televízión keresztül követték az összecsapást.

Az sem volt biztos, hogy a meccsre sor kerül, hiszen a nyugatnémet szövetség kizárással fenyegette meg azokat a klubokat, amelyek Puskás Ferenc csapata ellen lépnek pályára, azt követően, hogy a Száguldó Őrnagy doppingolással vádolta meg az 1954-es világbajnok válogatottat. Írásban kellett bocsánatkérést megfogalmaznia, hogy a találkozót megrendezhessék.

De ha már megtette, főszereplővé is vált: négy góllal vette ki a részét a 7:3-as sikerből, ez a termés máig rekord a finálék történetében!

Mellette Alfredo Di Stéfano triplázott az összecsapáson, az elitsorozat döntőjében rajtuk kívül csak a Milant erősítő Pierino Pratinak (1969) jött össze legalább három gól, Puskás ráadásul ezt az 1962-es fináléban is elérte.

A legtöbb gól a BEK/BL-döntőkön

Az 1960-as BEK-döntő

(Borítókép: Puskás Ferenc a harmadik gólját szerzi a BEK-döntőn 1960. május 18-án – PA Images via Getty Images)

Rovatok