Index Vakbarát Hírportál

Meghalt a világhírű magyar bíró, Puhl Sándor

2021. május 20., csütörtök 11:32 | aznap frissítve

Meghalt Puhl Sándor, a világhírű magyar játékvezető – közölte hivatalos honlapján a Magyar Labdarúgó-szövetség. A kiváló bíró 65 éves volt.

Puhl Sándor tizenöt éves korában tette le a játékvezetői vizsgát, majd fokról fokra lépett feljebb a ranglétrán. Az élvonalban a Vasas–Csepel-mérkőzésen (3–0) mutatkozott be 1984-ben a Fáy utcában. Tartalmas pályafutása alatt 225 NB I.-es találkozón fújhatta a sípot. A nemzetközi életbe 1988-ban kapcsolódott be, ekkor lett FIFA-kerettag.

Világhírre a 90-es években tett szert, nemzetközi sportpályafutásának elismeréseként az IFFHS négyszer választotta a világ legjobb játékvezetőjének (1994–1997 között).

Ő vezette az emlékezetes brazil–olasz világbajnoki döntőt Los Angelesben 1994-ben. Két évvel később az Anglia–Németország-elődöntőt dirigálta az Európa-bajnokságon. A következő esztendőben, 1997-ben a Borussia Dortmund–Juventus Bajnokok Ligája-döntőjében (3–1) bíráskodott. Az volt a második európai kupafináléja, ugyanis 1993-ban is ő vezette az ugyancsak Borussia Dortmund–Juventus-párharcot az UEFA-kupa-döntőben (1–3).

Az 1994-es világbajnokság mellett két Európa-bajnokságon (1992, 1996), egy U20-as világbajnokságon (1991), a Bajnokok Ligája hat idényében (1992–1998 között), valamint az UEFA-kupa nyolc kiírásában (1991–2000 között) működött közre. A bíráskodást az ezredfordulón fejezte be.

Ars poeticája az alábbi volt: „A játékvezetőnek az a küldetése, az a hivatása: a rá ruházott hatalommal élve hozzájáruljon ahhoz, hogy a játéktéren kívül tartózkodók a létező legjobban szórakozzanak.”

Eger és Emőd város díszpolgára, 2010 óta az MLSZ játékvezető-bizottságának alelnöke, a hazai és nemzetközi labdarúgás megbecsülését élvezte. A Sport Televízió állandó szakértője volt.

Családja csöndes és méltóságteljes gyászában osztozik a Magyar Labdarúgó-szövetség, egyben kéri a gyászolókat és a sajtó képviselőit, hogy tartsák tiszteletben kérésüket: nem kívánnak nyilatkozni, és a legszűkebb körű temetésről később intézkednek.

A Magyar Labdarúgó-szövetség Játékvezető Bizottságának alelnökét az MLSZ saját halottjának tekinti.

(Borítókép: Horizont / ullstein bild / Getty Images Hungary)

Rovatok