Index Vakbarát Hírportál

A legutáltabb rivális segített a Chelsea-nek odaérni a BL-be

2021. május 23., vasárnap 19:05

Hatalmas csata után a Liverpool és a Chelsea szerezte meg a még kiadó Bajnokok Ligája-indulást jelentő helyeket a Premire League-ben, utóbbi nagyon sokat köszönhet a városi rivális Tottenhamnek.

Noha az első és a második hely sorsa már az utolsó, 38. forduló előtt eldőlt a Premier League-ben, a zárókörre is maradtak izgalmak, nem is akármilyenek. Amíg a bajnok Manchester City és az ezüstérmes városi rivális United tét nélkül léptek pályára és az előttük álló Bajnokok Ligája-, illetve Európa-liga-döntőre koncentrálhattak, addig mögöttük hatalmas volt a küzdelem a BL-t érő helyekért. A 37 forduló után a 3. helyen álló Chelsea-nek 67, a 4. és az 5. helyezett Liverpoolnak és Leicester Citynek pedig egyaránt 66-66 pontja volt.

Papíron Jürgen Klopp együttesének volt a legkönnyebb dolga, ugyanis egyrészt lépéselőnyben volt a Leicesterhez képest, másrészt a Crystal Palace-t fogadta. A Leicester is otthon vívhatta ki a BL-ben való indulási jogot, az ellenfél azonban a Tottenham Hotspur volt, amely még reménykedhetett a hatodik hely megszerzésében, míg a Chelsea-nek az Aston Villa vendégeként kellett megtartania egypontos fórját.

A legjobban a Leicester kezdett, amely Jamie Vardy büntetőjével a 18. percben megszerezte a vezetést. A félidő hajrájában aztán felpörögtek az események, a 36. percben Sadio Mané is előnyhöz juttatta a Liverpoolt, majd a vélhetően utolsó tottenhames meccsét játszó Harry Kane egyenlített Leicesterben.

Nem sokkal a szünet előtt a Chelsea bajba került, ugyanis Bertrand Traoré góljával az Aston Villa is vezetett. Félidőben tehát így nézett ki az élő tabella:

3. Liverpool 69 pont
4. Chelsea 67 pont (57–35)
5. Leicester City 67 pont (67–47)
6. West Ham 65 pont
7. Tottenham 60 pont

A fordulások után egyre csak nőttek a Chelsea gondjai.

Először Vardy szerzett újabb tizenegyesgólt Leicesterben, nem sokkal később pedig az Aston Villa is büntetőből növelte előnyét Thomas Tuchel csapatával szemben, azaz a londoni kékek ekkor csupán az ötödik helyen álltak virtuálisan, és csak két városi riválisuk, köztük az utált Tottenham segítségében bízhattak.

Timo Werner közben csökkentette a hátrányt, de les miatt elvették a szépítő gólt, nem sokkal később viszont Ben Chilwell érvényeset szerzett, majd Leicesterben is betalált a spursös Davinson Sanchez, Liverpoolban pedig Mané duplázott. Ekkor a Leicester tűnt lemaradónak, rosszabb gólkülönbséggel, ráadásul a csereként beállt Gareth Bale még két góllal „segítette" a Chelsea-t, így a lényegi kérdések eldőltek. A Leicester összeomlott és sorozatban három gólt kapott, és úgy is lemaradt a Bajnokok Ligájáról, hogy a Chelsea szintén vereséget szenvedett. A Liverpool ezzel odaért a harmadik helyre.

A bajnok Manchester City egy 5–0-s győzelemmel zárta a szezont, Sergio Agüero csereként beállva duplázott – ez utoljára akkor fordult elő vele, amikor debütál a csapatban. Nem mellesleg így 184 PL-góllal zárta manchesteri pályafutását, ezzel megelőzte Wayne Rooneyt, nála többször senki sem volt eredményes ugyabban a Premier League-klubban.

EREDMÉNYEK, PREMIER LEAGUE, 38. FORDULÓ
Arsenal–Brighton 2–0
Aston Villa–Chelsea 2–1
Fulham–Newcastle United 0–2
Leeds United–West Bromwich Albion 3–1
Leicester City–Tottenham Hotspur 2–4
Liverpool–Crystal Palace 2–0
Manchester City–Everton 5–0
Sheffield United–Burnley 1–0
West Ham United–Southampton 3–0
Wolverhampton–Manchester United 1–2

A bajnokság végeredménye: 1. Manchester City 86 pont, 2. Manchester United 74 pont, 3. Liverpool 69 pont, 4. Chelsea 67 pont, 5. Leicester 66 pont, 6. West Ham 65 pont, 7. Tottenham 62 pont, 8. Arsenal 61 pont

Rovatok