Index Vakbarát Hírportál

Guardiola megint túltaktikázta, a Chelsea nyerte a Bajnokok Ligáját

2021. május 29., szombat 23:00

Komoly izgalmakat, az első félidőben pedig kifejezetten magas iramot hozott a Bajnokok Ligája angol házidöntője, a portói Manchester City–Chelsea találkozó. Pep Guardiola azonban ezúttal is túltaktikázta a párharcot, amelyet Kai Havertz döntött el élete első BL-góljával, a Chelsea megérdemelten győzött 1–0-ra.

Némi meglepetésre Pep Guardiola a kezdőbe nevezte Raheem Sterlinget, ezt azzal indokolta, hogy támadólag akar fellépni a City. A spanyol tréner olyan kezdőcsapatot küldött a pályára, amilyet idén még nem. A túloldalon a Thomas Tuchel érkeztével kegyvesztetté vált (plusz korábban sérüléssel bajlódó) Tammy Abraham még a keretbe sem került be.

A finálét eretedileg Isztambulban rendezték volna, ám mivel Törökország utazási szempontból jeleneg vörös listán van az Egyesült Királyságban (külön engedéllyel lehet elutazni, hazatérés után kötelező a 10 nap karantén egy szállodában, saját költségre), és a szurkolóknak így távol kellett volna maradniuk a meccstől, az UEFA végül Portóba vitte azt. Érdekesség, hogy egy évvel ezelőtt is Portugáliában, méghozzá Lisszabonban játszották a sorozat döntőjét.

Mindkét klub számára 4000-4000 jegyet biztosított az UEFA, a mérkőzés nézőszámát pedig 16 500 főben maximalizálta az európai szövetség. Az angolok már 1-2 nappal ezelőtt megérkeztek, és annak rendje és módja szerint azóta többször össze is verekedtek egymással, vagy éppen a helyi rendőrökkel.

A csapatok is harciasan kezdték a döntőt, az első percektől kezdve magas volt az iram. Az első nagy helyzetre a nyolcadik percig kellett várni, ekkor Sterling bújt ki az elmélázó Reece James mellett, de csak Édouard Mendybe tudott sarkazni. Majd Timo Werner percei következtek, Kai Havertz első beadásából luftot rúgott, és a második után sem tudott erőt vinni a lövésbe, Ederson könnyedén leért. A Chelsea főként a szélről próbálkozott, így történhetett meg az is, hogy egy beívelésre N'Golo Kanté érkezett fejjel, de nem talált kaput. A túloldalon pedig Antonio Rüdigertől jegyezhettünk fel egy szép mentést Phil Foden elől.

Aztán komoly érzelmi hullámvasútra ültek fel a Chelsea játékosai és szurkolói: a 39. percben a csapatkapitányt, Thiago Silvát sérülés miatt le kellett cserélnie Tuchelnek (Andreas Christensen váltotta), de három perccel később már gólt ünnepelhetett.

Mason Mount ugratta ki Havertzet, akiről Oleg Zincsenko lemaradt, a német elhúzta a labdát a kimozduló Ederson mellett, majd az üres kapuba passzolt.

Havertznek ez volt élete első gólja a Bajnokok Ligájában.

Az első félidőből hátralevő három percben már nem történt említésre méltó esemény, 1–0-s Chelsea-vezetéssel mehettek szünetre a felek.

Egyik edző sem cserélt félidőben, Guardiola tehát a hátrány ellenére sem érezte szükségesnek, hogy változtasson. Némileg alábbhagyott a lendület az első játékrészhez képest, a Chelsea inkább kontrázni próbált, a City pedig igyekezett feltörni a masszív londoni védekezést.

Az 57. percben a Guardiola is elvesztette egyik kulcsemberét: Kevin De Bruynét olyan keményen ütközte le Rüdiger, hogy a belga középpályás nem tudta folytatni a játékot, Gabriel Jesús érkezett a helyére.

Pillantokkal később James vélhető kezezését vizsgálta a videobíró, Antonio Mateu Lahoz végül nem ítélt büntetőt. 

Guardiola és Tuchel is végrehajtotta első olyan cseréjét, amelyet nem kényszerből kellett, előbbi Fernandinhót hozta be Berardo Silva helyére, utóbbi pedig Wernert hívta le, helyette pedig Christian Pulisicet küldte be, aki az első amerikai játékos lett, aki BL-döntőben pályára lépett.

A 69. percben César Azpilicueta mentett hatalmasat Ilkay Gündogan elől, majd megsérült, de egy rövid ápolás után folytatni tudta a játékot.

Nem sokkal később Havertz szólózott, aztán megjátszotta Pulisicet, aki át is tudta emelni a kirohanó Edersont, de a labda elment a kapu mellett.
Guardiola érezte, hogy változtatni kell, a búcsúmeccsét játszó Sergio Agüero jött be Sterling helyére, erre Tuchel egy Mason Mount–Mateo Kovacic váltással reagált. Ugyan többet birtokolta a labdát a City, de mégsem dominált úgy, mint ahogyan azt egész évben tette szinte mindenki ellen.

James újabb hibáját Agüero próbálta meg kihasználni a 85. percben, de a beadását magabiztosan lehúzta Mendy. A Chelsea totálisan betömörült a hajrára a tizenhatosa környékére, közben Lahoz úgy döntött, hogy hét percet még elbír ez a meccs. A 97. percben Rijad Mahrez lábában ott volt az egyenlítés, az átlövése azonban centikkel mellé ment. 

Lahoz fél perccel később pedig lefújta a döntőt, azaz a Chelsea megnyerte a Bajnokok Ligája 2020–2021-es kiírását!

A döntőt teljesen megérdemelten húzta be Thomas Tuchel csapata, Pep Guardiola stratégiája pedig csődöt mondott. Az újoncok átka folytatódik, ebben az évezredben továbbra sem tudott olyan csapat BL-döntőt nyerni, amely először jutott be.
És természetesen ne feledkezzünk meg Lőw Zsoltról, aki másodedzőként felért Európa csúcsára.

BAJNOKOK LIGÁJA-DÖNTŐ, PORTO
Manchester City (angol)–Chelsea (angol) 0–1 (0–1)
Gólszerző: Havertz (42.)

(Borítókép: a Chelsea játékosai ünneplik a gólszerzőt, Kai Havertzet. Fotó: Getty Images.)

Rovatok