Index Vakbarát Hírportál

Ön is megveheti, eladó a futball első szabálykönyve

2021. július 13., kedd 18:52

Aukcióra bocsájtják azt a szabálykönyvet, melyben a labdarúgás első szabályait fektették le több, mint 160 évvel ezelőtt – írja a BBC.

A Sheffield FC kiadványát 1859-ben nyomtatták ki, jelenleg két ismert példány létezik. A klub szívesen visszavásárolná a darabot, amely nagyjából 50-70 ezer fontért (20-28 millió forint) kelhet el az árverésvezető szerint.

A kivételes sporttörténeti darabot azután nyomtatták ki több példányban, miután 1858 októberében a klub bizottsága összeült, hogy kidolgozzák a játék alapszabályait. Ezt követően minden klubtag kapott egy példányt.

A Sheffield FC-t – amely a világ első futballklubja – 1857-ben alapították, hat évvel az Angol Labdarúgó-szövetség (FA) megalapítása előtt.

A egyesület döntő szerepet játszott a modern labdarúgás fejlesztésében, a közvetett szabadrúgás, a szöglet és a keresztléc is a Sheffield újításai voltak.

A klubnak korábban azért kellett eladnia az emléktárgyat, mert pénzügyi válságban volt, az akkor befolyó összeg pedig nagy segítséget jelentett. Most online gyűjt adományt, hogy vissza tudja vásárolni a darabot. Az aukció július 20-ig tart.

Rovatok