Index Vakbarát Hírportál

Bombameglepetés: a Kisvárda legyőzte a Ferencvárost

2021. július 31., szombat 19:37

Az NB I nyitófordulójában a címvédő Ferencváros a Kisvárda ellen kezdte meg szereplését a Groupama Arénában. Gól nélküli első játékrészt követően nagy meglepetésre a vendégek kétgólos előnybe kerültek a második félidőben, a Fradi erejéből pedig csupán a szépítésre futotta, így 2–1-es vereséggel kezdte az új szezont.

Peter Stöger a nemzetközi kupaszereplés miatt több változást is eszközölt csapatában, az FTC az alábbi kezdővel vágott neki a mérkőzésnek: 

Bogdán – Csontos, S. Mmaee, Blazic, Wingo – Laidouni, Vécsei – Zubkov, Tokmac, Mak – Boli.

A Kisvárda 100. NB I-es mérkőzését játszotta a magyar élvonalban, ám a várakozásoknak megfelelően a szabolcsiak védekezésre rendezkedtek be a bajnok otthonában, a Fradi az első pillanatoktól magához ragadta a kezdeményezést.

Az első lehetőség Tokmac Nguen előtt adódott, a norvég támadó a kapu jobb alsó sarkát célozta meg kiszorított helyzetből, Dombó Dávidnak azonban nem okozott gondot a hárítás. A vendégek az első negyedóra végén távoli lövésekkel próbáltak veszélyeztetni, inkább kevesebb, mint több sikerrel, minden kísérlet méterekkel mellé/fölé szállt.

A 27. percben aztán már Bogdán Ádámnak is védenie kellett, Jaroslav Navrátil tekerését tolta ki látványos vetődéssel a bal felső sarok elől. Nem sokkal később Róbert Mak jobb oldali szabadrúgására érkezett középen üresen Franck Boli, az elefántcsontparti támadó azonban mellé csúsztatott.

A 39. percben kis híján két védő hozta össze a hazai vezető gólt: 

Samy Mmaee vette észre és kínálta meg egy nagyszerű keresztlabdával a jobb oldalon felfutó Henry Wingót, aki azonban bevetődve nem találta el jól a labdát, ami így mellé ment.

Gól azonban nem született az első játékrészben, így 0–0-s állásnál mehettek pihenőre a csapatok.

A Ferencváros német edzője minden bizonnyal elégedetlen volt a látottakkal, kettőt is cserélt a félidőben: Mak helyett Myrto Uzuni állt be, Tokmacot pedig Kristoffer Zachariassen váltotta. Pedig a hidegzuhany csak ezután következett: 

a 46. percben Matheus Leoni egy csodálatos góllal a Kisvárdát juttatta előnyhöz, a brazil hátvéd a 16-os bal széléről, kapásból, külsővel tekert védhetetlenül a hazai kapuba.

A Fradi hátrányban próbálta felpörgetni az iramot, a vendégek szervezett védelmén azonban nem igazán talált fogást. A 60. percben aztán mégis, egy szép akció végén Wingo centerezett, Zachariassen azonban két méterre, szemben a kapuval luftot rúgott... Ez pedig nem sokkal később csúnyán megbosszulta magát: 

egy óriási védelmi hiba után Navrátil léphetett ki ziccerben, majd a kifutó Bogdán és egy menteni igyekvő védő között a kapuba passzolt.

A 76. percben munkába állt az idei szezontól az NB I-ben is bevezetett videóbíró, az időközben pályára lépő Ryan Mmaee esett el ugyanis a 16-oson belül és bár Káprály Mihály először nem ítélt büntetőt, rászóltak a fülére, megnézte az esetet, majd a 11-es pontra mutatott. 

A labda mögé a sértett állt, Mmaee pedig higgadtan gurított a kapu jobb alsó sarkába.

Az utolsó 10 percben mindent egy lapra feltéve támadtak a hazaiak, mégis a Kisvárda szerezhetett volna újabb gólt, Driton Camaj azonban 23 méterről a felső lécet trafálta telibe. Az eredmény azonban már nem változott, így óriási meglepetésre a címvédő FTC vereséggel kezdte az új szezont.

OTP Bank Liga
1. forduló

Ferencváros–Kisvárda 1
–2 (0–0)

Gólszerzők: R. Mmaee (79., 11-esből), ill. Matheus (46.), Navrátil (64.)

(Borítókép: Illyés Tibor / MTI)

Rovatok