Index Vakbarát Hírportál

Bravúr a javából: a Fradi a Slaviát is legyőzte!

2021. augusztus 4., szerda 21:52

A Bajnokok Ligája selejtezőjének 3. fordulójában a Ferencváros szerdán este hazai pályán, a Groupama Arénában kezdte a Slavia Praha elleni párharcot. A magyar bajnok hatalmas csatában 2–0-ra győzött, így kedvező helyzetből várhatja a jövő keddi visszavágót.

Igaznak bizonyultak az Index információi, a hétvégi kínos, Kisvárda elleni hazai bajnoki nyitány (1–2) után Peter Stöger vezetőedző Franck Boliban látta az egyik bűnbakot, így az elefántcsontparti támadó a csehek elleni meccskeretbe sem került be.

Az osztrák szakember az alábbi kezdőnek szavazott bizalmat: 

Dibusz – Wingo, Blazic, S. Mmaee, Civic – Laidouni, Haratin – Tokmac Nguen, Zachariassen, Uzuni – R. Mmaee.

A szurkolók az első perctől kitettek magukért, több mint 17 ezren voltak kíváncsiak a meccsre a helyszínen, és a kezdő sípszótól pokoli hangulatot teremtettek a lelátókra. A vendégek ennek ellenére nem illetődtek meg, a találkozó elejétől magukhoz ragadták a kezdeményezést. Már a labdakihozatalokat agresszívan letámadták a ferencvárosi térfélen, egyértelmű volt, hogy a Fradinak sokkal nehezebb dolga lesz, ha tovább akar jutni, mint korábban a Zalgiris és a Pristian ellen.

Komoly lehetőség ennek ellenére egyik kapu előtt sem adódott az első negyedórában, arra a 16. percig kellett várni, és a zöld-fehérek előtt adódott: egy szépen végigjátszott akció végén Ihor Haratin készített le mellel Ryan Mmaee elé, akinek azonban a tizenhatos vonaláról leadott lövésébe jól lépett bele az egyik cseh védő, így a labda Ondrej Kolár kapus kezébe hullott.

A 20. percben veszélyes helyről végezhetett el szabadrúgást a Slavia, Nicolae Stancu próbálkozását azonban könnyedén fogta Dibusz Dénes. Nem sokkal később hajmeresztő hibákat vétett a hazai védelem, kétszer is a kapu előterében veszített labdát az FTC, de előbb Aissa Laidouni keresztezett remekül a ziccerben kilépő Petr Sevcík előtt, majd Dibusz mozdult ki jól egy indításra, mielőtt Jan Kuchta lecsaphatott volna rá.

A 30. percben aztán már ziccert kellett hárítania a magyar kapusnak, Stanciu tört be a büntetőterületen belülre a jobb oldalon, kiosztott egy kötényt Samy Mmaee-nek, majd az ötös sarkáról elemi erővel tüzelt, Dibusz azonban a helyén volt, és óriási reflexszel szögletre ütötte a löketet. A 39. percben aztán a Ferencváros is ordító lehetőséget hagyott ki: 

Ryan Mmaee cselezte le magát az alapvonalig, majd centerezett, egy blokkolni igyekvő védőről Uzunihoz pattant a labda, aki a második hullámban érkező Tokmac elé tálalt, a norvég azonban 12 méterről, szemben a kapuval nagyon rosszul találta el, így az az alapvonalon túlra pattogott…

Közvetlenül a szünet előtt viszont felrobbant a Groupama Aréna, megszerezte a vezetést a Fradi, méghozzá egy egészen komikus öngóllal: 

Ryan Mmaee hosszú kiugratást kapott, Tarasz Kacsaraba előbb ért oda, és hazapasszolta a labdát, amely azonban átpattant Kolár lábán, és begurult a Slavia kapujába.

Félidőre így egygólos hazai előnnyel mehettek a csapatok.

A második játékrész elején is bekezdtek a vendégek, egy kontra végén mégis a Stöger-csapat előtt adódott hatalmas gólszerzési lehetőség: Myrto Uzuni buktatását követően Gil Manzano játékvezető büntetőt ítélt. 

A labda mögé Haratin állt, és bár Kolár eltalálta az irányt, a jól helyezett lövés a jobb alsó sarokban kötött ki!

Az 53. percben nem csak a győzelem, akár a továbbjutás felé is óriási lépést tehetett volna a Ferencváros, az érezhetően megzavarodott csehek egyik játékosa Tokmachoz passzolt, aki egy az egyben mehetett kapura, ám 10 méterről a kapus lábába lőtte második ziccert… A kétgólos előny ettől függetlenül érezhetően megnyugtatta a Ferencvárost, kiegyenlítetté vált a mérkőzés, amely persze annak is volt köszönhető, hogy a Slaviának muszáj volt kockáztatnia, ez viszont kedvezett a hazai kontráknak.

A 70. percben megint Dibusz volt a hős, egy szép vendégakció végén a csereként beálló Ivan Shranz előtt adódott hatalmas lehetőség, ám az ötös jobb sarkáról leadott lövését lábbal szögletre mentette a magyar kapus. Peter Stöger a hajrára tartogatta a cseréit, sérülése után újra lehetőséget kapott Botka Endre, ahogyan Olekszandr Zubkov és a nyári szerzemény Stjepan Loncar is.

Az eredmény azonban már nem változott, így az FTC kedvező helyzetből, kétgólos előnyből várhatja a jövő keddi visszavágót.

BAJNOKOK LIGÁJA-SELEJTEZŐ
3. forduló, 1. mérkőzés

Ferencváros–Slavia Praha 2–0 (1–0)
Gólszerzők: Kacsaraba 44. (öngól), Haratin 50. (11-esből)

(Borítókép: Koszticsák Szilárd / MTI)

Rovatok