Index Vakbarát Hírportál

Hiába vezetett, végül kikapott az Újpest a Baseltől a Konferencialigában

2021. augusztus 5., csütörtök 22:52

Az Újpest remekül kezdett, sőt még a vezetést is megszerezte a Basel ellen a Szusza Ferenc Stadionban, az Európa-Konferencialiga 3. fordulójának első mérkőzésén, ám a svájciak végül fordítani tudtak, így 2–1-es előnyből várhatják a visszavágót.

Az Újpest könnyedén, kettős győzelemmel, összesítésben 5–2-vel lépett túl a Vaduzon az Európa-Konferencialiga 2. fordulójában. A következő körben viszont már jóval erősebb együttes, a svájci ezüstérmes, 20-szoros bajnok Basel várt a Magyar Kupa győztesére csütörtök este.

A bázeliek jól kezdték az idényt, a bajnokságban két mérkőzés után hat pontot szereztek, míg a nemzetközi porondon az albán Partizani Tiranát intézték el összesítésben 5–0-val, vagyis önbizalommal telve léphettek pályára a Szusza Ferenc Stadionban, pláne, hogy Michael Oenning, az újpestiek vezetőedzője nem számíthatott Giorgi Beridzére, aki a csapat házi gólkirálya volt az előző idényben.

A mester így végül a következő összeállításban küldte pályára együttesét:

Banai – Kastrati, Kutrumpisz, Abd. Diaby – Pauljevics, Csongvai Á., Onovo, Mitrovics, Antonov – Croizet – Tallo.

Az újpestiek pedig egyáltalán nem illetődtek meg, és remekül kezdték a találkozót, és már a 3. percben veszélyeztettek. Onovo labdaszerzése után Tallo lódult meg a labdával, Mitrovicshoz passzolt, aki jobbal, 17 méterről, középről a kapu mellé lőtt.

Nem kellett sokat várni az újabb helyzetre sem, a 6. percben még közelebb került a magyar csapat a gólszerzéshez: újabb labdaszerzést követően Croizet passzolt Pauljevicshez, aki néhány csel után 14 méterről, a jobb összekötő helyéről lőtt, ám a labda a jobb oldali kapufáról kifelé pattant.

Négy perccel később ismét az ellenfél térfelén szereztek labdát az újpestiek, Mitrovics Croizet-hez passzolt, aki ballal, 22 méterről lőtt, ám Lindner bravúrral hárítani tudott.

Az Újpest nagyszerűen, céltudatosan futballozott, mert hiába volt többet a labda a vendégeknél, igazán veszélyes lehetőség a lila-fehérek előtt adódott az első félidőben – Banainak csupán egyetlen kapura tartó próbálkozást kellett védenie.

Az újpestiek kedvét még az sem szegte, hogy combsérülés miatt a 35. percben le kellett cserélni Tallót, akit Mucsányi Márk váltott, igaz, a csatárposzton Yohan Croizet vette át a helyét.

A váltás pedig be is jött, a 40. percben ugyanis újabb labdaszerzés után Onovo indított a saját térfeléről szenzációsan, külsővel, Croizet egyedül lépett ki, elhúzta a kapus mellett a labdát, majd az üres kapu közepébe gurított 7 méterről. 1–0

A fordulás után úgy tűnt, a Basel továbbra sem talál fogást a magyar kupagyőztesen, aztán egy kapitális hiba után mégis egyenlíteni tudott. Az 54. percben Males ívelt középre a jobb oldalról, Pauljevics a hosszúról szörnyű megoldást választva középre fejelt, méghozzá az ellenfélhez, Arthur Cabral pedig nem hibázott, és 3 méterről a kapuba fejelt. 1–1

Az egyenlítést követően csendesen múltak a percek, egészen a 74. percig, amikor a svájciak járatták a labdát az újpesti 16-oson belül, Arthur Cabral bal oldalról középre tekert, az érkező Darian Males jobbal, két méterről a bal alsóba lőtt. 1–2

A bázeli gólt követően Michael Oenning próbált újítani, Simon Krisztiánt és Katona Mátyást is pályára küldte, ám az eredmény már nem változott, vagyis az Újpest hiába játszott remekül az első félidőben, és szerezte meg a vezetést, végül vereséget szenvedett, így egygólos hátránnyal készülhet a jövő csütörtöki, bázeli visszavágóra.

Európa-Konferencialiga
selejtező, 3. forduló, első mérkőzés
Újpest FCFC Basel (svájci) 1–2 (10)
Gólszerző: Croizet (40.), ill. Arthur (54.), Males (74.)
A visszavágót augusztus 12-én, csütörtökön rendezik Bázelben.

(Borítókép: A Basel első gólját szerző Arthur Cabralt ünneplik a csapattársai az Újpest ellen.  Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt)

Rovatok